Uutisen päiväys

16.11.2016← Takaisin

Laukkanen ja Hyvärinen hakevat ehjiä suorituksia Rovaniemellä

Maastohiihdon Suomen Cup jatkuu viikonloppuna Rovaniemellä, jossa vuorossa ovat vapaan sprintit lauantaina ja perinteisen normaalimatkat (10/16,5) sunnuntaina. Talvisissa olosuhteissa sprinttiin on kilpailemaan lähdössä 65 naista ja 95 miestä, vastaavasti naisten kympille 67 ja miesten 16,5 kilometrille 107 hiihtäjää.

Ampumahiihtäjä Mari Laukkaselle Rovaniemen sprintti on mielenkiintoinen etappi ennen päälajin maailmancup-kauden käynnistymistä. Laukkaselle Rovaniemi on ollut hyvä paikka hiihtää sprinttiä aiemminkin, sillä 2012 hän otti Ounasvaaralla Suomen Cup -osakilpailuvoiton.
”On ollut jo kauemmin ajatuksena, että kilpailisin Rovaniemellä. Kun ampumahiihdossa tuli yksi kisa Vuokatissa ja kovempia harjoituksia, ajattelin kokeilla tällaista. Toivoisin ehjää, hyvää suoritusta. On sellaista perus-alkukauden meininkiä. Vaikka on harjoiteltu kovaa, on yritetty pitää huolta siitä, etten vedä itseäni enää ihan kuutamolle. Hermolihasjärjestelmää pidetään koko ajan yllä”, pelkistetysti hyvää hiihtämistä itseltään odottava Laukkanen sanoo.
Ampumahiihdon leirikisa Vuokatissa oli osa kokonaisuutena onnistunutta leiriä, joka kertoi urheilijalle itselleen tilanteen olevan hyvässä mallissa.
”Se oli hyvä kisa minulta, samassa linjassa treenien kanssa. Tilanne on vaikuttanut hyvältä.”
Laukkasen viime kausi oli haastava, ja lopulta elimistön tasapainoon saattaminen vaati kolmen kuukauden tauon urheilusta. Kun työ taas alkoi, harjoittelu on sujunut ja tarttunut hyvin.
”Alkuun se eniten vaikutti, kolme kuukautta oli taukoa. Kyllähän se näkyi, mutta luojan kiitos sekin näkyi, että tätä on tehnyt kuitenkin 10 vuotta. Kun keho on tasapainossa muuten ja saanut levätä, harjoittelun kautta perustaso tulee loppujen lopuksi yllättävänkin äkkiä. Ajattelin itse, että se näkyisi enemmän tai olisi jopa pelkoa tai varovaisuutta harjoittelussa, mutta olen saanut itselleni paljon tukea Antin (maajoukkueen päävalmentaja Leppävuori) tuomasta ortostaattisten sykkeiden seurannasta. Se on auttanut tulkinnoissa ja olen saanut itselleni työkalun. Käytännössä kaikki on mennyt erilaisella ajatusmaailmalla kuin mitä pelkäsin, hyvällä tatsilla on harjoittelu mennyt”, Laukkanen sanoo levollisena ja tilanteestaan iloisena.
Mari Laukkanen hiihti olympialaisissa myös maastohiihdon vapaan sprintin, ja vastaava olisi ohjelmassa myös Lahden MM-kisoissa. Laukkanen on koko kilpailukautensa suhteen vielä maltillisin mielin, sama koskee myös MM-sprinttiä.
”Minua kiinnostaa se, että olen hyvässä kunnossa ja valmis kilpailemaan. Kalenteri alkaa joulukuussa ampumahiihdolla, mutta mennään yksi askel kerrallaan. Selkeästi Lahti siellä taustalla kuitenkin kiinnostaa.”

Hyvärinen sai pirteän startin

Perttu Hyvärinen aloitti kauden Oloksella pirteästi, kun perinteisen kisassa voiton vienyt Lari Lehtonen jäi vain 1,1 sekunnin päähän. Se oli Hyväriselle mukava onnistuminen, joka sai jatkoa vapaan kisan kolmossijalla.
”Olos kertoi erittäin hyvää viestiä. Pertsakin kulki erittäin hyvin. Sen kanssa on paljon tehty töitä. Yllätyin, että tasurikin saatiin noin hyvään malliin kahdessa päivässä. Onnistunut harjoituskausi on alla, mutta nuo olivat vasta ensimmäisiä leirikisoja. Totuus paljastuu 1,5 viikon päästä Rukalla, mutta totta kai positiivisin mielin olen”, Hyvärinen sanoi maltillisesti.
Hyvärisen harjoituskausi on ollut onnistunut. Hän vietti jälleen kolme kuukautta Vuokatissa, koska ratkaisu on ollut hänelle toimiva.
”Pitkät harjoituspätkät ovat minulle toimivia. Kun saa tehdä laadukasta harjoittelua viikosta toiseen pitkiä aikoja, se vaan näkyy minuun purevan. Perusharjoittelua, ei tarvitse mitään kikkailla. Kun jauhaa vaan sauvarinnettä ja nousee Vuokatinvaaralle tarpeeksi, se näkyy purevan minun kuntooni”, Hyvärinen sanoo.
Tasatyönnön hetkellinen ongelma havaittiin Val Senalesissa, mutta tekniikkavirheet korjautuivat parissa päivässä. Erityinen kehityskohde se ei harjoituskaudella ole ollut.
”Muuten on perinteisen hiihto ollut kehityskohteena, potku enemmänkin. Helpottaa eniten, kun on hyvässä kunnossa. Yksi tekniikkajuttu ei paljon auta, jos kunto on huono.”
Mitä Rovaniemellä itseltäsi toivot?
”Hyvää suoritusta toivon. Sellaista, että valoisin mielin pystyisin lähtemään Rukalle. Mukava olisi pärjätäkin, mutta kunhan saa ehjän hiihdon.”

Rovaniemen kisa-aikataulut, lähtölistat ja muu info: http://www.hiihtoliitto.fi/suomen-cup/rovaniemi/

Kuvassa Perttu Hyvärinen Imatran SM-hiihdoissa 2016 (Kuva: Touho Häkkinen)