Uutisen päiväys

24.1.2008← Takaisin

Kuitusella tilaisuus nousta cup-johtoon jo perjantaina Canmoressa

    Virpi Kuitunen on kaventanut Ruotsin Charlotte Kallan johdon maastohiihdon maailmancupissa jo 40 pisteeseen, joten espoolaisella on erinomainen tilaisuus napata cup-johtajan keltainen liivi ylleen jo perjantaina Kanadan Canmoressa hiihdettävän vapaan kympin päätteeksi.

    Kalla jättää Kanadan kilpailut väliin. Neljäkymmentä pistettä vastaa kuudetta sijaa. Ellei johto vaihdu vielä perjantaina, Kuitusella on vielä tilaisuus johtoon siirtymiseen lauantaina ennen kotimatkaa. Lauantaina ohjelmassa on sprintti vapaalla hiihtotavalla.
    ”Virpi on väsynyt eikä parhaassa kunnossaan, mutta pystyy silti keräämään paljon pisteitä”, päävalmentaja Magnar Dalen myhäilee tyytyväisenä.
    Kuitusen cup-voittotaiston lisäksi Dalenia ilahduttaa, että Suomi taistelee jälleen myös naisten maiden cupin voitosta. Tällä hetkellä ykköspaikkaa pitää Norja, mutta esimerkiksi Riikka Sarasojan yltäminen tällä kaudella uutena suomalaisnaisena cup-pisteille tiistaina yhdistelmäkilpailussa (26:s) auttoi osaltaan tilannetta siinä kamppailussa.

    ”Pirjo on kohta valmis voittamaan sprintissä”

    Canmoressa reilun 1400 metrin korkeudessa sijaitsevilla erittäin raskailla laduilla on hitaalla kuivalla lumella nähty jo kahdessa kilpailussa suomalaisittain paljon hyvää Kuitusen pistepotin kasvattamisen lisäksi:
    ”Villen (Nousiainen) hiihto ennen epäonnista onnettomuutta oli erittäin positiivista. Pirjon (Murasen) hiihto sprintissä oli erittäin hyvä ja hän on kohta valmis voittamaan sprintissä. Aikku (Aino-Kaisa Saarinen) on myös hyvässä kunnossa ja Kalle (Lassila) oli hyvä sprintissä”, Dalen tiivistää.
    Dalen sanoo että yleisesti Tour de Skissä parhaiten menestyneet urheilijat ovat joko sairaita tai erittäin väsyneitä.
    ”Ne urheilijat, jotka menivät Tour de Skin jälkeen suoraan korkealle harjoittelemaan, ovat nyt parhaassa kunnossa. Justyna Kowalczyk, Petra Majdic, Valentina Shevtshenko, venäläiset ja italialaiset mieshiihtäjät”, Dalen luettelee.
    Dalen kuvaa Canmorea fantastiseksi maastohiihtopaikaksi. Järjestäjät ovat erittäin ammattitaitoisia, ladut kaikin puolin erinomaiset, katsojat innokkaita ja majoituksen sekä ruoan taso erinomaista luokkaa.

    Vapaan sprinttirata Roposen ja Jylhän mieleen


    Perjantaina vapaalla kympillä ja lauantaina vapaan sprintissä hyviä sijoituksia tavoittelee muun muassa Riitta-Liisa Roponen, jolle tiistain yhdistelmäkilpailussa (23:s) sattui ”paha päivä kummallakin tekniikalla”.
    ”Odotan parempaa oloa ja sijoitusta. Vapaan sprinttirata on kokonaisuudessaan todella raskas. Loppusuora on vielä loivaa ylämäkeä, joten isoja eroja tulee varmasti. Radan pitäisi sopia minulle, jos olo on jo parempi”, välipäivät lähinnä netissä surffaillen ja Ida-tyttärensä kanssa leikkien viettänyt Roponen tuumi.
    Vapaan sprinttiä odottaa innolla myös Martti Jylhä, jolla jatkopaikka keskiviikkona perinteisen sprintissä jäi 0,27 sekunnin päähän (33:s).
    ”Horjahdin latua vaihtaessa niin pahasti, että kaatuminen oli tosi lähellä. Siihen meni jatkopaikka. Hiihto oli aika kankeaa, piti tehdä töitä että liikkui ja oli jotenkin puutunut olo eikä päässyt oikein kunnolla hapoille”, Jylhä kertoi.
    Vuokattilainen muistutti kuitenkin, ettei mitään johtopäätöksiä keskiviikosta lauantaita ajatellen kannata vetää. Vapaan sprinttirata kuitenkin sopii Jylhälle erittäin hyvin.
    ”Keskiviikkona loppusuora oli minulle liian pitkä, mutta lauantaina se (pitkä loppusuora) voi olla hyvä asia. Muutenkin rata on lyhyempi ja siinä on minulle vahvoja pätkiä, kuten sauvoitta luistelua”, Jylhä sanoo.

    Ohjelma (ajat Suomen aikaa):

    Perjantai, 25. tammikuuta:
    20.00 Naiset, 10 km (v)
    21.30 Miehet, 15 km (v)
    Lauantai, 26. tammikuuta:
    19.00 Sprintti, karsinnat (v)
    21.30 Sprintti, puolivälierät, välierät ja finaalit
    Lisätietoja: www.albertaworldcup.com

    YLE televisioi kilpailut seuraavasti:
    YLE TV2 perjantaina 25.1. klo 22.05-23.30 Naisten 10 km (v) ja miesten 15 km (v)
    YLE TV2 lauantaina 26.1. klo 22.55-23.40 Naisten ja miesten sprintit