Uutisen päiväys

5.1.2008← Takaisin

Kuitusella ja Saarisella vahva alku Tour de Skissä

    28.12.2007

    Suomen naishiihtäjät aloittivat vahvasti maastohiihdon Tour de Skin, sillä Virpi Kuitunen ja Aino-Kaisa Saarinen veivät kaksoisvoiton Tshekin Nove Mesto na Moravessa hiihdetyssä prologissa. Puolan Justyna Kowalczyk oli kolmas.

    Tour de Skin voittoa puolustava Kuitunen päihitti perinteisellä hiihdetyssä 3,3 kilometrin kilpailussa Saarisen 0,7 sekunnilla. Kowalczyk jäi Kuitusesta 1,9 sekuntia. Kärkikolmikko tienasi Tour de Skin kokonaisajasta vähennettäväksi bonussekunteja, joita Kuitunen sai 15 ja Saarinen 10. Kuitunen siis johtaa kokonaiskilpailua 5,7 sekunnin erolla Saariseen ja 11,9 sekunnin erolla Kowalczykiin.

    Kuitunen iloitsi hyvästä Tour de Skin alusta, vaikkei hiihtoonsa ollutkaan täysin tyytyväinen.

    ”Aika hankalaa oli, tosi vaikea keli, kun ladulla oli irtolunta. Kun on lyhyt kisa ja hirveä rytmi, se on minun tekniikalleni hankala. Alku oli tosi hankala, että löysi sellaisen rytmin, jolla saa suksen pitämään. Ei hiihto ollut mitään rentoa perinteistä, mutta hyvin jaksoin”, Kuitunen pohti.

    Saariselle kilpakumppaneihin nähden rivakka vauhti oli yllätys.
    ”Yllätin itseni, koska hiihto ei tuntunut mitenkään lentoon lähtevän. Oli vaikea hiihtää, sillä ladulla oli irtolunta. Huoltoryhmä onnistui tänään todella hyvin. Matkana tuo 3,3 kilometriä ei ole sen kummempi kuin viestivitonen, yksi napsu lujempaa vaan”, Saarinen tuumi.

    Muista suomalaisista Riitta-Liisa Roponen oli 19:s (bonussekuntien vähentämisen jälkeen -38,4 Kuitusesta) ja Pirjo Muranen 31:s (-53,9). Tilanteen ja aikaeron kärkeen nähtyään Roponen oli kilpailuunsa todella tyytyväinen:

    ”Ero keulaan oli tosi hyvä, tosi positiivinen yllätys tämä oli ja olen siihen aikaeroon tyytyväinen. Hirveän raskasta oli hiihto, vaikka vaan kolme kilometriä matkana. Yritin tempoa pitää, mutta ei se minulla perinteisellä oikein luonnistu. Paha oli hiihtää”, Roponen tuumi avauspäiväänsä.

    ”Oli kyllä huono aloitus, kropasta ei saanut kierroksia yhtään. Tahmeaa menoa alusta asti. Suksikin oli turhan herkkä, latu oli vaativa: hieman jauhoinen ja jäinen jostain kohtaa. Toivotaan, että tämä aukaisi kroppaa huomiselle (10 km vapaalla) ja saisin tason nostettua korkeammalle”, Muranen sanoi.

    Naisilla Tour de Skin toinen osakilpailu on lauantaina Nove Mesto na Moravessa vapaalla hiihtotavalla käytävä 10 kilometriä, jolle lähdetään prologin mukaisin aikaeroin.

    Täydelliset tulokset ja Tour de Skin tilanteet: http://www.tour-de-ski.com/ ja http://www.fis-ski.com/