Uutisen päiväys

6.1.2008← Takaisin

Kuitunen taisteli toiseksi Tour de Skissä

Virpi Kuitunen ei aivan pystynyt uusimaan voittoaan Tour de Skissä, mutta taisteli toiseksi. Kuitusen ohi nousi viimeisellä kilometrillä Ruotsin Charlotte Kalla, joka lopulta jätti Kuitusen 36,4 sekunnin päähän.

Suomalaisista kymmenen joukkoon ylsi myös Riitta-Liisa Roponen, joka oli 10:s. Pirjo Muranen oli 15:s ja flunssainen Aino-Kaisa Saarinen 17:s. Suomalaismiesten kaksikosta parempi oli Ville Nousiainen, joka sijoittui 19:nneksi. Sami Jauhojärvi oli 34:s.

Naisten Tour de Ski-taistelu pysyi jännittävänä lähes loppuun asti, kun Kalla ajoi takaa 39,7 sekuntia ennen lähtenyttä Kuitusta. Kuitunen onnistui kasvattamaan johtoaan Alpe Cermisin alle asti, kunnes alkoi Kallan nousu. Kalla hilautui Kuitusen kantaan ja ohituksen tehtyään kasvatti eroa hetkessä.

”Taktiikka oli tänään se, että niin paljon kuin lähtee tuohon mäen (Alpe Cermis) alle, että yhtään ei ainakaan nousun alle saa saada kiinni ja sen jälkeen yritän selviytyä. Arvasin, että se (selkä) tulee olemaan aika hirveä, koska se on oireillut täällä perinteisenkin kisoissa ja tiesin että tämä nousun jyrkkyys on just se pahin. Kyllä minä sen kaksi minuuttia kestän, mutta kun sitä (nousua) alkaa olla useampi kilometri niin se kipu vaan kertautuu koko ajan. Taktiikka oli se, että kaikki sekunnit saavat sitten tuossa mäessä kiinni hiihtää jos aikovat kiinni hiihtää. Kuulin ruotsalaiset kannustushuudot ja ohjeet, joten osasin odottaa. Tiesin, että jossain vaiheessa Kalla iskee kuitenkin, eikä se niin pöljä ole, että se siinä jyrkässä kohdassa lähtee. Tiesin, että iski se missä kohdassa vaan, en varmaan pysty tekemään mitään vaikka kuinka yritän. Pakko yrittää oman kivun kanssa mennä niin, että pysyn edes toisena”, Kuitunen kertasi kilpailuaan.

”Tänä vuonna ei voi yhdestäkään kilpailusta sanoa, että olisi mennyt älyttömän hyvin. Kaikki meni vähän sinne päin, aina oli jotain vaikeuksia, mutta silti olin toinen. Ei paha! Niistä lähtökohdista, mitä on joka kisaan ollut, en ole pettynyt. Selälle en voi mitään ja sen kanssa pitää elää. Jos silti pystyn olemaan toinen, niin ainakin itse arvostan sitä erittäin paljon. Jos todella voi olla toinen sillä tunteella, mikä tänään oli”, Kuitunen sanoi.

”Olen sen asian (selkä) kanssa sinut. Tänä vuonna on kuitenkin menty eteenpäin siinä mielessä, että viime vuonna selkä oli vielä sellainen, että kun se oireili, se veti myös lihakset aivan koviksi ja kireiksi. Tänä vuonna hieroja on päässyt vähemmällä, hänen ei ole tarvinnut tehdä sitä työtä että lihaksia pitäisi sen takia jotenkin pehmittää. Viime kesänä tehty työ on sillä lailla vienyt eteenpäin, vaikka eihän se sitä vaivaa poista. Pitää vaan asennoitua siihen niin, että jos saa lihaksia entistä parempaan kuntoon, ehkä se tulee myöhemmin se kipu ja ehkä se ei vaivaa niin paljon. Nyt hiihdän sillä niin paljon kuin pääsen, enkä nyt huonosti hiihdä”, Kuitunen sanoi.

Roponen ja Muranen selvittivät raskaan urakan hyvävoimaisina. Roponen hävisi Kallalle 2.31,7 ja Muranen vastaavasti 3.49,2.

”Ei ollut kyllä läheskään niin raskas kuin viime vuonna, minun mielestä oli parempi kelikin nyt hiihtää, liukui paremmin. Ihan pystyin hyvävoimaisena loppuun asti hiihtämään, vaikka sijan tippuikin. Tottakai oli raskasta, mutta ei missään vaiheessa tullut sellaista että en pääse enää eteenpäin. Tavoitteena oli päästä kymmenen sakkiin ja se täyttyi, mutta jos lähden yksittäisiä kisoja katsomaan ja sitä kautta arvosanaa hakemaan, niin ehkä semmoinen kasipuoli. Olen pettynyt noihin pertsan (perinteisen) kisoihin, olisin odottanut, että olisin paremmin pystynyt tänä vuonna vastaamaan paremmin pertsallakin”, Roponen sanoi.
Miesten Tour de Skin voitti Tshekin Lukas Bauer. Saksan Rene Sommerfeldt kipusi toiseksi ja Italian Giorgio di Centa oli kolmas. Nousiainen hävisi voittajalle 5.19,9.
”En jaksanut oikein yhtään. Oli varmasti heikoimpia hiihtoja tällä Tourilla, varmaan heikoin päivä täällä. Oli sen verran kuitenkin taistelumieliala, että vaikka ensimmäiseen ylämäkeen tuntui, että ei voi päästä mäen päälle ehjin nahoin, mutta jotenkin sain taisteltua. Ei ollut helppoa. Tuntui, että tämä mäki oli raskaampi kuin viime vuonna. Jalat oli aivan tyhjät, mutta piti yrittää työstää koko ajan, äijiä vilisi siinä rinteessä ja oli pakko yrittää. Loppukirissä olin aivan poikki, en pystynyt yhtään lyömään. Menin sen minkä pääsin enkä päässyt lujempaa. Tourista kokonaisuutena arvosana on varmaan seiska, ei ollut yhtään päivää sellaista että olisi ollut kiva lähteä hiihtämään kilpaa. Ei ollut yhtään lyöntipäivää Tourilla”, Nousiainen tiivisti.

Tulokset ja kokonaiskilpailun sekä maailmancupin tilanteet: www.tour-de-ski.com ja www.fis-ski.com