Uutisen päiväys

15.3.2008← Takaisin

Kuitunen otti ”väliaikavoiton” Santa Caterinassa

Virpi Kuitunen sanoi osuvasti ottaneensa väliaikavoiton, kun hän voitti perinteisen hiihtotavan kympin Italian Santa Caterinassa. Maailmancupin kolmipäiväisen finaalitapahtuman toisen päivän kilpailusta ei jaeta lainkaan pisteitä, vaan sunnuntain takaa-ajokilpailun jälkeen jaossa on tuplapisteet.

Toiseksi sijoittunut Puolan Justyna Kowalczyk hävisi Kuituselle pehmeässä kelissä ja keväisessä säässä hiihdetyssä yhteislähtökilpailussa 0,6 sekuntia. Kuitunen ratkaisi kilpailun edukseen vahvalla lopulla, kun hän ja kolmanneksi sijoittunut Norjan Marit Björgen tavoittivat muutaman sekunnin erolla karussa olleen puolalaisen.
”Raskas kilpailu, mutta ihan hyvin meni. Sukset olivat huonoluistoiset, mutta pito oli hyvä. Alussa halusin hyville paikoille, etten jää pussiin. Jäin kuitenkin tosi huonoon paikkaan, mutta onneksi sain ne viisi bonussekuntia. Seuraavaan kirimaaliin Justyna (Kowalczyk) lähti niin kovaa, että ajattelin etten ota riskiä. Kilometri ennen maalia näin, että Justyna on väsynyt ja uskoin voittoon. Selkä vaivasi tänäänkin, mutta ei se perinteisellä vaivaa niin paljon”, Kuitunen sanoi.
Kuitunen pääsee cupin päätösosakilpailuna hiihdettävään vapaan hiihtotavan kympille kärjessä, 2,5 sekuntia ennen Kowalczykia ja 27,6 sekuntia ennen kolmantena olevaa Saksan Claudia Nystadia.

Kuitunen levollisin mielin cup-kauden päätökseen

Kuitusen toisen peräkkäisen cupin kokonaiskilpailun voiton ainoa uhkaaja Norjan Astrid Jacobsen jäi lauantaina 13:nneksi ja lähtee sunnuntaina 1.27,2 Kuitusen jälkeen. Jacobsenin oljenkorsi maailmancupin voittajaksi on kovin ohut: Jacobsenille riittää vain voitto ja silloinkin Kuituselle riittää 15:s sija cup-tittelin sinetöimiseen. Kuitunen siirtyi myös kolmipäiväisen mini-Tourin johtoon napattuaan kilpailusta kaikkiaan 30 bonussekuntia kahden osakilpailun jälkeisestä kokonaisajasta vähennettäväksi.
” Huomiseen on ihan hyvä lähteä. Lähden tarkkaillen, koska Justyna on varmaan kova tekemään töitä. Ei joudu Jacobsenia katselemaan”, levollisin mielin cup-kauden päätökseen suuntaava espoolainen sanoi.
Aino-Kaisa Saarinen oli toiseksi parhaana suomalaisena 12:s.
”Raskas päivä oli. Alkuun tuntui, että vauhti oli älyttömän kovaa. Yritin poimia kirimaaleja (bonussekunteja), mutta tänään ei ollut meikäläisen päivä”, sanoi sunnuntaina kymmenen sakkiin tavoitteleva hollolalainen.
Muista suomalaisista Riitta-Liisa Roponen oli lauantaina 22:s, Riikka Sarasoja 38:s, Pirjo Muranen 41:s ja Silja Tarvonen 46:s.

”Tekniikka ei pysynyt yhtään kasassa. Siinä missä oli kova latu, jaksoin hiihtää. Olona ei kyllä ollut mikään superhuono", sanoi Roponen, joka lähtee päätöspäivänä 14:ntenä 2.03,6 Kuitusen jälkeen.
Jauhojärvi seitsemäs, Nousiainen 11:s

Miesten 20 kilometrillä Sami Jauhojärvi oli parhaana suomalaisena seitsemäs, 1.30,6 voittoon hiihtäneelle Vincent Vittoz’lle hävinneenä. Ville Nousiainen oli 11:s ja Matti Heikkinen 31:s. Vittoz pääsee sunnuntaina 15 kilometrille 57,5 sekuntia ennen Tshekin Baueria. Jauhojärvi lähtee kymmenentenä (-2.58,7) ja Nousiainen 11:ntenä (-3.36,0).

”Viimeinen kaksi kilometriä oli tosi hyvää, mutta en uskaltanut lähteä kovaa. Pikkuisen jäi hampaankoloon”, Jauhojärvi sanoi.

”Alussa olin ehkä 50-60:s, kun kompuroin tuossa mutkassa (stadionilta lähtevässä nousussa), kaaduin ja jäin jonon hännille. Ekan vitosen jälkeen pääsin väljemmille vesille. Kulku oli kyllä ihan hyvää, aina kun sain jonkun porukan kiinni, pystyin menemään ohi”, Nousiainen kertasi.

”Miehessä, päivässä ja välineissä olisi pitänyt tänään olla 20 prosenttia, että olisin pysynyt tänään kärjen mukana", Heikkinen sanoi.

Tulokset ja tilanteet: www.fis-ski.com