Uutisen päiväys

5.1.2008← Takaisin

Kuitunen kasvatti Tour de Ski –johtoaan ennen päätösetappia

Virpi Kuitunen nappasi Tour de Skin toiseksi viimeisestä osakilpailusta Val di Fiemmessä täyden potin.

5.1.2008

Hän otti voiton ja täydet 45 bonussekuntia. Niiden turvin Kuitunen johtaa kokonaiskilpailua ennen päätösetappia 39,7 sekunnin erolla Norjan Charlotte Kallaan.

Perinteisellä hiihtotavalla yhteislähdöllä käydyssä kympin kilpailussa Kalla kaatui ensimmäisellä 3,3 kilometrin kierroksella alamäessä, menetti asemiaan mutta nousi vähitellen takaisin kärkilaumaan ja puristi lopulta toiseksi 4,5 sekuntia Kuituselle hävinneenä. Ensimmäisen kierroksen jälkeen toisena oli Aino-Kaisa Saarinen (lopulta 23:s), toisen kierroksen jälkeen Pirjo Muranen (8:s), joten bonussekunteja ropisi muillekin suomalaisille.

”Ei paljon enempää voi näissä olosuhteissa tehdä (eroa) eikä muuta ollut tehtävissä, tänä vuonna ei ole oikein tähdet kohdillaan kelien suhteen että pahin mahdollinen. Jos olisi ollut samanlainen keli kuin viime vuonna, olisi ollut mahdollista ainakin yrittää tehdä eroa enemmän, mutta ei tuohon umpihankeen ole paljon tehtävissä. Alamäessä kuulin kauhean kiljaisun, joten ajattelin, että nyt varmaan meni joku nurin. En tunnistanut ääntä, enkä uskaltanut siinä katsoa, kun oli niin kova vauhti. Siinä olisi voinut kaatua itsekin, jos olisin katsonut. Vauhtia ei tullut siitä lisää, ei siinä laskussa voi kun kyyköttää. Kun tultiin vähän alemmas laskua ja kurkkasin jalkojen välistä että on sinivalkoista perässä ja sen jälkeen ei ketään, Aikku (Saarinen) sitten sanoi että olemme kahdestaan (kärjessä) ja että mennään ja sitten vähän kiristimme siihen nousuun (ennen stadionille tuloa)”, Kuitunen kertasi.

”Huomenna yritän olla nopea ja ykkönen, nyt Kalla on takanani ja vaikka hän on parempi vapaalla, se viimeinen nousu on vähän enemmän kuin vain luisteluhiihtoa. Saa nähdä, huomenna taistelen. Leireillä on Åressa ja Ramsaussa kivuttu mäkeä, mutta on se ihan eri asia luistella kuin juosta mäkeä. Se on ihan erilainen kisa kuin vapaan kymppi, paikoitellen se ei ole edes hiihtämistä, kun nousu on niin jyrkkä. Se pitää vaan yrittää päästä ylös. Saa nähdä, riittääkö ero (Kallaan). Jos hän on hiihtänyt kymppiä sen 45 sekuntia kovempaa, niin jännäksihän se menee. Jos saan kivutta hiihtää, olen varmasti kovempikuntoinen kuin se, mutta sen näkee huomenna. Tänään oli vähän kipuja (selässä), muuten olen aika väsynyt, mutta niinhän kaikki ovat. Ei tänään ollut kuitenkaan niin väsynyt kuin ajattelin että voisi olla, mutta ei tänään mikään kaikkein raikkain olo ole. Tietää kuitenkin, että kuntoon voi luottaa. Nyt on hyvä olo”, Kuitunen sanoi.

Muista suomalaisista Pirjo Muranen oli kahdeksas (-12,4), Riitta-Liisa Roponen 20:s (-37,2) ja lievästi flunssainen Aino-Kaisa Saarinen 23:s (-59,2). Kokonaiskilpailussa Roponen on 9:ntenä (-3.13,0), Saarinen 13:ntena (-3.20,8) ja Muranen 15:ntenä (-3.22,8)

”Ihan hyvin meni, oli ihan rentoa menoa eikä juuri eilinen painanut. Suksi vähän näytti jokaisella tökkivän tuolla ylämäen päällä. Koin, että oli tosi hyvä luisto suksessa. Hyvä, että sain sen 10 bonussekuntia (6,6 kilometrissä) siitä kuitenkin. En tiedä sitten, jos olisin ihan tosissani yrittänyt sitä 15 sekuntia, katsoin siinä Vipen (Kuitunen) peesissä tullessani, että muut ladut näyttivät olevan vähän umpinaisia. Siinä jos olisi lähtenyt rimpuilemaan, voi olla että vauhti olisi loppunut. Hyvä, että sain ne bonukset ja nousin kolmanneksi sprintissä. Paras henkilökohtainen kilpailu pitkään, vaikka tietysti se on näin yhteislähdöllä vähän eri asia kuin väliaikalähdöllä”, Muranen tuumi.

”Ihan mukavasti meni, onneksi oli liukas suksi. Olen tyytyväinen, niin kovaa hiihdin kun pystyin. Raskasta oli, mutta minullehan se oli onni, että satoi lunta niin nuo hurjat eivät päässeet niin paljon kauemmaksi. Eihän tämä mitään kokonaiskilpailun sijoituksia puoleen eikä toiseen heilauttanut”, Roponen tuumi.

”En tiedä, vähän oli voimaton olo, en oikein jaksanut hiihtää. Oli kuitenkin yritettävä bonussekunteja, eikä se kova alkuvauhti ainakaan auttanut tätä oloa. Nyt koskee keuhkoihin vähän, mutta toivottavasti ei nouse kuumetta. Ei auta kuin taistella, toivottavasti pääsen huomenna hiihtämään”, Saarinen sanoi.

Tulokset ja tilanteet: http://www.tour-de-ski.com/ ja www.fis-ski.com