Uutisen päiväys

16.12.2007← Takaisin

Kolme suomalaista B-finaaliin Rybinskissä

Suomalaiset eivät selvinneet sprintin A-finaaleihin maailmancupissa Venäjän Rybinskissä, mutta B-finaaliin hiihtivät Virpi Kuitunen, Riitta-Liisa Roponen ja Matias Strandvall.

Kuitunen ja Strandvall sijoittuivat yhdeksänneksi, Roponen oli 11:s.

”Eka erä oli hyvä, toinen ei niin hyvä, lihakset olivat hitaat. B-finaalissa olisi pitänyt päästä yksi sija paremmin mäen päältä tai arvata paremmin kaista maaliin, B-finaalin voitto olisi ollut mahdollista. Mutta eilisen jälkeen erittäin hyvä mieli tästä päivästä, pystyin tänään hiihtämään! Seuraavaksi ohjelmassa Vuoden urheilija-gaala tiistaina ja keskiviikosta sunnuntaihin harjoittelen Rovaniemellä lumella”, Kuitunen kertoi.

Roponen oli karsinnan 15:s, puolivälieränsä toinen ja välieränsä kuudes.
”Olen erittäin onnellinen ja tyytyväinen. Tänään oli minulle vain voitettavaa. Välierässä hiihto oli raskasta, mutta B-finaaliin löytyi vielä voimaa ja minun puolestani kisa olisi voinut päättyä ylämäen päälle eikä alle. Eilinen (15 km vapaalla) vaikutti kyllä vielä. Ennen Tour de Skitä olen kotona (Haukiputaalla), meillä on siellä kilometri tykkilumilatua. Yksi kovempi harjoitus ja muuten hiihtelyä”, Roponen suunnitteli.

Suomalaisista B-finalisteista A-finaaliin oli vahvimmin menossa Strandvall, joka laski välierässään stadionille toisena kunnes kaatui ja jäi lopulta eränsä viimeiseksi. Karsinnassa Strandvall oli 14:nneksi nopein ja kurotti sen jälkeen puolivälieränsä voittajaksi. B-finaalissa Strandvall taisteli tiukasti voitostakin, mutta jäi kolmanneksi.

”Tämä oli elämäni pahin päivä! Välierässä oli sellainen tunne kropassa ja lihaksistossa, että tänään hiihdän A-finaalissa. Viimeisen mäen päälläkin oli vielä voimia jäljellä ja sitten kaaduin alamäessä. Harmittaa todella paljon. B-finaaliin en sitten oikein asennoitunut muuta kuin että ”nyt lähdetään hakkaamaan”. Siinä sitten innostuin liikaa, pää halusi mennä ja jalat eivät nousussa enää jaksaneet, kompuroin ja kävin siinä polvillaankin. Huomasin kuitenkin nousuissa että kuokkakin kulkee, se on tosi hyvä merkki. Ja täällä osoitin että oma kunto ja nopeus on hyvällä mallilla. Ei ole yhtään hauska katsoa, kun A-finaalissa on viisi norjalaista, kun olisin itsekin voinut olla siellä”, Strandvall tuumi norjalaisten viitosvoittoon päättynyttä kilpailua seuratessaan.

Puolivälieriin hiihdot päättyivät uransa parhaan maailmancupin sijoituksen napanneella Martti Jylhällä (17:s), Kusti Kittilällä (24:s), Pirjo Murasella (20:s) ja Aino-Kaisa Saarisella (24:s). Jylhä oli karsinnassa 11:s, mutta ei selvinnyt puolivälierässään neljänneksi sijoittuneena edes aikavertailusta jatkoon.

”Harmittaa, kun olisi ollut hyvä rata. Selässä lukko, joka vaikuttaa hengitykseen ja jota ei saatu auki ja se tuntui kyllä. Aika-ajon jälkeen en 30 minuuttiin pystynyt tekemään oikein mitään, kun sattui niin paljon ja sitten ei enää ollut aikaa palautua kunnolla. Siihen nähden erä ok, lähdössä löin tyhjää ja huono paikka vaan siksi sitten”, Jylhä summasi.

”Eilinen kisa tuntui jäsenissä. Aika-ajo meni hyvin nousun alkuun, mutta nousu olikin yhtä taapertamista. Eka lähtö (puolivälierä) oli jo parempaa menoa väsyneestä kropasta huolimatta. Ihan ei jaksanut viimeisiä metrejä nousussa polkea, jatko meni siinä”, Muranen sanoi.

Suomalaisista karsintaa pidemmälle eivät sunnuntaina selvinneet Mona-Liisa Malvalehto (42:s), Kalle Lassila (61:s) ja Sami Jauhojärvi (68:s).

”Sauva katkesi aika-ajossa kolmannella työnnöllä. Hiihdin yhdellä sauvalla noin 400 metriä. Kulku olisi ollut tänään hyvä, mutta näin kävi. Harmittaa kyllä vietävästi, mutta tämä on urheilua", Lassila sanoi.´

Tulokset ja cup-tilanteet: http://www.fis-ski.com/