Uutisen päiväys

17.1.2015← Takaisin

Ketelä podiumille Otepään sprintissä: ”On suu messingillä”

Toni Ketelä ja Ola Vigan Hattestad kävivät tiukan loppukiritaistelun Otepään sprintin toisesta sijasta. Kisan voitti Norjan Tomas Northug ja maalikuvakamera ratkaisi Ketelän sijoituksen kolmanneksi.

Maailmancupin perinteisen sprintissä Otepäässä kolmanneksi sijoittunut Toni Ketelä oli kisan jälkeen luonnollisesti hyvällä tuulella: ”Onhan se mahtava, kyllähän tämä on uran huikeimpia hetkiä tähän asti. On suu aika messingillä.  Huolto onnistui omalta osaltaan täydellisesti, aamupäivän hoidin, välierän voitin ja finaalin kolmas. Kyllä se kannattaa samoin tein sinne podiumille mennä.” 
Sprinttivalmentaja Olli Ohtonen kuvaili kisapäivää olosuhteiden osalta mielenkiintoiseksi: ”Aika-ajoissa oli ihan normaali talvikeli, mitä nyt plussalla, mutta erävaiheessa alkoi sade – ensin vetenä, sitten lumena. Oli kelin puolesta mielenkiintoinen kisa.”
Ketelän mukaan keli hidastui välierässä ja finaalissa: ”Mutta mun suksi kesti sen samaan malliin kuin kaikilla muillakin. Alkuerän voitolla tiesin, että tänään on kaikki saumat podiumille asti, ja näinhän se tänään hoidettiin loppuun saakka. Elokuun jälkeen en ole päivääkään sairastunut ja koko ajan saanut treenata. Rukan jälkeen on koko ajan menty parempaan suuntaan, niin tässä rupeaa näkymään tulos siitä.”
”Sanoin jätkille, kun huutelivat lähtöviivalla, että norjalaisia nippuun, niin mä sanoin, että nyt lähetään pitää hauskaa. Tiesin, että homma toimii, niin ei siinä silloin tarte muuta tehdä kuin lähteä pää tyhjänä jauhaa. Oli erittäin paineeton finaali ja äärimmäisen mukava oli hiihtää. Ei tässä silti tarte mihinkään pilviin nousta, mutta on tämä osoitus siitä, että kun tekee kovasti duunia ja keskittyy hommaan, niin kaikki on mahdollista. Onhan se välillä mukava saada joskus tehdylle työlle palkintoakin”, Ketelä kertoo.

Podiumille hiihtäneen Ketelän suoritusta Ohtonen analysoi suurempia riehaantumatta: ”Tonin alkuerähiihto oli oikein hyvä, kun voitti eränsä. Samoin kyllä Anssin ja Risen (Ristomatti), vaikka se ei aivan riittänyt jatkoon. Taktiikka muuttui lumisateen takia hiihdon aikana, kun ei vauhtia pidetty ja se vaikutti lopputulokseen. Näin valmentajana, ja urheilijan kannalta, Tonin hiihto finaaliin tähän paikkaan oli loistava, toisen kerran tällä kaudella saatiin suomalainen finaaliin ja nyt podiumille saakka. Siinä oli finaalissa tiukkaa otatusta.”
”Matiaksella oli tänään huonoa tuuria, kun kaatui jyrkässä nousussa haastavalla haarakäyntipätkällä polvilleen”, Ohtonen kertoo.

Suomalaismiesten toiseksi parhaasta suorituksesta vastasi 15:nneksi sijoittunut Ristomatti Hakola, joka myöntää jännittäneensä maailmancup-komennustaan. ”Ensimmäistä kertaa pääsin maailmancup-kiintiössä. Aina jännittää kisa kuin kisa, mutta kyllä nyt oli ylimääräistä jännitystä. Ajattelin, että pitäis tässä jotain tulostakin saada aikaan, kun tänne kerran päästään”, Hakola nauraa ja jatkaa:”Melkein pelästyin erän aikana, kun laskin keulaan, kun tultiin stadionille. Kyllä mä yritin loppuun saakka, mutta ei vielä riittänyt loppukiri. Hyvä päivä. Aika-ajo on aina ollut mulla huono, niin nyt on löytynyt lisää itsevarmuutta. Onnistumiset selvästi ruokkivat onnistumista.”

Anssi Pentsinen oli 21:nteen sijaansa selvästi pettynyt: ”Suksi toimi hyvin ja oli kilpailukykyinen kalusto alla, varmasti tämä oli ihan kunnon mukainen suoritus. Pieniä parannuksia, kun olisi saanut, niin olisi voinut sijoja nousta. Jos oisin ylämäessä saanut paremman rytmin, mutta mulla vähän tekniikka hajosi. En löydä mitään sen suurempaa korjattavaa, kunnosta oli kiinni. Kyllä vähintään välieräpaikka oli tänään tavoitteena, joten olen pettynyt.”

Matias Strandvall oli aika-ajon 40:s, Juho Mikkonen oli 43:s ja Ari Luusua 54:.

Huomenna Otepään maailmancupissa hiihdetään parisprintti. Suomen miesten ykkösjoukkue on Strandvall–Hakola ja kakkosjoukkue Pentsinen–Mikkonen. Alun perin joukkueeseen nimetty Martti Jylhä jättää kisan väliin sairastelun takia.