Uutisen päiväys

22.1.2014← Takaisin

Hopeasompaan 50 päivää: Ladut kuin rautatiekiskot

Kilpailunjohtaja Helvi Pajala ja kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Esko Valikainen ovat luottavaisin mielin maaliskuun puolivälissä Kalajoella pidettävien Hopeasompahiihtojen järjestelyihin. Kisajärjestelyt ovat aikataulussaan ja viime viikon pakkasten avulla on lumetettu latupohjat loistavaan kuntoon.

– Latupohjien kuntoon saaminen on ollut iso asia, kun alkutalvi on ollut niin vähäluminen. Kisojen onnistumisen kannalta suurimman työn ovat tehneet lumetus- ja levitysporukka, kertoo stadionpäällikkö Esa Juhola.

– Lumitykki on laulanut yötä päivää ja sitä valvomassa on ollut kaikkiaan noin 30 hengen porukka. Lisäksi lumea laduille on ollut levittämässä useita traktoreita. Myös himankalaisten apu täällä Hiihtomajalla pidetyissä heidän kisoissaan oli isoksi avuksi latupohjan tekemisessä. Tällä hetkellä valmiina on kolmen kilometrin latu ja vielä tarvitaan lisää lunta kahden lisäkilometrin ja stadionalueen lumetukseen.

Iso kisa haaste kisajärjestäjille

Kisaviikonloppuna Hiihtomajan maastoon odotetaan noin 3000 kävijää, joista 900 on nuoria kilpahiihtäjiä. Kun järjestelypaletissa on mukana kahden kisapäivän ruokahuolto, suksien voitelu ja testaus, paikoitus, ajanotto ja monta muuta asiaa, yhtenäisen tapahtuman läpivienti on järjestävälle taholle melkoinen voimainponnistus. Sekä Helvi että Esko ovat molemmat luottavaisia kisaorganisaatioon ja järjestelyjen sujuvuuteen. 
–Järjestelyorganisaatiossa on asiantuntevaa porukkaa. Toki positiivinen taloudellinen tulos kisoista on tärkeä ja paikalliset yritykset ovat lähteneet mukaan tukemaan tapahtumaa monin eri tavoin. Suurin yksittäinen kisasponsori on Puistomännikkö, jonka 15 konttia tarvitaan kisaviikonloppuna Maastohiihdon yhteistyöyrityksille. Lisäksi viisi konttia tulee seurojen ja piirien voitelukopeiksi. Myös yhteistyö lähialueen seurojen kanssa on toiminut hyvin ja kisaviikonlopun talkoisiin on tulossa vapaaehtoisia niin Kalajoen naisvoimistelijoilta, Yppärin urheilijoilta kuin Kalavieska Teamiltä, kertaa Helvi.

Iso kisa vaatii myös asiantuntevat vapaaehtoiset

– Talkooväen koulutukset ovat alkaneet ja tiivistyvät kohti maaliskuuta, kertoo Esko. Kaikkiaan kisojen läpiviemiseen tarvitaan noin 300 talkoolaisen työpanos. Jussi Kurikkalan hiihtojen yhteydessä helmikuun alussa Kalajoella järjestetään Keski-Pohjanmaan piirin TD-koulutus. Sen tavoitteena on nostaa sekä kisajärjestäjien osaamista että yhtenäistää hiihdon arviontikriteerejä piirin alueella esimerkiksi hiihtotapavalvonnan osalta. Kalajoella on tällä hetkellä vain kaksi TD-koulutuksen käynyttä, eli Helvi ja minä, kertoo Esko.

– Kisojen lähestyessä alkaa kiireisin aika, mutta positiivisin mielin kisoja lähestytään, vakuuttavat molemmat järjestelyvastaavat.

Kuvateksti
Kalajoen kaupungin liikuntasihteeri Jouko Moilanen, järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Esko Valikainen ja kilpailunjohtaja Helvi Pajala odottavat tulevia Hopeasompahiihtoja luottavaisin mielin.

Kuva ja teksti

Marjaana Juola