Uutisen päiväys

10.5.2007← Takaisin

Hiihtäjät treenaamassa Kreetan lämmössä

Talven lumet ovat jo menneet, mutta valmistautuminen ensi kaudelle on jo alkanut. A-maajoukkueen leiri alkoi Lohjalla, mutta nyt leirielämää vietetään Kreetan lämmössä.

Maastohiihdon sprinttivalmentaja Vesa Mäkipää on tyytyväinen Kreetalla pidettävään leiriin. Pienistä vastoinkäymisistä ja kuumasta säästä huolimatta treenit ovat sujuneet hyvin. Viikon kestävän leirin yksi sponsoreista on Ylivieskan Kärkkäinen.

– Leiri on sujunut oikein hyvin. Mona-Liisa on ollut pienessä mahataudissa ja alkuun oli kova helle, mutta kaksi päivää on ollut mukavampaa säätä. Alkupäivästä treenataan maastossa, käydään sauvakävelemässä, juoksemassa ja maastopyöräilemässä. Iltapäivällä on voimaharjoituksien aika. Leirillä on mukana A-maajoukkue, paitsi Pirjo Manninen, Sami Jauhojärvi ja Riitta-Liisa Roponen eivät ole mukana, Mäkipää kertoo.

Leiripaikan läheisyydestäkin löytyy kaikki tarvittava ja parhaat mahdolliset treenipaikat.

– Leiripaikkana tämä on ihanteellinen. Mäet täällä ovat todella hyvät ja jyrkät, joissa olemme harjoitelleet paljon, Mäkipää toteaa.

Leireily on maastohiihtäjille tärkeimpiä asioita, joka ei ilman sponsoritukea onnistuisi. Leireillä hiotaan kunto ja yhteishenki kohdalleen, jota menestyminen vaatii.

– Leirit ovat hyvin tärkeitä. Lähdetään hyviin olosuhteisiin harjoittelemaan ja treenataan porukassa erilaisia maastoja, sprinttivalmentaja painottaa.

Leirin jälkeen eivät treenit lopu, vaikka A-maajoukkueen seuraava leiri alkaa vasta 3. kesäkuuta ja Vancouver-ryhmän 4. kesäkuuta. Urheilijan henkilökohtainen treenaaminen jatkuu ympärivuoden.

Strandvall tähtää maailmancupiin

Matias Strandvall
on uusimpia A-maajoukkueen jäseniä. Nuori mies on tyytyväinen kevään leiritykseen.

– Tosi mukava leiri. Sää ja treeniolosuhteet ovat olleet hyvät. Ei mitään moittimista, Strandvall toteaa tyytyväisenä.

Strandvall kokee leirityksen tärkeänä osa-alueena. Leirityksistä löytyy paljon hyviä puolia.  

– Näin pääsee muidenkin kanssa treenaamaan. Treenit ovat kovempia, kun koko ajan joku hengittää niskaan, kun automaattisesti yritän mennä lujempaa, hiihtäjä naurahtaa.

Strandvall ei lähde ensi kauteen altavastaajana, vaikka seura on nuorelle miehelle kova.   

– Ensi kauden tavoitteet ovat maailmancupissa ja Tour de Skillä, jos sinne pääsen. SM-kisoissa oli myös tarkoitus päästä mitaleille sprintissä ja normaalimatkoilla, Strandvall toteaa.

Heidi Hautamäki