Hiihtäjät testeissä Jyväskylässä
Maajoukkuehiihtäjien kesärutiineihin ei kuulu makkaranpaisto, vaan leirien lisäksi heidän ohjelmastaan löytyy tätä nykyä myös testit. Niinpä urheilijat kokoontuivat loppuviikosta Jyväskylään katsomaan, missä kunnossa he ovat tällä hetkellä.
Hiihtäjien kaksipäiväiset testit alkoivat perinteisellä mattotestillä, joka tehtiin Tero Similää lukuun ottamatta sauvakävellen. Similä oli loukannut hieman jalkaansa, joten hän suoritti testin pyörällä.
- Mattotesti on hapenottotesti ja siinä nähdään mm. miten elimistö toimii, miten happi sitoutuu ja miten maitohapot kerääntyvät, testiä valvonut KIHU:n projektitutkija Esa Hynynen selvitti.
Testissä lähdetään kevyesti liikkeelle ja vauhtia lisätään portaittain niin pitkälle kuin urheilija sitä sietää.
- Sanonkin aina urheilijoille, että minulla on vaikka koko päivä aikaa, mutta yleensä testi kestää 24-30 minuuttia. Teemme tämän testin ihmisläheisesti eli urheilija saa itse päättää, koska lopettaa, Hynynen kertoi todeten hiihtäjien olevan varsin sinnikkäitä yksilöitä.
Varsinaisen testin jälkeen edessä on vielä 10 minuutin palautus, jonka aikana katsotaan, miten paljon maitohappolukemat putoavat.
Toisena päivänä hiihtäjät tekivät spesiaalitestit, aamupäivällä ensin maksimaalisen anaerobisen hiihtotestin (MAST) ja iltapäivällä tasatyöntötestin.
MAST:ssa haetaan lajinomaista suorituskykyä hiihtämällä noin 10 vetoa 150 metrin pituisella radalla ja 100 sekunnin palautuksella. Jokainen veto on edellistä nopeampi, sillä ajan täytyy aina parantua. Jokaisen vedon jälkeen urheilijalta otetaan myös maitohappolukemat, jolla saadaan tietää urheilijoiden anaerobinen kapasiteetti kovan vauhdin hiihdolla.
- Tässä testissä katsotaan kuinka matalilla hapoilla voi mennä kovaa.
Tasatyöntötestissä hiihdetään kahden kilometrin matka kahdesti, ensimmäisellä kerralla hiihtäjä seuraa vakiovauhdilla valojänistä ja toisessa vedossa hän hiihtää maksimivauhtia. Koska kyseessä on tasatyöntötesti, esimerkiksi kaarteissa pyritään käyttämään mahdollisimman vähän jalkoja.
- Ensimmäisessä vedossa pystymme katsomaan hiihtäjän taloudellisuutta eli kuinka paljon käyttää happea. Se on vähän kuin mitattaisiin, kuinka monta litraa bensaa auto kuluttaa satasella.
Testit tehdään pari kertaa kaudessa - kesällä, lokakuussa ja tarpeen mukaan vielä kilpailukauden aikana.
- Testit ovat valmentajalle kuin liikennemerkki tiellä. Se on tärkein työväline, sillä testit ovat ainoa vakioitu asia. Niillä pystytään näkemään, onko harjoittelu ollut oikean suuntaista, menestystä tukevaa vai pitääkö tehdä muutoksia, naisten valmentaja Ismo Hämäläinen totesi.
Yhtä lailla testit ovat tärkeä kohta urheilijoillekin, sillä niistä he saavat varmuutta omiin tuntemuksiinsa.
- Testeistä saa varmuuden niistä tunteista, mitä on ollut, kun harjoittelee. Koskaan ei tunne ole poikennut testituloksista ja se antaa lisävarmuutta, Sami Jauhojärvi totesi, jonka testitulokset olivat ”pikkaisen huonompia kuin viime jouluna, mutta himppasen parempia kuin viime vuonna tähän aikaan.
Mona-Liisa Malvalehdolle mattotesti on ehtinyt tulla tutuksi, mutta rullahiihtotestit hän teki ensimmäistä kertaa. Noin viikon ajan vaivannut flunssa söi Monan mielestä parasta terävyyttä ja hän oli pohtinut jopa testien väliin jättämistä. ”Buranaa vain naamaan ja menoksi”, oli kuitenkin hänen lopullinen päätöksensä.
- Eivät muut kauheasti pelotelleet. Samoja kommentteja heiltä tuli kuin miltä se itsestäänkin tuntui, Mona hymähti tasatyöntötestin jälkeen.
- Ei se hyvältä tuntunut, mutta ei aivan kauhealtakaan. Eikä se ollut niin hirveää kuin mattotesti!
Päävalmentaja Reijo Jylhä oli kohtuutyytyväinen testien tuloksiin. Aivan täysin niitä ei voinut verrata edellisvuoden tuloksiin, sillä Hipposhallin päällyste oli uusittu ja se oli nyt huomattavasti hitaampi.
- Testit menivät kokonaisuudessaan paremmin kuin viime kaudella, mutta ei voi kuitenkaan olla sitä mieltä, että jipii! nyt on kaikki kunnossa. Pari yksittäistä urheilijaa oli viime vuoden tuloksia jäljessä. Heillä oli ongelmia kesällä ja se näkyi heti testituloksista, hän analysoi.
Lisää Reijo Jylhän mietteitä testeistä löytyy Hetkoutsin päiväkirja-osuudesta.
Lisätietoja: /maastohiihto/paavalmentajan_paivakirja/