Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan dopingainetutkijoille huomattava määräraha
Helsingin yliopiston ja Yhtyneiden Laboratorioiden tutkijat saivat huomattavan rahoituksen dopingaineina käytettävien aromataasiestäjien ja antiestrogeenien aineenvaihduntatuotteiden tutkimukseen Maailman Antidopingtoimistolta (WADA).
Sekä aromataasiestäjiä että antiestrogeenejä käytetään lääketieteessä rintasyövän hoitoon. Dopingtarkoituksissa näitä lääkeaineita käytetään vähentämään estrogeenin eli naishormonin vaikutusta, jolloin anabolisten steroidien pitkäaikaisen käytön aiheuttamia sivuvaikutuksia saadaan kumottua. Samalla testosteronin eli mieshormonin pitoisuutta saadaan luonnottomasti kasvatettua. Tutkimushankkeessa valmistetaan näiden dopingaineina käytettävien lääkeaineiden aineenvaihduntatuotteita vertailuaineiksi kansainvälisten ja akkreditoitujen dopingtestauslaboratorioiden käyttöön.
Dopingaineiden kemiallisessa tunnistamisessa ja niiden pitoisuuden määrittämisessä kielletyn aineen toteaminen perustuu aina tutkittavasta dopingnäytteestä ja kyseistä kiellettyä ainetta sisältävästä vertailunäytteestä saatavan mittaustiedon keskinäiseen vertailuun.
Hankkeen aikana valmistettavat vertailuyhdisteet mahdollistavat näiden dopingaineiden luotettavan, aukottoman ja oikeudellisesti pätevän tunnistamisen ja pitoisuusmäärityksen. Valmistettavia yhdisteitä voidaan käyttää myös dopinganalyysien laadunvarmennukseen ja uusien analyysimenetelmien kehittämiseen.
Hanketta vetävän Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan professori Jari Yli-Kauhaluoman lääkekemian tutkimusryhmä on aiemmissa tutkimuksissaan selvittänyt myös dopingaineena käytetyn mesocarb-nimisen yhdisteen aineenvaihduntatuotteiden valmistamista. Yhteistyössä Yhtyneiden Laboratorioiden dopingtestauslaboratorion teknisen johtajan FT Antti Leinosen tutkimusryhmän kanssa ryhmä on valmistanut useita mesocarbin hydroksyloituneita aineenvaihduntatuotteita ja selvittänyt mitkä niistä ovat dopingvalvonnan kannalta tärkeimpiä sekä kehittänyt massaspektrometrisiä analyysimenetelmiä mesocarbin väärinkäytön toteamiseen virtsanäytteistä.
Myönnetty hankerahoitus on 225 000 Yhdysvaltain dollaria.
WADA on vuonna 1999 perustettu Maailman Antidopingtoimisto. Sen tehtävänä on harmonisoida maailmanlaajuisesti antidopingtyötä ja sääntöjä, puolustaa urheilun eettisyyttä ja taata urheilijan oikeusturva.