Uutisen päiväys

27.5.2007← Takaisin

FIS:n komiteakokoukset päättyivät

FIS:n kevätkokousten komiteaosuudet päättyivät tänään lauantaina Slovenian Portorozissa.

Suomalaisittain tuskallisen kuuman kelin vallitessa pidettiin FIS:n kevätkokoukset Portorozissa. Lämpötila kohosi iltapäivisin ulkona +30-32 asteeseen, mutta onneksi kokoushotelli oli kunnolla ilmastoitu ja siten asialistat saatiin kunnolla käsitellyiksi ke-la välisissä kokouksissa. Komiteoiden päätökset menevät seuraavaksi FIS:n hallituksen su-ma kokouksen ruodittavaksi, mutta tässä jo ennakkoon lajikohtaista raporttia suomalaisittain tärkeimmistä asioista.

Alppihiihto: Levin maailmancup on FIS:n kilpailukalentereissa alustavasti aina vuoteen 2012 saakka. Suomen maailmancup on siis saavuttanut jo liki klassikon aseman ja siitä kiitos kuuluu suomalaiselle alppihiihtoväelle ja tietenkin myös Levin olosuhteista vastuussa oleville tahoille. Tulevan kauden mc-kilpailut (naisten ja miesten pujottelun avauskisat) lasketaan Levillä 10.-11.11.2007. Alppihiihdossa kokousväkeä puhutti erittäin hankalan talven jälkeen sekä välinemyynnin raju alentuminen että myös alppihiihtotallien korkeat kisakauden kustannukset.

Freestyle: Freestylessäkin Suomi toiminee parin vuoden tauon jälkeen maailmancupin isäntänä, kun freestyleväki kokoontuu Rukalle joko jo joulukuussa 2007 tai maaliskuussa 2008. Suomalaisia freestylehiihdon uusia kansainvälisiä A-tason tuomareita nimettiin kolme lisää entisten lisäksi. Nuorten MM-kisat järjestetään jälleen Sveitsin Airolossa todennäköisimmin maaliskuun 2008 lopulla.

Maastohiihto: Maailmancupkalenterit hyväksyttiin alkuperäisessä muodossaan ja niiden mukaisesti sekä Kuusamon Nordic Opening marras-joulukuun vaihteessa ja Salpausselän Kisat maaliskuun alussa ovat ohjelmassa mukana. Molemmissa ohjelma sisältää sekä sprintti- että henkilökohtaisen normaalimatkan osakilpailun. Tour de Ski´n sääntöjä muokattiin myös jonkin verran ja uusien sääntöjen mukaan myös yksittäisestä Tourin osakilpailusta saa mc-pisteitä 50% verran normaalista ja pisteitä jaetaan vain 15 parhaalle kussakin osakilpailussa. Suomen esittämä mc-kilpailujen majoitushintakatto nousi 100 Sveitsin frangista 125 frangiin. Nyt hintakatto on sama kuin mäkihypyssä ja yhdistetyssä.

Mäkihyppy: Myös mäkihypyn kilpailukalenterit toteutuvat haluamallamme tavalla ja siten ensikin talvena Suomessa kisataan mc-tasolla kolmella paikkakunnalla eli Kuusamossa, Lahdessa ja Kuopiossa. Suomessa järjestetään myös Continentalcupin osakilpailuja entiseen tapaan joulukuussa sekä Rovaniemellä että Lahdessa. Omana erikoisuutena järjestetään Lahden Continentalcupin yhteydessä joulukuun puolivälissä myös ensimmäistä kertaa Suomessa naisten mäkihypyn Continental-cupin 2 osakilpailua. Mäkihypyssä paljon keskustelua jälleen kerran herättänyt BMI eli hyppääjän kehon painoindeksi ei ainakaan komitean äänestyspäätöksen mukaan muuttuisi, vaan jatkettaisiin entisillä jo muutaman vuoden voimassa olleilla säännöillä. Suomi äänesti sääntöjen ennallaan säilyttämisen puolesta.

Yhdistetty: Yhdistetyssä mc-kisoja on ensi kaudellakin Suomessa 4 kpl, kuten jo monena vuotena aiemminkin. Kisat käydään totutusti Rukalla ja Lahdessa. Lisäksi kisataan B-cupia 3 kilpailun verran Vuokatissa joulukuussa juuri ennen joulunpyhiä. Joukkuekilpailujen palkintorahaa esitetään nostettavaksi samalle tasolle kuin henkilökohtaisessakin kilpailussa eli 30.000 Sveitsin frangiin. Lahdessa kuluneella kaudella järjestetyt yhdistetyn mc-kilpailut nimettiin kauden parhaiksi yhdistetyn maailmancupin kilpailuiksi.

Lumilautailu: Vaikka lumilautailu ei olekaan virallisesti SHL:n laji, edustaa SHL ko. lajia kuitenkin FIS:n silmissä. Suomi on erittäin vahva ja menestyksekäs lumilautamaa ja siitä osoituksena nimettiin Vancouverin Olympialaisten Half Pipen päätuomariksi suomalainen Johan Korin. Lumilautailijoita puhuttavat kovasti lumilaudassa sallitut mainosmäärät ja asiaan ei vielä saatu lopullista selvyyttä aikaiseksi.

Lahti 2013 MM-hanke: Kisahankkeen delegaatio hoiti tehtävänsä mallikkaasti kokousten yhteydessä ja niiden ulkopuolella. Kaikki jakoon tarkoitettu materiaali saatiin levitettyä ja vastaanotto oli hyvin positiivinen. Ainakaan tämän edustustehtävän perusteella emme ole mahdollisuuksiamme menettäneet, mielestäni juuri päinvastoin.

Kun FIS:n hallitus saa kokouksensa pidettyä, raportoidaan tärkeimmät asiat vielä kerran.

Lisätietoja tarvittaessa Jari Piiraiselta, p. 040-5862006