FIS arvioi Rukan ja Salpausselän maailmancupeja: ”Nyt on skarpattava”
Photo @FIS.
Kuluvan viikon aikana on käsitelty monipuolisesti lumilajien tilannetta Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) syyskokouksessa Sveitsin Zürichissä. Suomessa järjestettäviä maailmancupin tapahtumia on arvioitu kriittisesti ja FIS on ilmoittanut kehitystarpeista kauden 2017/2018 osalta.
Sekä Ruka Nordic että Salpausselän kisat ovat maastohiihdon maailmancupkalenterissa merkitty keltaisella ”kortilla”. Tilanteeseen on päädytty sen jälkeen, kun kilpailutapahtumia on käsitelty maastohiihdon komiteassa ja maailmancupin alakomiteassa.
FIS vaatii molempien kilpailujen osalta pidemmän aikavälin kehityssuunnitelman. Ruka Nordicin kohdalla se koskee muun muassa tapahtuman kehittämistä ja markkinointia sekä oheispalveluja. Salpausselällä kehityskohteena on erityisesti stadionin alueen latureitistö.
”FISin viesti on, että nyt on skarpattava. Meidän, Hiihtoliiton ja kilpailujen järjestäjien, on yhdessä pystyttävä vastaamaan lajien muuttuviin tarpeisiin. FISissä tehdään kehitystyötä jatkuvasti ja Suomen kilpailujärjestäjien on reagoitava, vaikka monella osa-alueella järjestelyt ovatkin huippuluokkaa”, avaa Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala tilannetta.
Suomen Hiihtoliitto ei ole pitkällä aikavälillä arvioinut järjestäjäpaikkakuntia. Osittain siitä syystä tilanteen on annettu liukua pisteeseen, jossa Kansainvälinen hiihtoliitto puuttuu järjestelyihin radikaalisti. Kulmalan mukaan sisäistä arviointia tulee jatkossa tehdä avoimemmin ja laajemmin. Yhtenä kriteerinä Kulmala näkee alueellisen sitoutumisen.
”Liitto tai paikallinen seura ei ole liikuntapaikkarakentaja tai pysty yksin vastaamaan kansainvälisestä tapahtumasta kantaen kokonaisvastuun. Lahdessa on MM-kilpailujen vuoksi jo tehty organisaatiomuutoksia, mutta nyt on varmistettava jatkumo myös Lahti2017-tapahtuman jälkeiseen aikaan. Samantyyppisiä toimenpiteitä on suunniteltu myös Rukalle.”
Pohjoismaisten lajien maailmancuptapahtumien tuoma taloudellinen hyöty on alueelle merkittävä.
”Tapahtumien kautta alue saa sekä suoraa taloudellista hyötyä matkailutulona, majoitusvuorokausina ja muuna palvelutuotantona että välillisesti hyödynnettävissä olevana mediahuomiona”, lopettaa Kulmala.