Uutisen päiväys

18.1.2008← Takaisin

Canmoren raskailla radoilla jaossa paljon cup-pisteitä

Suomen maastohiihtomaajoukkue on päässyt hyvin paikalliseen rytmiin Kanadan Canmoressa seuraaviin maailmancupin kilpailuihin valmistautuessa. Kymmenen hengen urheilijaryhmästä loputkin kolme saapuivat paikalle keskiviikkona, ensimmäiset jo maanantaina.

Joukkueen terveystilanne on hyvä. Ainoa lievästi epäonninen on ollut Aino-Kaisa Saarinen, joka kaatui hiihtäessään alamäessä keskiviikkona ja loukkasi hieman kättään. Saarinen kävi sairaalassa röntgenkuvissa eikä murtumia sormissa onneksi kuitenkaan ollut. Päävalmentaja Magnar Dalenia ilahduttaa joukkueen hyvän tilanteen lisäksi Canmoren luonto, ystävälliset ihmiset ja varsinkin talviset olosuhteet.
”Lunta on paljon ja pakkasta viiden ja 20 asteen välillä. Sunnuntaina ja maanantaina ennusteen mukaan kylmempää kuin -20. Radat ovat erittäin vaativat ja lumi hidasta, joten hiihdoista tulee raskaat”, Dalen kertoo.
Kilpailut hieman yli 1400 metrin korkeudella sijaitsevilla laduilla alkavat tiistaina, jolloin ohjelmassa ovat naisten 7,5+7,5 kilometrin ja miesten 15+15 kilometrin yhdistelmäkilpailut.
”Näillä radoilla on mahdollista karata muusta joukosta, koska ylämäet ovat raskaita. Toivon, että pystymme hyökkäämään heti perinteisen osuuden alussa”, Dalen sanoo.

Kuitunen hamuaa isoa pistepottia

Virpi Kuitusella on Canmoressa erinomainen mahdollisuus parannella asemiaan maailmancupissa, sillä cupia johtava Ruotsin Charlotte Kalla joutuu jättämään kilpailut sairastumisen vuoksi väliin. Kuitusen ero Kallaan on tällä hetkellä 126 pistettä. Kolmantena oleva Italian Arianna Follis on puolestaan 68 pisteen päässä Kuitusesta.
”Pisteitä toivon tietenkin kaikilta matkoilta kerääväni mahdollisimman paljon, jotta maailmancupin asetelma kääntyisi parempaan. Radat täällä ovat varmasti tämän kauden maailmancup-kiertueen raskaimmat ja lumi erittäin hidasta, joten kilpailuista tulee varmasti raskaita”, Kuitunen sanoo.
Maanantaina Canmoreen matkustanut Kuitunen torkkui lentomatkalla vain muutaman tunnin Kanadan päiväaikaan ja piti muuten itsensä ”väkisin hereillä”, jotta pääsisi perillä helpommin päivärytmiin kiinni.
”Olen totutellut päivärytmiin, tehnyt kevyitä harjoituksia suksilla ja nukkunut pitkiä yöunia. Alla on kovan rasituksen jakso: Tourin kisajakso, sen jälkeen vajaa palautuminen siitä, SM-kilpailut väsyneenä ja päälle aikaeroon sopeutuminen, joten vienee aikaa päästä "normaaliin oloon" kiinni. Ensimmäisessä kilpailussa (7,5+7,5km tiistaina) riippuu todella paljon siitä, kuinka päivät riittävät mainitsemani rasituksen karistamiseen”, Kuitunen sanoo.

Strandvall haluaa päästä A-finaaliin ja voittaa Ilomäen pingiksessä

Matias Strandvallin makuun lentomatka Canmoreen kesti ”vähän liian kauan”. Strandvall ei olisi oikein jaksanut odottaa Lontoossa Heathrow’n kentällä jatkolentoa lähes kuutta tuntia, mutta sanoo matkan kuitenkin sujuneen ihan hyvin. Aikaeroonkin hän uskoo kolmen vuorokauden jälkeen sopeutuneen.
”Mutta ensimmäiset kaksi yötä heräsin siihen, että puhelin soi. Kaverit Suomesta soittivat ja eivät hoksanneet että täällä oli yö. Mutta nyt olen muistanut laittaa puhelimen kiinni”, Strandvall nauraa.
Canmoressa hiihdetään sprintit sekä perinteisellä (23.1.) että vapaalla hiihtotavalla (25.1.). Aiempien kauden kilpailuiden tapaan Strandvall tavoittelee jälleen paikkaa 12 joukossa.
”Mutta kun olin jo Rybinskissä (16.12. kaatui välierässä ollessaan toisena) niin lähellä A-finaalipaikkaa, niin olisin täällä tyytyväinen jos olisin A-finaalissa. Sprinttiradat vaikuttavat tosi hyviltä. Siellä on kaksi nousua ja kaksi palautuspätkää molemmilla radoilla. Sitten on tosi pitkä loppusuora, joka on tosi ratkaiseva. Se on kuin tehty meille suomalaisille”, Strandvall luottaa ja lisää latujen olevan ”tosi hienot”.
Joukkueen hotellin pingispöytä on Strandvallin mukaan ollut kovassa käytössä.
”Tähän mennessä vaikutta siltä että Jirka (fysioterapeutti Ilomäki) on kingi! Mutta kun se on koko ajan hommissa, niin minulla ei ole ollut vielä oikein mahdollisuutta haastaa sitä. Mutta eiköhän sekin kaadu”, Strandvall virnistää.

Ohjelma Canmoressa (ajat Suomen aikaa):

Tiistai, 22. tammikuuta:
20.00 Naiset, 7,5 km (p)+7,5 km (v)
21.30 Miehet, 15 km (p)+15 km (v)

Keskiviikko, 23. tammikuuta:
19.00 Sprintti, karsinnat (p)
21.30 Sprintti, puolivälierät, välierät ja finaalit

Perjantai, 25. tammikuuta:
20.00 Naiset, 10 km (v)
21.30 Miehet, 15 km (v)

Lauantai, 26. tammikuuta:
19.00 Sprintti, karsinnat (v)
21.30 Sprintti, puolivälierät, välierät ja finaalit

Lisätietoja: www.albertaworldcup.com

YLE televisioi Canmoren kilpailut seuraavasti:
YLE TV2 tiistaina 22.1. klo 19.55-21.00 Naisten yhteislähtökisa 7,5 km+7,5 km
YLE TV2 tiistaina 22.1. klo 23.05-00.05 Miesten yhteislähtökisa 15 km+15 km
YLE TV2 keskiviikkona 23.1. klo 23.10-00.00 Naisten ja miesten sprintit
YLE TV2 perjantaina 25.1. klo 22.05-23.30 Naisten 10 km (v) ja miesten 15 km (v)
YLE TV2 lauantaina 26.1. klo 22.55-23.40 Naisten ja miesten sprintit