17.4.2007← Takaisin

Barentsin meren cup hiihdettiin Kiirunassa

Ruotsin, Norjan, Venäjän ja Suomen 17-18 -vuotiaat ja 19-20 -vuotiaat naiset ja miehet kilpailivat pohjoisten alueiden perinteisessä Barentsin meren cupissa Kiirunassa viikonloppuna.

Maat saivat osallistua kuhunkin sarjaan neljällä kilpailijalla ja kilpailijoiden oli oltava ns. Barentsin alueelta. Suomesta alueeseen kuuluvat Kainuun, Pohjois-Pohjanmaa, Lapin ja Länsipohjan piirien hiihtäjät.

Perjantaina 13.4. kilpailtiin parisprintti vapaalla ja lauantaina 14.4. hiihdettiin perinteisen väliaikakilpailu.

Kiirunassa oli raskaat radat. Erityisesti parisprintissä vapaalla kukin kilpailija kiersi karsinnassa kolme kierrosta. A- ja B-finaaliin matkat lyhennettiin kahteen 800 metrin kierokseen. Kokonaisajat olivat pojilla 9-10 min ja tytöillä 11- 12½ minuuttia.

Lauantaina oli tytöillä 5 km ja pojilla 10 km matkat, joissa käytettiin maailmacupin 5 km rataa.
    Molempina päivinä vallitsi vesikeli mutta lumiolosuhteet oli hyvät, lunta n. 80 cm.

Sprinttiviestin menestys oli kohtalainen. 18-vuotiaat pojat olivat A-finaalissa toisia ja B- finaalissa tuli voitto. 20-vuotiaissa pojissa Suomen pojat olivat A-finaalissa toisena. B- finaalissa ei ollut joukkuetta, koska karsinnassa meni suksi poikki ja tuli keskeytys.

18-vuotiaissa tytöt voittivat B-finaalin. 20-vuotiaiden tyttöjen viesti katkesi kun Anni Mikkonen kaatui ja viesti keskeytyi.

Lauantain perinteisillä matkoilla meni hyvin. Menestyksen takasi erinomainen suksihuolto sekä hyvät kilpailusuoritukset.  18-vuotiaissa Juho Mikkonen hiihti ykköseksi ja Janne Stenbäck kolmanneksi.  20-vuotiaissa Ari Luusua saavutti toisen sijan ja Aki Seipäjärvi oli kolmas.

Tyttöjen osalta 20-vuotiaissa Anne Kyllönen oli 1. Jonna Kelja 4:s ja 18-vuotiaat tytöt hiihtivät vaatimattomimmin, Anna Jolma 7:s  ja Johanna Herajärvi 11:s.

Suomen joukkue pystyi hyvin vastaamaan Norjan, Ruotsin ja Venäjän  nuorten hiihtovoimaan.

Joukkueen koko oli 16 kilpailijaa, 4 huoltajaa, joukkueen johtaja sekä autonkuljettaja. Yhteiskuljetus oli järjestetty Kemistä Kiirunaan.

Kilpailut oli mallikkaasti järjestetty. Pientä ”hapuiluakin” oli esim. sprintin aikataulujärjestelyissä ja lähtölistoja ei ollut muilla kuin lähettäjillä. Kilpailua jouduttiin kesken kilpailun lyhentämään kolmesta kierroksesta kahteen kierokseen (800 m), koska muutoin olisimme hiihtäneet vielä illalla kymmen aikaan (Suomen aikaa).

Ensivuonna Norja vastaa kilpailujen järjestelyistä ja kilpailupaikkana on Vesisaari. Kilpailut voivat olla osa Barents Touria mikäli se toteutuu.