Uutisen päiväys

6.2.2014← Takaisin

Ainekset ja edellytykset yltää hyville sijoituksille yhdistelmäkilpailuissa

Olympialaisten hiihtojoukkueessa on sekä konkareita että keltanokkia. Tiedotustilaisuudessa viikonlopun avausmatkoille nimetty kahdeksikko kertoili rennon ja luottavaisen oloisena kuulumisiaan. Paikalla oli myös Adlerista vuorille kisakylään palannut Matti Heikkinen, joka tekee lopullisen päätöksen osallistumisestaan yhdistelmäkilpailuun vasta sunnuntaiaamuna.Olympialaisten hiihtojoukkueessa on sekä konkareita että keltanokkia. Tiedotustilaisuudessa viikonlopun avausmatkoille nimetty kahdeksikko kertoili rennon ja luottavaisen oloisena kuulumisiaan. Paikalla oli myös Adlerista vuorille kisakylään palannut Matti Heikkinen, joka tekee lopullisen päätöksen osallistumisestaan yhdistelmäkilpailuun vasta sunnuntaiaamuna.

Aino-Kaisa Saarisella on ollut hyvä kausi, sillä perinteisen lisäksi myös vapaa on sujunut aiempaa paremmin. Saarinen onkin todennut olevansa elämänsä kunnossa.
”Mieli on virkeä ja pirteä, hiihto tuntuu hyvälle teknisesti ja muutenkin. Elämä on helppoa”, hollolainen kertoi tunteesta.
Päämatka on kymppi perinteisellä, mutta yhdistelmäkisalla on tärkeä merkitys.
”Tosi hyvä, että pääsee heti tulille, kun kisat alkaa. Saa sellaisen hyvän kisarytmin päälle. Ei pursuit ole tietenkään sellainen, että pelkästään löysät pois -ajatuksella ladulle lähtisin. Tänään tein erinomaisesti onnistuneen harjoituksen, joka onnistui erinomaisesti. Luottavaisin mielin lähden hiihtämään”, Saarinen sanoi.
Olympialaisten ensikertalainen Anne Kyllönen on myös hyvillä mielin avausstartin lähestyessä.
”Kaikki järjestelyt on tosi hienosti ja isosti järjestetty. Olen kysellyt vanhemmilta ja kokeneemmilta urheilijoilta vähän neuvoja, toisaalta kaikki rutiinit ovat samanlaisia kuin maailmancupissa. Valmistavalla leirillä tuli neljä päivää lepoa, mutta nyt olen päässyt normaalisti harjoittelemaan ja olen tällä hetkellä täysin terve”, Kyllönen sanoo.
Kyllönen uskoo, että lauantaina hiihdetään alusta lähtien kovaa, mutta ratkaisut jäävät vapaan osuudelle.
”Vaikea sanoa, minkä kokoinen se keulaporukka tulee olemaan”, Kyllönen tuumi.

Vaihdon jälkeen terävästi matkaan

Krista Lähteenmäelle yhdistelmähiihto on ehkä jopa päämatka. Hän myös nosti ainoana kätensä pystyyn, kun media kysyi, voiko joku väittää pitävänsä pursuit-monosta. Lähteenmäki on myös valmistautunut yhdistelmäkilpailuun sitä tukevin harjoituksin jo harjoituskaudella.
”Erityisesti olen keskittynyt siihen, mitä vaihdon jälkeen tapahtuu. Siinä on jääty norjalaisille. Tällä harjoituskaudella olen treenannut välineiden vaihtoa todella paljon, ja toivottavasti se luonnistuu nyt vähän paremmin. Ei missään nimessä helppoa ollut tänään. Pertsan puoli on aavistuksen helpompi mitä olen kuullut, mutta kyllä vapaan puolella pitkässä nousussa tullaan tekemään eroja. Siinä on ratkaisun paikka”, Lähteenmäki ennakoi.
Kerttu Niskaselle lauantai on Kyllösen tavoin ensiesiintyminen olympialaisten kisaladuilla.
”Olen valmistautunut kuten muihinkin kisoihin. Olen yrittänyt tehdä kaikki asiat niin kuin olen tehnyt ennenkin ja huomannut niiden toimivan. Ei ole mitään lähdetty kikkailemaan. Ei muuta kuin lauantaita kohti, tänään pursuit-treeni tuntui ihan hyvältä. Vaihdon jälkeen on minulle ollut se haastavin hetki, muutaman treenin olen tehnyt niin, että olen vaihdon jälkeen ampunut kovempaa liikkeelle. Toivon, että lauantaina siinä onnistuttaisiin enkä olisi heti niin hapoilla”, Niskanen sanoi eikä suostu voivottelemaan kantapäävaivaansakaan.

Jauhojärvi haluaa näyttää kropalleen, kuka käskee

Matti Heikkinen lähti tiistaina alas Adleriin parantelemaan hengitystietuntemuksiaan, ja palasi torstaina jälleen vuorille.
”Olen käppäillyt, en paljon muuta tehnyt. Käänne parempaan parantui eilen. Olin menossa hiihtämään yhdistetyn ladulle, mutta sitä ei ollut kuin 200 metriä. Oman mielenvirkeyden takia tein päätöksen tulla ylös hiihtämään, ja siellä olikin hyvät, jopa loistavat puitteet. Tunnin hiihtelin käppäilemällä, nyt mennään päivä kerrallaan. Lahden urheilukoulussa opin, että välillä kannattaa olla hiljaa ja odottaa”, Heikkinen kuvasi mietteitään sunnuntaita ajatellen.
Iivo Niskasella on ollut huikea viikko: ensin nuorten maailmanmestaruus ja sitten kahdeksas sija perinteisen 15 kilometrillä Toblachissa.
”Odottava. Muutama päivä ladulla käyty. Korkean kanssa on ollut vielä hakemista, mutta eiköhän sunnuntaihin mennessä ole kaikki balanssissa. Yhdistelmäkilpailu on hyvä matka, mutta ei paras. Kuokka ei ole itselleni vahvuus, joten toivottavasti latupohjat säilyvät kovana, niin vapaa on itselleni helpompaa. Perinteisellä kun pysyy helpolla mukana, eiköhän vapaakin mene mukavasti”, Niskanen sanoi.
Lari Lehtosella on ollut tasainen kausi. Myös hän on hyvillä mielin kohti avausstarttia.
”Minulla on ollut periaate, että mitä vähemmän sitä vähemmän. Mahdollisimman tuoreena kisaan. Treenit on tehty kesällä ja syksyllä ja nyt on aika herkistellä, että on varmasti energiaa kropassa kisapäivänä. Yhdistelmäkisoja on aika vähän kauden aikana. Se on kyllä passannut minulle hyvin. Olisi ollut mukavaa, että joku sellainen olisi ollut ohjelmassa ennen arvokisoja”, Lehtonen sanoi ja veikkaili alustakin jo kovaa vauhtia.
Sami Jauhojärvi jätti viime viikonloppuna Toblachin 15 kilometrin kilpailun väliin pienen sairastelun vuoksi.
”Sen kisan verran olen joutunut viimeistelyharjoituksia, kun ei ollut järkeä lähteä siihen kisaan. Sen verran poltteli keuhkoputkissa. Verikokeista ei onneksi löytynyt mitään bakteeri- eikä virustulehdukseen viittaavaa. Yhdistelmäkisassa saan pidettyä toivottavasti itseään tunti ja kymmenen minuuttia ahtaalla. Se on tavoite, näyttää kropalle, kuka käskee. Olen tehnyt yhdistelmäkisaa ajatellen yhden harjoituksen, huomenna teen toisen”, Jauhojärvi sanoi.