Uutisen päiväys

16.2.2014← Takaisin

Suomi kuudenneksi miesten viestissä

Suomi sijoittui kuudenneksi olympialaisten miesten viestissä. Sami Jauhojärvi, Iivo Niskanen, Lari Lehtonen ja Matti Heikkinen. Kahden osuuden jälkeen Suomi oli jopa kärjessä, mutta lopulta viestin vei tuolloin tasapäin johdossa ollut Ruotsi. Venäjä ja Ranska veivät muut mitalisijat.

Jauhojärvi tuli avausosuudelta vaihtoon toisena. Ehkä hieman yllättäen eroja syntyi jo avausosuudella, sillä kolmantena vaihtanut Ranska oli 9,6 sekuntia perässä ja neljäntenä ollut Sveitsi jo 21,5 sekuntia.
”Sattuu aina viestiin tällaiset hyvät hiihdot. Se oli kunnon mukaista hiihtoa. Olosuhdekin oli tasapuolinen. Verryttelyssä tuntui siltä, että tänään minua ei jätetä, jos suksi toimii. En tiedä, onko vire parempi”, päämatkallaan 15 kilometrillä pettynyt Jauhojärvi tuumi.
Niskanen oli jälleen hyvässä iskussa, vaikka kokikin, ettei ollut huikeasta 15 kilometrin hiihdostaan (4:s) vielä aivan palautunut. Hän sai osuudelleen seurakseen hänet pronssilta 0,2 sekunnin erolla pudottaneen Daniel Richardssonin.
”Tarkoitus oli pysyä perässä ja alussa tuntuikin helpolta, mutta en ollut ihan täysin palautunut perinteisestä. Oli hankala peesata häntä, hän hiihti kovempaa tasaiset mitä itse normaalisti, ylämäissä jouduin keräilemään voimia. Olisin uskonut, että olisin pystynyt tekemään loppuun vielä eroa, mutta pieni väsy oli vielä jaloissa pertsan kisan jälkeen. Toki se oli hyvä hiihto, mutta fiilis oli kisan aikana sellainen, että tässä ollaan helpommalla mukana kuin oltiinkaan”, Niskanen pyöritteli.
Lari Lehtonen teki kolmannella osuudella sen mitä pystyi, mutta alkukilometrien jälkeen Johan Olsson meni menojaan ja lopulta myös takaa-ajajat tavoittivat Lehtosen. Hän tuli vaihtoon seitsemäntenä.
”Ei mennyt putkeen. Kaikkeni tein, enkä piiruukaan antanut periksi. Taktiikkana oli yrittää pysyä mahdollisimman hyvin vauhdissa mukana. Tasaisen tappavaa vauhtia Olsson veti, se oli minulle liikaa tänään. Toisella kierroksella toisessa mäessä alkoi tekeminen vaan kangistua. Kaikki oli pelissä ja yritin selviytyä niin hyvin kuin mahdollista. Pojat hoitivat hienosti kaksi ekaa osuutta, tosi harmi etten pystynyt jatkamaan”, Lehtonen kertasi apeana.
Matti Heikkinen nosti Suomen osuudellaan kuudenneksi. Hän oli pahoillaan Lehtosen puolesta, mutta kehui joukkuekaverinsa tehneen ainoan oikean ratkaisun yrittäessään roikkua Olssonin perässä mahdollisimman pitkään.
”Kestävyysurheilun draamaa parhaimmillaan ja pahimmillaan. Joukkueina näissä tilanteissa mennään. Erittäin hyvä motivaatio oli lähteä hiihtämään, Northug oli siinä edessä, mutta en pystynyt häntä tavoittamaan”, Heikkinen tuumi.
Omasta kunnostaan ja tilanteestaan hän oli mietteliäs.
”Huippuvire puuttuu, se on pakko myöntää. Sitä en sairastelujen jälkeen ole saanut esille. Onneksi nyt on kuusi päivää aikaa viiteenkymppiin. En ole mielestäni väsynyt, mutta kroppa ei vaan käskemälläkään vie hiihtoa eteenpäin niin kuin se parhaimmillaan vie. Mutta taas mennään päiviä eteenpäin”, Heikkinen sanoi.
Maastohiihdossa on maanantaina ja tiistaina välipäivä, keskiviikkona kilpaillaan parisprintit. Naisten joukkue on Kerttu Niskanen ja Aino-Kaisa Saarinen, miesten joukkue julkistetaan maanantaina.