Uutisen päiväys

19.2.2014← Takaisin

Suomalaisen maastohiihdon suuri päivä: kultaa ja hopeaa olympialaduilla

Olympialaduilla oli keskiviikkona suomalaisen maastohiihdon suuri päivä, kun ensin Aino-Kaisa Saarinen ja Kerttu Niskanen taistelivat pariviestissä hopeaa ja heti perään Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi nappasivat kultaa.

Miesten pariviestin ratkaisuhetkillä nähtiin lajiin kuuluvaa dramatiikkaa, kun Sami Jauhojärven kaistanvaihto viimeisessä laskussa horjutti kärkitaistossa olleen Saksan Tim Tscharnken, joka kaatui. Jauhojärvi sen sijaan lykki väkevästi kultaan.
”Viimeisessä mäessä oli vähän kylmä rinki hanurin ympärillä edelleen, kun en tiennyt, miten loppusuoralla käy. Tavallaan en ole omasta mielestäni tehnyt mitään erikoista, mutta ihmisten mielestä olemme. Jos olisimme olleet neljänsiä samalla hiihdolla, tunne voisi olla pikkuisen toisenlainen. Tämä on palkinto pitkästä työstä. Vaikea sanoa vielä, mitä tämä merkkaa. Toivottavasti saisimme pikkuisen nostetta junioreiden pariin”, Jauhojärvi sanoi.
”Olen ehkä pitänyt vähän euforisempana ajatusta siitä, että pystyy voittamaan, kuin mitä se oikeasti onkaan. Veikkaan, että tulevat pari viikkoa tulevat olemaan kiireisempiä”, Jauhojärvi sanoi.
Kilpakumppanin kaatuminen harmitti Jauhojärveä.
”Tscharnke otti ulkokaarteen, ei nojannut valliin. Minä tulin sisältä ja nojasin valliin, pääsin ohi. Olin selkeästi edellä. Minulla oli taktiikkana, että käytän vasemmanpuoleisinta vaihtoon menevää latua niin pitkään kuin V-boardit tulevat vastaan, ja sieltä vasta hyppään loppusuoralle meneville laduille. Kävin ennen finaalia tsekkaamassa, että ne ovat selkeästi liukkaampia kuin loppusuoralle menevät ladut”, Jauhojärvi kertasi tapahtunutta.
Jauhojärvi sanoi uskoneensa voittoon 15 metriä ennen maalia, kun hän vilkaisi sivulle ja totesi Venäjän Nikita Krjukovin olevan takana:
”Aamulla en ihan uskonut voittoon. Mietiskeltiin, että jos finaaliin hiihdetään, se on hyvä tilanne.”
Jauhojärven kehityskelpoiseksi yksilöksi kuvaamalla Niskasella oli selvät ajatukset kisaan:
”Aamulla jännitti, vaikka sanoin Mustille, ettei jännitä. En halunnut möhliä Samin viimeistä olympiastarttia.”
Niskaselle kultamitali maistui 0,2 sekunnin tappion jälkeen.
”Nyt olen yksinkertainen olympiamitalisti, voisin olla kaksinkertainenkin…Onhan tämä aika uskomaton homma. Ei tarvitse ihan tyhjin käsin täältä pois tulla”, Niskanen jutteli.
Jauhojärven ohjelma meni uusiksi uran viimeisessä olympiastartissa tulleen voiton myötä:
”Piti yöllä lähteä kotiin”, maailman parhaaksi viestihiihtäjäksi syystäkin nimetty mies naureskeli.

"Aivan huikeaa"

Suomen naiskaksikon edelle jäi Norja, jonka joukkueessa hiihtivät Ingvild Flugstad Östberg ja Marit Björgen. Suomen naishiihtäjät saivat oman huikean hopeataistelunsa jälkeen jännittää miesten taistelua. Kerttu Niskanen kuvaili, että on huudettu, itketty ja naurettu.
”Aivan huikeaa. Olin niin onnellinen, kun pääsin hiihtämään parisprinttiä Aikun kanssa. Meillä on loistava tiimi. Tämä on voitettu hopea”, Niskanen tiivisti kaksikon tunnelmat.
”Alkuerä meni hyvin, ei tarvinnut kaikkea peliin laittaa. Hyvin palauduin. Finaalissa Marit lähti ekalla hiihdolla tosi kovaa, oli pakko lukea omaa tilannettani, että en pysty siihen ihan lähtemään. Tottakai harmittaa, että siinä eroa alkoi tulla. Toisen pystyin hiihtämään hyvin enkä viimeiselläkään katkennut”, Niskanen sanoi ja kehui syystäkin Norjaa.
Saarinen jakoi Niskasen tunnelmat. Oma hiihtokin maistui jälleen, kuten on maistunut olympialaduilla tuloksekkaasti tähänkin asti.
”Taas oli mono syönnillään. Oli kolme tasaisen kovaa kierrosta, olin aivan nakit kisan jälkeen. Hyvät sukset ja hyvä päivä. Nyt Marit oli sillä tasolla, jolla hän on ollut”, Saarinen sanoi.
Maastohiihdossa on torstaina ja perjantaina välipäivä, lauantaina hiihdetään naisten 30 kilometriä ja sunnuntaina miesten 50 kilometriä.