Sprinttereille kovaa keskinäistä vääntöä
Maastohiihtomaajoukkueen sprinttereistä vastaava Olli Ohtonen aloitti valmennusurakkansa kesällä keskusteluilla, jonka jälkeen treeniohjelma sai lopullisen muotonsa.
”Lähtökohtana oli urheilijoiden ja henkilökohtaisten valmentajien kanssa keskustelut, joissa ylävartalo- ja tasatyöntöharjoittelun kehitys nousi esille jo senkin takia, että keväällä on Falunin kisa. Tuotiin mattohiihtomalli, jonka Kihu on kehittänyt ja me Vuokatissa on oltu siinä mukana. Mattohiihtotestiä on viety läpi kesäkuun leiriltä lähtien. Urheilijat ovat ottaneet sen hyvin omakseen, siinä näkee oman kehittymisen ja samalla se on erittäin hyvä harjoitus nimenomaan sprintin loppukiriä ajatellen. Falunissa on loppuosassa tasatyöntö, mutta myös kaksi vuorohiihtonousua, jossa rytminvaihdokset ovat tärkeitä. Ne ovat loppusuoran lisäksi mahdollisia ratkaisun paikkoja. Jätkien kanssa on kyllä hyvä tehdä töitä, kun joka mies on ammattilainen ja jokaisella on tekemisen taso korkealla”, sprinttereiden valmentaja Olli Ohtonen kertoo.
Sprinttihiihtäjä Juho Mikkonen kertoo muutoksen näkyvän erityisesti vuorovaikutuksessa: ”Oon tyytyväinen siihen, mitä uusi valmennus ja Olli on tuonut mukanaan. Valmentaja on paremmin ollut tietoinen, mitä urheilijat tekee kotona ja kysynyt, miten halutaan harjoitella. On keskusteltu enemmän ja muutenkin toimittu ryhmänä paremmin, kun on ollut selvät sävelet ja ohjeet. Oon saanut olla terveenä, eikä ole tullut vammoja, niin hyvillä fiiliksillä lähteä. Anssi on meitä koko kesän löylyttänyt, mutta huomenna se loppuu.”
Viime vuonna päätavoite oli Sotshissa ja leireilyssä panostettiin korkean paikan leireihin, tänä vuonna sprintterit olivat kaksi lyhyempää leiriä Vuokatissa normaalimatkan hiihtäjien leireillessä Val Senalesissa. ”Viime vuonna oltiin niin paljon korkealla, ettei voitu toteuttaa niitä tehoja, mitä Grön halusi, kun palautuminen oli hitaampaa, mutta nyt on Ollin kanssa voitu tehdä tehokkaampia leirejä. Huomenna nähdään, mitä on tapahtunut ja olisi hyvä, jos muutama meistä olisi jo Rukalla iskussa. Me tehdään leireillä aina sprinttikisaharjoitus. Vedetään aika-ajot täysillä yksin ja sitten kolme kisastarttia. Joka kerta, kun on Anssin kanssa oltu samalla startissa, niin on otettu vähän kontaktia. Toista pitääkin haastaa. Jokainen luo oman taktiikkansa kisaan, eikä kerro niitä muille. Treenin jälkeen keskustellaan paljon taktiikoista ja analysoidaan tilanteita. Viimeksi haastoin Anssin kahdessa erässä samassa paikassa, mutta ensin sisäkurvissa ja finaalissa ulkokurvissa, ja aiheutin hämmennystä”, Matias Strandvall kertoo.
”Tänä vuonna sprinttiryhmä on tehnyt ryhmänä laatu-teho-treenejä toisiamme vastaan ja siitä on ollut hyötyä. Viime vuonna oli paljon korkeanpaikan leirejä ja tehoharjoittelu jäi vähemmälle. Paljon kisoja kuukauden aikana luvassa, joten pitää olla tarkkana, että pysyy terveenä ja vireystila yllä”, Anssi Pentsinen sanoo ja jatkaa kertomalla, kuinka vireystila pysyy yllä:”Eipä siinä sen kummempia taikakeinoja ole kuin välttää hotellikuolemia ja keskittyy kalustopuoleen. Sieltä on otettavissa enemmän sekunteja ajasta pois kuin treenaamalla, joten siihen keskitytään tässä vaiheessa. Harjoituskausi on mennyt hyvin, enää tulokset puuttuu”.
Sprinttereistä Martti Jylhä jättää huomisen kisan väliin, mutta odottaa innolla, kuinka muutokset harjoittelussa näkyvät kauden kisoissa: ”Ollilta tulee paljon tieteellistä puolta ja vaikka hän ei sprintteri ollutkaan, niin entisenä huippuhiihtäjänä tuntee kuitenkin kilpaurheilijan mielen. Mielenkiintoista nähdä millaiseksi kausi muodostuu, kun kesällä tein kaikki pääharjoitukset tasatyöntäen ja sieltä on kehitystä tullut. Mutta konkretisoituuko se vielä kisoissa tänä vuonna, kun kehitys ei välttämättä tapahdu yhdessä vuodessa. Se on ainoa suurempi muutos ja siihen liittyen on voimaharjoitteluakin tehty vähän eri tavalla: enemmän räjähtävyyttä ja maksimivoimatasoa parantaen. Mulla on lähes joka harjoituksessa ollut voimavalmentaja paikalla, joka on puuttunut sen mukaan, miltä näyttää. Kun on tehty työntöä ja tempausta, niin se on ollut kontrolloitua. Syksyllä oli pientä jalkavaivaa, enkä päässyt juoksemaan, niin olen tullut tähän kauteen vähän eri tavalla kuin aiemmin. Lihakset ovat vähän ottaneet itseensä, kun olen tehnyt paljon enemmän lajinomaista harjoittelua. En starttaa huomenna kisaan, vaikka voisin varmasti hiihtää voitostakin. Halut olisi kyllä kovat, mutta nyt pitää käyttää järkeä. Jos raapaisen sprintin nyt ja kilpailen joka viikonloppu, niin syö varmasti mahdollisuuksia koko kaudelta. Nyt täytyy malttaa kilpailla kunnon kehittymisen kannalta tärkeimmät kisat.”
Haastajaryhmään kuuluva Toni Ketelä lähtee luottavaisena kauteen: ”Kesä on mennyt hyvin, paremmin on valmistautuminen tähän kauteen kuin viime vuonna. Parempi rytmitys on ollut harjoittelussa ja olen pysynyt terveenä. Tasapaino treenaamisen ja levon välillä on löytynyt”.
Seuraa maajoukkuetta:
Twitterissä #xcteamfin
Facebookissa www.facebook.com/skiteamfinland