Uutisen päiväys

11.12.2019← Takaisin

Skandinavia Cupin kausi alkaa Vuokatissa – Haarala, Alakoski ja Lämsä mielenkiinnolla mittaamaan vauhtiaan

Suomalaishiihtäjille on tarjolla kansainvälinen kolmen päivän kilpailurupeama, kun Skandinavia Cup alkaa perjantaina Vuokatissa. Ohjelmassa on perjantaina perinteisen sprintit, lauantaina 20/30 kilometrin yhteislähdöt perinteisellä ja sunnuntaina vapaan 10/15 kilometrin väliaikalähtökilpailut.

Muun muassa Juuso Haaralalle, Anni Alakoskelle ja Emmi Lämsälle kotimaan Skandinavia Cup tarjoaa mielenkiinnolla odotettavia kilpailuja.

– Pertsan sprintissä välieräpaikkaa ehdottomasti lähden ainakin hakemaan. Maasto on hyvä, paljon nousua, jonka pitäisi sopia minulle. Kovatasoinen kilpailu on taas tulossa. Sunnuntaina hiihdän myös vapaan 15 kilometriä, siitä yritän hakea hyvää tulosta. Lauantaina en hiihdä. Viime vuonna tehtiin ehkä se virhe, että yritettiin alkukauteen ottaa vähän liikaa kisoja, ja tuli paljon aika tasapaksuja hiihtoja. Nyt päätettiin valmentajan kanssa, että yritetään fiksummin kisata tässä alkukaudella, että onnistuneita hiihtoja tulisi enemmän, Haarala sanoo.  

Haaralan alkukausi on ollut tunnelmiltaan kaksijakoinen, mutta Rukan maailmancupissa varsinkin karsinnan 17. sija on ehdottomasti positiiviselle puolelle laskettava onnistuminen. Elokuussa tullut juoksijan polvi -vaiva on pitänyt juosten tehtävät lenkit syksyllä minimissä, mikä on hänen mukaansa näkynyt hieman alkukauden kilpailuissa.

– Nyt jalka kestää jo juoksua, ja on mennyt selkeästi parempaan suuntaan. Varmasti vauhtikin kauden mittaan paranee entisestään.

Lämsä hakee toimivinta verryttelyä sprinttiin

Emmi Lämsän alkukauden virettä on sotkenut ennen Vuokatin Suomen Cupia tullut sairastumisjakso, mutta tilanne on edennyt koko ajan parempaan. Harjoituskausi maajoukkueessa on ollut onnistunut, mutta Lämsälle erilainen, sillä edelliskesänä hän harjoitteli yksin. Nyt hän pääsi tekemään paljon kovia treenejä porukassa. Harjoituskausi vei häntä urheilijana taas eteenpäin.

– Tasuri on ollut itselle heikkous. On yritetty voimatasoja nostaa, ja voimaa on tullut lisää. Tuntuu, että tasuri on mennyt eteenpäin. En tiedä kuinka ison stepin, mutta ainakin pienen askeleen, hän nostaa yhden esimerkin kehityksestä.

Viikonloppua hän odottaa mielenkiinnolla, mutta ilman kovia tavoitteita.

– Rentouden kautta viikonloppuun. Sunnuntain kisa on itselleni lähtökohtaisesti vahvin matka, mutta jännä myös nähdä perjantaina miten sprintti kulkee. Minulla on ollut hankaluuksia karsinnassa, ja olen yrittänyt etsiä itselleni parasta verryttelyä ja verkkavetoa. Nyt on hyvä taas sitä harjoitella ja katsoa, jos saisi koneet paremmin käyntiin siihen karsintaan, alle 23-vuotiaiden MM-kilpailuihin tähtäävä Lämsä sanoo.

Alakoski kaipaa tasaisuutta, Jarva katsoo muun muassa näyttöjä Planicaa ajatellen

Anni Alakoski on saanut alkukauteensa jo monia ilonaiheitakin, kuten viime viikonvaihteessa Rukan FIS-kisoissa vapaan sprintin ja perinteisen 5 kilometrin voitot.

– Enemmän kaipaisin tasaisuutta tällä hetkellä. On tullut harjoiteltua vielä aika paljon, ja tuloskunto on vähän vielä heilahdellut, Jussi Piiraisen valmennettava sanoo.

Ennen tätä kautta Alakoski oli hiihtänyt urallaan vain kaksi perinteisen sprinttiä. Nyt perjantaina tulee uran viides perinteisen sprintti. Rukan kisaviikonloppu antoikin sopivasti hyvää luottamusta Skandinavia-cupia ajatellen:

– Skandinavia Cupit ovat itselleni kauden tärkeimpiä kisoja, niillä on iso merkitys. Nyt on kiva, kun ne ovat vielä kotikisat. Eniten ehkä odotan vapaan kymppiä, sprintti on myös mielenkiintoinen. Tällä kaudella sprintit ovat kulkeneet yllättävän hyvin. Harjoittelussa on painotettu kovempivauhtista hiihtoa, että saataisiin maksimivauhtia ylöspäin, lisäksi voimapuoleen on panostettu. Se on näkynyt ainakin sprinttipuolella, Alakoski sanoo.

Urheilijoiden tavoin maajoukkuevalmentaja Ilkka Jarva odottaa viikonloppua myös mielenkiinnolla yleisesti suomalaisten osalta.

– Sprinttiä katsomme vielä Planican maailmancup mielessä, että tuleeko sieltä näyttöjä. Yleisesti normaalimatkan näyttöjä muilta matkoilta. Toivoisin, että meiltä löytyisi positiivisia tekijöitä alle 23-vuotiaiden ikäluokasta.

Lisää Skandinavia Cupista

Skandinavia Cupin tapahtumia seurataan lisäksi VuokattiSportin Instagramissa ja Facebookissa.

Kuva: Heidi Lehikoinen (Juuso Haarala tammikuussa 2019 Vuokatin Skandinavia Cupissa)