Sini Pyy maailmancup-kauteen uudella kelkallaan – suuri muutostyö on kasvattanut henkistä kanttia
Parahiihdon ja -ampumahiihdon maailmancup kokoaa 22 maan urheilijat Vuokattiin, jossa lajien kansainvälinen kilpailukausi keskiviikkona käynnistyy. Ohjelmassa on kuusi kilpailupäivää, joista kolmena vuorossa maastohiihtoa ja vastaavasti kolmena ampumahiihtoa.
Olosuhteet ovat talviset ja ladut totutun hyvässä kunnossa, joten kaikki on mallillaan cup-avauksen alla. Ilkka Tuomiston lopetettua pitkän ja komean uransa Suomen kolmen urheilijan joukkueeseen kuuluvat kelkkahiihtäjä Sini Pyy, liikuntavammaisten pystyhiihtäjien luokassa kilpaileva Lasse Kankkunen ja näkövammaisten luokassa oppaansa Vili Sormusen kanssa kilpaileva Inkki Inola.
Sini Pyy kilpailee kaikissa maastohiihdon kilpailuissa ja yhdessä ampumahiihdon kilpailussa (pikakilpailu). Pyyn harjoituskauden iso projekti on ollut uuden hiihtoasennon kelkka. Muutos on ollut iso, mutta kolmisen viikkoa Pyy on päässyt treenaamaan uudella kelkalla.
– Kroppa ei ihan vielä ole sinut sen uuden asennon kanssa. Uusi asento on fysiologisesti tosi erilainen, vähän niin kuin olisi tähän asti hiihtänyt perinteistä ja yhtäkkiä pitäisi opetella vapaan hiihtoa. Aikansa siinä menee. Vähän tasapainoilua on ollut, mutta ihan tyytyväinen olen tämän viimeisen kolmen viikon antiin, Pyy sanoo.
Rovaniemeläinen on kotipaikkakuntansa lisäksi treenannut lumella myös Vuokatissa ja Levillä.
– Muutamia tehoharjoituksia olen tehnyt, vähän ailahtelevaa, kun kroppa ei ihan vielä jaksa sillä uudella asennolla samalla lailla kuin vanhalla. Tosi vaikea on arvioida, mihin oma kunto riittää. Lähden tekemään onnistuneita hyviä kisoja ja toivon, että saadaan kelkka toimimaan niin, että sillä pystyy hiihtämään hyviä kisoja. Tyttö ei ole ehkä vielä ihan täyskuntoinen, mutta pikkuhiljaa kisojen kautta lähdetään hakemaan sitä kuntoa. Harjoituskausi on vielä kesken, kun niin myöhään tuli lopullinen kelkka, Pyy sanoo.
Muutos on ollut iso ja työtä on puolessa vuodessa tehty paljon. Se työ on ollut äärettömän tärkeää tulevia vuosia ajatellen, vaikka harjoituskaudesta tulikin muutostyön myötä erilainen.
Kelkan lisäksi, missä on harjoituskaudella tullut kehitystä?
– Kärsivällisyydessä. On ollut henkisen kantin kasvattamiskausi, Pyy nauraa.
Useat maat viihtyneet ovat nauttineet Vuokatin hiihtomahdollisuuksista pitkillä leireillä
Vuokatti Sportin valmennuskeskuksen johtaja Jyri Pelkonen on tapahtuman alla tyytyväinen sekä järjestelyihin että puitteisiin. Maailmancupin avaustapahtumassa luokittelu nostaa jonkun verran osallistuvien maiden määrää.
– Maita on nyt paljon. Enemmän kuin viime kauden kisoissamme, Pelkonen laskeskelee.
Kauden avaus on myös tuonut Vuokattiin useita parahiihdon maajoukkueita pitkille leirille nauttimaan hyvistä hiihto-olosuhteista haastavassa alkutalvessakin. Pitkään leireillä olivat Venäjä, Etelä-Korea, Ukraina ja Japani.
– Olot olivat joka puolella hankalat, mutta pystyimme vähällä lumellakin tarjoamaan hiihto-olosuhdetta ja palvelemaan hihtäjiä. Alamaasto on siihen oikein sopiva, Pelkonen sanoo.
(Kuva arkistokuva viime talven maailmancupista, kuva: Heidi Lehikoinen)
Aikataulu:
12.12. Maastohiihto, keskimatkat (p)
13.12. Maastohiihto, lyhyet matkat (v)
15.12. Ampumahiihto, keskimatka
16.12. Maastohiihto, sprintti (p)
18.12. Ampumahiihto, pikakilpailu
19.12. Ampumahiihto
Kisatunnelmia myös Vuokatti Sportin somekanavissa Facebookissa ja Instagramissa sekä maastohiihdon suomalaisten osalta Instagramissa @xcteamfin ja Facebookissa @xcteamfinland