Uutisen päiväys

2.1.2010← Takaisin

Saarinen toinen ja Heikkinen kolmas Tour de Skillä

  Tour de Skin toisessa osakilpailussa Saksan Oberhofissa Aino-Kaisa Saarinen sijoittui toiseksi ja Matti Heikkinen kolmanneksi. Suomalaismenestystä täydensivät Virpi Kuitunen neljännellä ja Sami Jauhojärvi seitsemännellä sijalla.

  Naisten 10 kilometrin takaa-ajokilpailun perinteisellä hiihtotavalla voitti Puolan Justyna Kowalczyk 2,8 sekunnin erolla Saariseen. Kolmas oli Norjan Kristin Steira. Nousukuntoinen Pirjo Muranen oli 11:s, Riitta-Liisa Lassila 13:s ja Riikka Sarasoja 34:s.

  Miesten 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan takaa-ajossa Petter Northug kiri niukkaan voittoon ennen Venäjän Maksim Vylegzhaninia ja Heikkistä. Heikkisen ja Northugin ero oli 0,7 sekuntia. Jauhojärvi oli 7:s, Ville Nousiaisen 24:s ja sprinttiin keskittyvät Matias Stranvall 75:s ja Kalle Lassila 81:s.

  Naisten kympille kuudentena ladulle startannut Saarinen nousi puolimatkassa mukaan kärkiryhmään, josta kolme parasta irtautui viimeisellä kierroksella.

  - Oli hyvä päivä tänään ja olen tyytyväinen suoritukseeni. Tavoitteena oli nousta lähemmäksi kärkeä ja siinä onnistuin. Kolme kovaa kierrosta hiihdettiin ja vielä en aivan pystynyt vastaamaan Kowalczykin loppurutistukseen, Saarinen kertoi.

  - Sunnuntain sprintissä tavoittelen A-finaalipaikkaa ja aion laittaa tytöt tiukoille. Justyna tuntuu olevan kyllä kovassa iskussa, Saarinen arvioi.

  Kuitunen teki kauden parhaan hiihtonsa ja on selvästi saanut lisää vauhtia hiihtoonsa.

  - Taas oli yksi askel parempaan suuntaan. Jokaisella kierroksella jäin jyrkissä nousuissa. Vielä ei ole kykyä vaihtaa rytmiä ja siinä ne erot syntyivät. Pehmeä latu oli aika hankala hiihtää, -sellaista sauvaloikkaa välillä. Sprinttiin on tehty mielenkiintoinen ja vaativa latu, joten katsotaan miten huomenna käy. Tavoite on A-finaalipaikka, Kuitunen summasi.

  Muranen onnistui myös ja näytti, että kunto alkaa löytyä.

  - Nyt alkaa kropasta irrota kuten olen odottanutkin. Tuntuu ihan hyvältä ja mieli on iloinen. Huomista spinttiä odotan pienellä kauhulla, sillä latu on todella haastava eikä kovin mukava näin urheilijan kannalta. Mutta mukana ollaan ja yritetään parasta, Muranen sanoi.

  Riitta-Liisa Roponen oli tyytyväinen hiihtoonsa.

  - Meikäläiselle keli oli hankalin mahdollinen, mutta nuljullakin ladulla onnistuin kyllä oikein mukavasti. Huominen sprintti on kyllä meikäläiselle enemmän lepopäivä. Sitten illalla autoon istumaan ja kohti Prahaa, Roponen totesi.

  Miesten kilpailussa Matti Heikkinen irtosi pääjoukosta jo viiden kilometrin jälkeen. Heikkinen venytti eron parhaimmillaan 14 sekuntiin. Pääjoukossa tehtiin töitä vuorovedolla ja keulassa kävivät myös Ville Nousiainen ja kovan nousun tehnyt Sami Jauhojärvi. Vylegzhanin ajoi Heikkisen kiinni 1,5 kilometriä ennen maalia.

  - Jos ihan rehellinen olen, niin luulin, että hiihdämme vain neljä kierrosta. En olisi noin aikaisin lähtenyt, jos olisin ollut selvillä hiihdettävien kierrosten määrästä. Että näin kävi tällä kertaa, Heikkinen harmitteli.

  - Matkalla tuli tunne, että nyt on lähdettävä vetämään. Muut jäivät sitten nopeasti, Heikkinen kertasi.

  Sami Jauhojärvi osoitti, että kunto on löytymässä tukkoisen alkukauden jälkeen. Jauhojärven sijoitus koheni peräti 57 sijaa.

  - Tämä oli vielä sellaista perushiihtoa. Jalat eivät vielä kestä happoja, sillä kovaa treeniä ei ole ollut kuukauteen. Lihakset oli vielä eilen liian täynnä ja eiköhän ne nyt saatu tyhjennettyä. Menin pääjoukon keulaan, yritin ottaa vauhtia pois ja auttaa Mattia, mutta ei auttanut tällä kertaa, Jauhojärvi kertasi hiihtoaan.

  - Meillä oli Matin kanssa kierrokset sekaisin ja sen takia kaikki ei mennyt suunnitellusti. Matkalla ei ollut mitään hurjaa vauhtia ennen kuin loppua kohti kiristettiin. Tässä on touria vielä jäljellä ja katsotaan mihin kunto kääntyy. Nyt toinen kisa kulki ihan ok, Nousiainen analysoi.

  Sunnuntaina Tour de Skin ohjelmassa ovat sprinttikilpailut perinteisellä hiihtotavalla.

  www.tour-de-ski.com
  www.fis-ski.com