Uutisen päiväys

8.2.2014← Takaisin

Saarinen: ”Olen mitalikunnossa, nyt taistellaan täysillä”

Suomalaisnaiset taistelivat odotetun hyvin kärkisijoista olympiakisat avanneessa yhdistelmäkilpailussa. Aino-Kaisa Saarinen oli perinteisen lisäksi vahvassa vauhdissa vapaallakin ja taisteli loppuun asti mitalista. Lopulta mitali jäi vain 2,1 sekunnin päähän ja sijoitus oli upeasti viides. Kerttu Niskanen oli seitsemäs, Krista Lähteenmäki 13:s ja Anne Kyllönen 33:s.

Saarinen oli viides yhdistelmäkilpailussa myös Vancouverissa. Vaikean viime kauden jälkeen hollolalainen on päässyt kauden aikana erittäin hyvään kuntoon. Vahvana arvokisahiihtäjänä hän sai kauden parhaan kuntonsa myös esiin tosi paikan tullen. Perinteisen osuus sujui odotetun vahvasti ja vapaalla hän pysyi viiden urheilijan kärkiryhmässä aivan loppukilometreille asti. Norjan Marit Björgen oli loppukirissä 1,8 sekuntia Ruotsin Charlotte Kallaa vahvempi. Saarinen kävi pronssikamppailua Norjan Heidi Wengin ja Therese Johaugin kanssa. Eroa Björgeniin jäi 15,3 sekuntia.
”Tää on ihan kummallista! Kyllähän olen tiennyt, että olen kauden parhaassa kunnossa, mutta tänään onnistui kaikki. Kiitos meidän huoltoryhmälle, he onnistuivat ihan loistavasti sekä perinteisellä että vapaalla. Taktiikka toimi ihan loistavasti. Arvelin, että perinteinen hiihdetään tosi rauhassa, samoin vapaan eka kierros. Ajattelin, että vasta loppunousussa tehdään ratkaisut. Yritin päästä niin helpolla kuin olla ja voi. Sukset auttoivat tänään tosi paljon. Olen tiennyt, että olen hyvässä iskussa. Tämä kisa antoi sen tiedon, että olen mitalikunnossa ja nyt taistellaan täysillä. Ihan loistavaa”, Saarinen fiilisteli liikuttuneena hienon onnistumisen jälkeen.
Myös Kerttu Niskanen taisteli mallikkaasti ja oli seitsemäs.
”Kokonaisuutena hyvä kisa. Taktiikkana oli, etten pertsalle aja itseäni överihapoille vaan tulen rennosti. Pertsa tulikin ihan hyvin. Aika lähellä kärkeä olinkin kun vapaalle vaihdettiin, mutta en saanut heitä kiinni. Kyllä he siitä karkasivat, mutta Justynan (Kowalczyk) kanssa sitten taisteltiin. Justyna oli sen verran kovempi jyrkkään, että jouduin taipumaan”, Niskanen kertasi iloisesti.
Olympiaensikertalainen on nyt urakkansa avannut. Paljon hyviä matkoja on vielä edessäkin.
”Sija seitsemän ekassa olympiastartissa on hyvä, nyt on hyvä lähtee seuraaviin. Vähän jännitti, oli hiljaisempaa Kerttua aamulla”, Niskanen nauroi.
Krista Lähteenmäki taisteli myös hyvin ja oli 13. sijan tuoneeseen hiihtoonsa kohtuutyytyväinen, vaikkei meno parasta ollutkaan.
”Pertsa oli ihan ookoo hyvää, vikassa nousussa suksi oli toisella kiekkaa jo aavistuksen herkkä. Siinä tuli eroa vähän.”
Ikaalilaiselle tuli tutuksi myös yhteislähtöjen dramatiikka, sillä saksalaisen Nicole Fessel astui Lähteenmäen sauvan päälle juuri työntövaiheessa ja aiheutti siitä olkavarteen, mutta onneksi tilanteesta ei tullut pahempaa.
 ”Fessel tuli sauvan päältä viimeisessä nousussa. Ensimmäinen tunne oli, että revähtikö, mutta ei se niin kipeä ole, varmaan vaan pieni venähdys. Jirkalla (Ilomäki) on töitä”, Lähteenmäki nauroi tulevia kisoja odotellen.
Anne Kyllönen oli perinteisen osuuden jälkeen 11:s, mutta vapaa oli lauantaina haastavampaa.
”Perinteinen meni hyvin ja oli hyvän tuntuista hiihtoa. Olen terve, mutta ehkä näkyy, ettei ole kovempaa kunnon pitkän matkan treeniä päässyt tekemään. Vapaalla oli kyllä pehmeää menoa.”
Sunnuntaina vuorossa on miesten yhdistelmäkilpailu. Suomalaisista mukana ovat Matti Heikkinen, Sami Jauhojärvi, Lari Lehtonen ja olympiadebyyttinsä tekevä Iivo Niskanen. Heikkinen tosin päättää osallistumisestaan lopullisesti vasta sunnuntaiaamuun mennessä.