Uutisen päiväys

19.2.2005← Takaisin

Riitta-Liisa Lassila vain parantaa vauhtiaan

Naisten takaa-ajokilpailussa Venäjän Julia Tshepalova kukisti Norjan ykköstykin Marit Björgenin taktisella hiihdollaan. Kolmanneksi sivakoi tiukan loppukirin ottanut Norja Kristin Steira. Avausmatkalla parhaimpaan arvokisasuoritukseensa venynyt Riitta-Liisa Lassila paranteli tuloksiaan entisestään hiihtämällä kahdeksanneksi.

Marit Björgen johti kilpailua aina 10 kilometriin asti, kunnes hänen vanavedessään hiihtänyt Julia Tshepalova, isänsä Anatolin käskystä, päätti nykäistä. Björgen jäi hetkessä venäläisestä ja joutui vielä tekemään tosissaan töitä pitääkseen maannaisensa Kristin Steiran takanaan. Steira, joka vapaan hiihtäjänä oli perinteisen osuuden jälkeen vasta yhdeksäntenä, olikin vapaan osuuden toiseksi paras, Tshepalovan jälkeen.
Suomalaisittain päivä sai mollivoittoisen alun, sillä Virpi Kuitunen ei ollut vielä tervehtynyt tarpeeksi startatakseen kisaan. Valoa päivään toi kuitenkin Riitta-Liisa Lassila, joka hiihti koko ajan kärjen tuntumassa ja oli lopulta maaliin tullessaan kahdeksas.
Jo perinteisen osuudella Lassila yllätti tullessaan vaihtoon yhdentenätoista, ja osakkeita nostatti sekin, että hän oli suksien vaihdossa koko naisryhmän nopein. Vapaan osuudella Lassila oli viidenneksi nopein.
- Hyvin meni! ”Ritu” hihkaisi suomalaistoimittajien tentissä.
Hän totesi hyvin sujuneen perinteisen osuuden salaisuuden olleen varsin yksinkertainen.
- Kun kaikki aina arvelevat, että osaanko hiihtää perinteistä, niin halusin näyttää, että osaan. Lisäksi perinteisen sukseni olivat aivan loistavat. Muut saivat tehdä töitä, mutta minun ei tarvinnut kuin kyyköttää perässä.
Lassila taisteli pitkään sijoilla 10-11, mutta viimeisillä kilometreillä hän onnistui ohittamaan Venäjän Larissa Kurkinan ja viimeisessä mäessä Saksan Claudia Künzelin.
- Siinä kohtaa oli hyvä suomalaismiehitys. Suomalaiset kannustivat minua niin paljon, että oli pakko mennä ohi, Lassila hymyili.
Muilla suomalaisilla hymy ei ollut yhtä herkässä, sillä Kirsi Välimaa sijoittui 28:nneksi ja Aino-Kaisa Saarinen 31:nneksi.
- Ensimmäinen kierros meni vielä hyvin, mutta toisella alkoi painaa ja vapaa oli todella raskasta, Välimaa kertoi.
- Aamulla oli ihmeellinen olo. Täytyy toivoa, etten tule kipeäksi. Tämä oli minulle nyt ensimmäinen startti ja toivottavasti tällä paikat aukeavat.
Saarinen totesi tämän päivän hiihdon tuntuneen kuin hänen kätensä ja jalkansa olisivat olleet eri paria.
- Sukset toimivat hyvin ja vapaalla yritin paikata perinteisen osuuttani, mutta onneksi tämä ei ollut vielä päämatkani, hän huokaisi.
Naisten valmentaja Ismo Hämäläinen säteili kisan jälkeen kilpaa Lassilan kanssa.
- Ritu hiihti loistavan perinteisen ja takuuvarman luistelun. Kahdeksas sija tuossa ryhmässä on tosi hyvä suoritus, hän kehui.

Tulokset: www.fis-ski.com

Lue Suomen joukkueen muita kuulumisia tästä