Uutisen päiväys

17.3.2013← Takaisin

Niskanen paras suomalainen Holmenkollenin vapaan 30 km kisassa

Maastohiihdon maailmancupissa oli sunnuntaina vuorossa Holmenkollenin 30 kilometrin vapaan massalähtökisa. Kerttu Niskanen oli parhaana suomalaisnaisena yhdestoista. Kaikkiaan neljä suomalaista sai Norjasta maailmancup-pisteitä.

Viisi suomalaisnaista starttasi sunnuntaina Holmenkollenilla Norjassa 30 kilometrin vapaan kisaan.  Naiset hiihtivät ensin 5 kilometrin lenkin, jonka perään kolmesti 8,3 kilometrin luupin. Massalähtökisan aikana oli mahdollista vaihtaa sukset kolme kertaa eli käytännössä vaikka jokaisen kierroksen jälkeen.
Paras suomalainen oli 11:nneksi hiihtänyt Kerttu Niskanen, joka ei vaihtanut suksia kisan aikana.
- Taktiikkana oli vaihtaa suksia kerran noin puolessa välissä kisaa. Matkalla muutin taktiikkaa, kun siinä missä suunnittelin vaihtavani, niin edelle hiihtäneet eivät menneetkään vaihtoon. Ajattelin, etten halua menettää ryhmän peesiapua ja ottaa riskiä ryhmästä tippumisesta, niin en mennyt vaihtoon, Niskanen kertoo.

Riitta-Liisa Roponen vaihtoi suksensa vasta viimeiselle kierrokselle. Roponen sijoittui 16:nneksi ja Aino Kaisa Saarinen 28:nneksi.
24:nneksi hiihtänyt Riikka Sarasoja-Lilja lähti kolmenkympin kisaan sillä taktiikalla, ettei vaihda suksia ollenkaan vaan hiihtää alusta loppuun samalla parilla.
- Viimeisellä kierroksella huomasin, että vauhti hiukan hidastui muihin nähden. En tiedä olisinko ottanut vaihdossa enemmän takkiin, mutta se on jossittelua. Olen tyytyväinen tähän taktiikkaan, Sarasoja-Lilja kommentoi.
- Sijoitus olisi voinut olla parempikin, mutta tämän enempää en saanut ulosmitattua. Kaikkeni minä reppana siellä yritin, Sarasoja-Lilja nauraa.

Anne Kyllönen keskeytti kisan kahdentoista kilometrin jälkeen sijalta 38, kun pistesijoille oli matkaa puolisen minuuttia ja kärkeen kaksi ja puoli minuuttia. Keskeyttämispäätös tehtiin maailmancupin kokonaistilannetta ajatellen.
- On todella vaikea ratkaisu henkisesti keskeyttää kisa. Nyt piti tehdä järkevä ratkaisu ja keskeyttää loppukauden kisojen ja maailmancupin kokonaistilanteen takia, Kyllönen kertoo.
- Kroppa ei vaan toiminut. Ei vaan pystynyt vastaamaan kenenkään vauhteihin. Oli kuin olisi käsijarru päällä hiihtänyt, enkä saanut itseäni edes kunnolla hapoille.

Lisää suomalaistunnelmia: https://hiihtoliitto-fi.directo.fi/maastohiihto/uutiskirjeet_ja_tiedotteet/mediatiedotteet/suomalaistunnelmat-holmenkolleni/