Uutisen päiväys

22.11.2014← Takaisin

Niskanen ja Heikkinen voittoihin Rovaniemellä

Kerttu Niskanen ja Matti Heikkinen juhlivat voittoja, kun Suomen Cupin kauden toinen osakilpailuviikonloppu avattiin Rovaniemellä. Naisten 7,5 kilometrin vapaalla Niskanen kukisti Krista Pärmäkosken vain 3,8 sekunnilla, miesten 12,5 kilometrin vapaalla Heikkinen jätti Iivo Niskasen toiseksi 14,5 sekunnin erolla.

Naisten 7,5 kilometrin kilpailussa Niskanen kävi tiukan sekuntitaiston Pärmäkosken lisäksi myös Riitta-Liisa Roposen kanssa, sillä koko kärkikolmikko mahtui 4,3 sekunnin sisään. Roponen oli kahden kierroksen jälkeen kärjessä, mutta joutui viimeisellä kierroksella taipumaan Niskaselle ja Pärmäkoskelle.
"Kun matka oli 7,5 kilometriä ja rata nopea, aloitin aika reippaasti. Toisella kierroksella oli toisena ja ajattelin, että taasko tulee kakkossija, kun olen kolmesti ollut jo kakkonen tällä kaudella. Viimeisellä kierroksella pusersin sen mitä lähti ja yritin voittaa. Se yritys palkittiin", sanoi Niskanen tyytyväisenä.
Rovaniemelle Niskanen saapui Olokselta, jossa maajoukkueleirillä tuli vielä melko paljon harjoittelua.
”Pakkanen meinasi vähän mennä lihaksistoon, ja eilen ja tänä aamuna ääni on ollut vähän paineessa. Jospa tästä ei tämän pahempaa tulisi. Huomenna perinteistä ja sitten Rukalle”, Niskanen sanoi innoissaan jo maailmancupin avauskilpailuja odottaen.
Pärmäkoski kuvasi kilpailuaan ”aika vaikeaksi”, vaikka kakkossija tulikin.
”Aloitin ehkä aavistuksen liian lujaa. Toinen kierros oli vaikea, mutta loppu tuli taas hyvin. Silloilla huomasin, että jäin vähän tamppaamaan paikalleen, hiihdossa ei vielä ole niin herkkyyttä”, Pärmäkoski tuumi kakkossijastaan.
Riitta-Liisa Roponen avasi kautensa Rovaniemellä. Haukiputaalainen oli yhtä hymyä, kun jälleen yksi kilpailukausi oli saatu taas käyntiin. Olos jäi väliin hammasvaivan takia.
”Silloin väänsin itkua, kun en päässyt hiihtokilpailuun”, Roponen nauroi ainakin puoliksi tosissaan.
”Tänään jännitti ja oli verryttelyssä jännä fiilis, että taas samalla jengillä kautta mennään. Levollisella mielellä voin itse kauttani tästä jatkaa. Huomenna perinteistä, mutta Rukalle en ole lähdössä. Päätin hyvissä ajoin, että hiihdän vain mukavia kisoja”, Roponen sanoi.

Heikkisen hyvä jatkaa

Matti Heikkinen oli 7,5 kilometrillä kolmantena Niskasen ja Martti Jylhän jälkeen, mutta vauhti kiristyi kilpakumppaneihin nähden viimeisellä vitosella selvästi. Heikkinen hiihti kauden toisen kilpailunsa ja sai voiton lisäksi levollisen mielen. Ilme oli toisenlainen kuin vielä marraskuun alussa Vuokatissa, jolloin jyväskyläläinen oli silminnähden väsynyt.
”Viisailla päätöksillä mentiin eteenpäin, lepäsin ja sitten perusasioiden kautta jatkettiin. Tästä on hyvä jatkaa kautta. Aika lailla on harjoiteltu ja Toni (Roponen, henkilökohtainen valmentaja) ja Reijo (Jylhä, maajoukkueen päävalmentaja) olivat sitä mieltä, että en huomenna hiihdä. Perinteisen kauden avaus on sitten Rukalla”, Heikkinen kertasi tilannettaan.
Heikkinen sanoi kysyttäessä olevansa Rukalla tyytyväinen pisteisiin.
”Lillehammerissa sitten enemmän. Davosissa on sitten tulos tai ulos”, Heikkinen naurahti tulevien maailmancupien odotuksiaan muotoillessaan.
Iivo Niskanen toteutti kilpailussa suunnitelmaansa maailmancupin kisoihin valmistautumista ajatellen:
”Kovaa alkuvauhtia hain, että saisin jossain vaiheessa terävää ja rytmikästä menoa. Ihan vielä se ei tule loppuun asti”, Niskanen kuvasi happoja vastaan taisteluaan.
 Ville Nousiainen oli tyytyväinen vapaan hiihtoonsa, joka sujui paremmin kuin aiemmin tällä kaudella.
”Ensimmäisen kerran se oli ihan ookoo, en vaan ihan tarpeeksi napakasti pystynyt mäkeä puskemaan. Hiihto oli ihan OK, mutta ei mitään tykitystä”, kouvolalainen sanoi.
Naisten Suomen Cupissa Kerttu Niskanen otti kärkipaikan 180 pisteellä. Miesten keltainen liivin haltija on samasta taloudesta, sillä Juho Mikkonen säilytti cup-johtonsa oltuaan lauantaina kuudes. Mikkosella on pisteitä 140.
”Olen huomennakin viivalla. Jos Juholta keltaisen liivin joskus saisi pois”, virnuili Iivo Niskanen.
Tällä hetkellä Niskanen on Mikkosen, Nousiaisen, Heikkisen ja Joni Mäen jälkeen viidentenä.
Sunnuntaina Ounasvaaralla naiset hiihtävät kympin ja miehet 15 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla.

Tulokset ja lisätietoja: www.oh.fi