Uutisen päiväys

28.12.2019← Takaisin

Kerttu Niskanen 10:s ja Iivo Niskanen 11:s Tour de Skin vapaan avausmatkoilla

Järjestyksessään 14. Tour de Ski avattiin Sveitsin Lenzerheidessa vapaan yhteislähdöillä. Naisissa Kerttu Niskanen hiihti hyvin noin 11 kilometrin avausmatkalla kymmenenneksi. Miehissä Iivo Niskasen vauhti oli parasta ja avausmatkan sijoitus 11:s.

Krista Pärmäkosken sairastuttua naisista Tour de Skille starttasi kolme suomalaisnaista. Kerttu Niskanen hiihti tasaisesti pääjoukossa ja oli kilpailun kymmenes. Aikaeroa voittaja Therese Johaugiin tuli 42 sekuntia.

Vaikka hiihtäminen oli stressaavaa, niin Niskanen oli hyvillä mielin avauspäivän jälkeen.

"Semmoista stressaavaa hiihto oli tuossa radalla yhteislähtö. Olisi saanut olla ladulla röyhkeämpi ja pitää kiinni niistä omista paikoista. Huominen sprintti vielä rimpuillaan ja sitten edessä parempia matkoja. Hyvillä mielin ekasta päivästä jatketaan", sanoi Niskanen kisan jälkeen.

Myös Anne Kyllöselle avausmatka antoi ilonaiheita. Kyllönen hiihti maailmancupkauden parhaan hiihtonsa jääden tasan minuutin kisan voittaneesta Johaugista ja oli 21:s.

"Tämän päivän kisa oli ihan plusmerkkinen kisa. Alussa jäin sillalla pussiin, mutta kun siitä selvisi, niin hiihto lähti hyvin etenemään. Olen ihan tyytyväinen päivän hiihtoon", kertoi Kyllönen.

Vilma Nissinen oli 58:s reilun kolmen minuutin aikaerolla voittajaan.

Avausmatkan toiseksi hiihti Norjan Heidi Weng ja kolmanneksi Tourilla maailmancupkautensa avannut Ruotsin Ebba Andersson.
 

Niskanen taisteli kärkiryhmässä viimeisille kilometreille

Lenzerheiden helpohko latuprofiili piti miesten kilpailussa joukon kasassa pitkään. Iivo Niskanen hiihti kärjessä reiluun kymmeneen kilometriin, mutta ei pystynyt vastaamaan Venäjän Sergei Ustjugovin vetäisyyn. Niskanen oli vapaalla hiihdetyn Tour de Skin avausmatkan 11:s jääden voittaja Ustjugoville 10,2 sekuntia. Niskanen keräsi neljä (4) bonuspistettä Tourin ensimmäiseltä matkalta.

Kilpailun kulku oli Iivo Niskaselle odotusten mukainen.

"Kisa oli aikalailla semmoinen, mitä oli odotettavissa. Vauhti oli alkuun tosi rauhallista ja semmoista nahistelua ja oman paikan pitämistä", mietti Niskanen.

Niskasen taktiikkaan kuului hiihtää kärkijoukoissa ja ottaa vetovastuuta.

"Ehkä loppuun ei ollut parin viikon kisatauon jälkeen parasta lyöntiä. Mutta matkavauhti ja hiihto tuntui hyviltä."

Miesten kilpailun voitti Ustjugov ennen Norjan Johannes Hösflot Kläboa ja Venäjän Alexander Bolshunovia.

Perttu Hyvärinen kärsi hieman ahtaasta radasta. Mies hiihti kuitenkin nousujohteisesti ollen 27:s.

"Torjuntavoitto. Ollaan edelleen Tourin kokonaiskisassa mukana. Ehkä aavistuksen olisin toivonut, että olisin lähempänä keulaa. Oli aika ahas kisa hiihtää", pohdiskeli suhteellisen tyytyväinen Hyvärinen.

Muista suomalaisista Lari Lehtonen 38:s ja Lauri Lepistö 60:s.

Tour de Ski jatkuu huomenna sunnuntaina vapaan sprinttihiihdoilla.

Tourin ohjelma

Naisten tulokset
Miesten tulokset

Kommentteja SoundCloudissa

Kerttu Niskanen
Anne Kyllönen
Vilma Nissinen

Iivo Niskanen
Perttu Hyvärinen

Kuva: SHL/Jesse Väänänen