Uutisen päiväys

20.2.2005← Takaisin

Jauhojärvi ja Similä jatkoivat miesten hiihdon nousua

Miesten takaa-ajossa riitti säpinää, kun Ranskan Vincent Vittoz päihitti Italian Giorgio di Centan loppukirissä Norjan Frode Estilin noustessa pronssille. Myös suomalaisittain kisa oli varsin onnistunut, sillä sekä Sami Jauhojärvi että Tero Similä pääsivät tavoitteeseensa ja hiihtivät 15 parhaan joukkoon.

Dopingkohusta kärsinyt Vincent Vittoz osoitti hallitsevansa hermonsa ja nappasi MM-kultaa loistavan vapaan hiihto-osuutensa ansiosta. Perinteisen osuuden jälkeen ranskalainen oli odotettavasti vasta 11:nneksi nopein.
Yhtä lailla kakkosmies Giorgio di Centa teki kovan nousun kärkeen juuri loppuosuudella. Sen sijaan perinteisen osuuden nopein, Itävallan Mihail Botvinov putosi kahdeksanneksi.
Suomalaisista parhaiten hiihti Sami Jauhojärvi, joka ennen kisaa totesi haluavansa päästä eroon kisaturistin leimasta. 11:s sija ajoikin tämän asian kertaheitolla. Tero Similä ei jäänyt pekkaa pahemmaksi, sillä hän sijoittui 13:nneksi.
- Jokohan nyt loppuisi puheet mieshiihdon surkeudesta? kaksikko tuumi kilpailun jälkeen.
Molemmat olivat hyvissä asemissa jo perinteisen osuudella, sillä Similä tuli vaihtoon 16:ntena ja Jauhojärvi 17:ntenä. Vapaan osuudella kumpikin, ehkä jopa yllättäenkin, parantelivat asemiaan tasaiseen tahtiin.
- Yksi kisan parhaimpia hetkiä oli ehdottomasti se, kun menin (Mathias) Fredrikssonin ohi viimeisessä mäessä, Jauhojärvi virnuili.
Similän hän ohitti noin 800 metriä ennen maalia.
- Ja sekös syö miestä! Similä nauroi.
Kumpikin tiesi, että heidän sijoituksensa olivat jo etukäteen ajateltuna realistisia, mutta molemmat myös tunnustivat, että huippusijoitukseen tarvittiin myös huippusuoritus.
- Kun kaikki kolahtaa kohdalleen, on tulostakin odotettavissa, Similä totesi.
- Mutta vasta sitten tässä olisi onnensa kukkuloilla, jos olisi Vittozin paikalla, Jauhojärvi sanoi.
Olli Ohtosella suksi ei luistanut yhtä liukkaasti, sillä hän sijoittui vasta 42:nneksi. Kainuulainen myönsikin, että alkuvauhti oli hänelle liikaa.
- Uuvuin heti alussa ja siitä eteenpäin meno oli tuskaista. Lopettaminen ei kuitenkaan käynyt mielessä. Kun MM-kisoissa ollaan, ei tänne tulla keskeyttämään.
Vielä huonommin meni MM-debyyttinsä tehneellä Valeri Rodohklebovilla, joka löytyi tuloslistoilta 10:nneksi viimeiseltä sijalta eli sijalta 53.
- Ei jaksa puhua, hän puuskutti kisan jälkeen.
- Mutta pakko oli tulla maaliin. Voi olla, ettei tämän jälkeen pääse enää hiihtämään MM-kisoissa, Rodohklebov mietti.
Päävalmentaja Reijo Jylhä oli luonnollisestikin yhtä hymyä kilpailun jälkeen, sillä kuten Similä asian ilmaisi: mieshiihdon laihat vuodet näyttävät nyt olevan ohi. Tämän tasoisia suorituksia Jylhä onkin odotellut tulevaksi.
- Nyt saimme kaksi lähes täydellistä suoritusta. Meillä oli hyvät sukset ja myös tuuri kohdallaan, kerrankin, Jylhä sanoi viitaten Liechtensteinin Markus Haslerin Jauhojärvelle antamaan vetoapuun.

Lue lisää Suomen joukkueen kuulumisista tästä.