Uutisen päiväys

11.3.2017← Takaisin

Iivo Niskanen toiseksi häikäisevällä hiihdolla

Lahden MM-hiihtojen kaksinkertaisen mitalistin Iivo Niskasen kivenkova vire toi Holmenkollenin maailmancupin arvostetussa 50 kilometrin perinteisen kisassa upean toisen sijan.

Voiton vienyt Norjan Martin Johnsrud Sundby ja mahtavan kisan tehnyt Iivo Niskanen menivät muilta karkuun noin 20 kilometrin paikkeilla. Kärjessä noin minuutin muita edellä olleista urheilijoista Niskanen vaihtoi vasta 33 kilometrin kohdalla sukset ensimmäistä kertaa.

"Toiselle kierrokselle löin nousuun aika kovaa, porukkaa hajoitettiin. Tuntui kropassa, että on kulkua, niin ei ollut miellyttävää hiihtää niin isossa ryhmässä. Päätin ryhtyä harvennushommiin", Niskanen kertoi ensiksi irtiotosta, ja jatkoi:

"Tuli pari sattuman summaa, etten vaihtanut suksia (aiemmin). Kuulin vähän väärin ladun varteen, en ollut varma, että onko minulla suksea olemassa vaihtopilttuussa. Kolmannen kierroksen jälkeen Sundby ajoi minut kiinni ja hänkin oli joutunut hiihtämään aika lujaa, niin rupateltiin kesken kisan ja hän suositteli, että älä vaihda, hiihdetään porukassa. Se oli varmasti viisas teko, peesailin ja yritin pysyä mukana sillä suksella", päivän suomalaissankari kertoi.

Niskanen suoritti siis yhden suksenvaihdon, reilusti yli puolimatkan.

"Jotkut osat ladusta olivat auringonpaisteessa, niillä kohdilla oli hankaluuksia. Suksella tuli hiihdettyä yli 32 kilometriä. Kun molemmat vaihdettiin uudet sukset, niin saatiin aloittaa puhtaalta pöydältä kaksi viimeistä kierrosta."

Sundby veti kärjessä irtioton jälkeen noin 15 kilometriä, noin 42 kilometrin kohdalla Niskanen otti vetovastuun. Lopulta ratkaisu tapahtui muutamia kilometrejä ennen maalia, kun Sundby painoi karkuun käsittämättömän upean hiihdon tehneeltä Niskaselta.

"Tämä oli yksi kovimmista suorituksista kuitenkin. Suoritukseen olen tyytyväinen, vaikka aina tavoittelee voittoa. Ei auta kuin tunnustaa Sundby paremmaksi tänäpäivänä, se oli älyttömän kova isku, minkä hän teki", suomalainen päätti.

Ylivoimaisen kaksikon jälkeen kolmanneksi hiihti Venäjän Aleksander Bessmernih minuutin ja 15 sekuntia voittajaa perässä. Niskasen ero Sundbyhyn oli lopulta 10 sekunnin luokkaa. Muista suomalaisista myös Kusti Kittilä venyi upeaan sijoitukseen. Suomalainen ylitti maaliviivan 25:ntena. Sami Jauhojärvi oli 31:s, Antti Ojansivu ja Ville Nousiainen puolestaan keskeyttivät.

Tulokset kokonaisuudessaan tätä napsauttamalla

KUVA: SHL / Teemu Moisio