Uutisen päiväys

11.12.2019← Takaisin

Yläkouluikäisille nuorille matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksia - aina ei tähdätä kilpaurheiluun

Hiihtoseura Pakilan Vedossa on tänä vuonna käynnistetty hanke, jossa yläkouluikäiset nuoret pääsevät kokeilemaan lajeja matalalla kynnyksellä. Myös Lahdessa nuoret pääsevät liikkumaan ilman kilpailemisen tuomia paineita.

Mixmoving on uusi konsepti, joka koki päivänvalon syyskuun alussa Helsingissä. Pakilan Vedon järjestämä Mixmoving-ryhmä on tarkoitettu 12-16-vuotiaille nuorille, jotka kuuluvat niin sanottuun drop-out ikään. Drop-out iässä nuoret yleensä lopettavat harrastuksen, sillä eivät halua tähdätä siinä enää kilpailemiseen.
 
Pakilan Vedon mixmoving-ryhmässä on tällä hetkellä kahdeksan nuorta ja osallistuminen treeneihin on ollut aktiivista. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa, ja tarkoituksena on kokeilla eri lajeja ammattitaitoisten ohjaajien valvonnassa. Nuoret pääsevät myös itse suunnittelemaan treenejä.
 
Ryhmän päävastuullisena vetäjänä toimijana toimiva Iira Riihilahti odottaa jo hiihtokauden alkua.
 
”Täällä pääkaupunkiseudulla ei lunta ole vielä satanut juuri ollenkaan, mutta olemme käyneet kerran jo hiihtämässä Kivikon Hiihtohallissa. Hiihto ja muut lumilajit ovat meidän tammi-helmikuun tärkeitä lajeja. Pakilan Veto on hiihtoseura, joten osaavia vetäjiä treeneihin on omasta takaa!”
 
Myös Lahden Hiihtoseurassa on mahdollisuus kuntohiihtoharrastukseen nuorten harrastehiihtokoulussa. Ryhmän tavoitteena on hiihdon perustaitojen oppiminen ja ylläpitäminen sekä liikkuminen höntsämielellä. Tekniikan opetteleminen on pääroolissa, sillä kun sen taitaa, tulee myös hiihdosta mielekkäämpää. Hiihtokoulussa on monen tasoisia sekä ikäisiä hiihtäjiä, mutta kaikille löytyy jotain, sillä nuoret voidaan jakaa useampaan porukkaan treenien aikana.
 
Nuorten harrastehiihtokoulun vastuuohjaaja Teemu Kivistön mielestä on olennaista tuottaa iloa ja hyötyä nuorille harrastajille.
 
”Harrastehiihtokoulu on todella tärkeä, sillä kaikki eivät jaksa panostaa kilpailemiseen ja mikäli rennompaa vaihtoehtoa ei ole, saattaa hieno harrastus päättyä. Hopeasompaikäisissä tekemisestä tulee helposti pakkopullaa, jos ei ole omaa motivaatiota kovaan treenaamiseen. Harrastehiihtokoulussa haluan, että kaikilla on treeneissä kivaa ja hiihdon mielekkyys säilyy. Harrastehiihtokoulu oli uusi juttu silloin, kun itselläni oli hoppari/lopetus päätös ajankohtaisena ja koen, että se vastasi täydellisesti sitä, mitä halusin saavuttaa.”
 
Kivistö korostaa myös, että nuoret pääsevät vaikuttamaan siihen, mitä treeneissä tehdään. Ohjaajat hiihtävät nuorien kanssa, jolloin heillä on myös mahdollisuus kysyä vinkkejä. Harrastehiihtokoulu on myös hyvä reitti ohjaajaksi, mikäli homma kiinnostaa.
 
Lisää tietoa Pakilan Vedon Mixmoving ryhmästä
Lisää tietoa Lahden Hiihtoseuran nuorten harrastehiihtokoulusta