Uutisen päiväys

20.4.2011← Takaisin

Voitelupäällikkö Stefan Storvall luennoi Vuokatissa maastohiihdon huollon onnistumisista Oslon MM-kisoissa

Yli 30 henkilöä oli kuuntelemassa Vuokatin Urheiluopistolla lauantaina 16.4., kun SMH:n voitelupäällikkö Stefan Storvall luennoi huollon onnistumisista niin Oslon MM-kilpailuissa kun kauden maailmancup-kisoissakin.

Oslon MM-kilpailut olivat erittäin haasteelliset kokonaisuudessaan huollolle. Storvall kertoi, että lähtökohdat olivat huonot, kun media ei kirjoituksissaan uskonut yhteenkään MM-mitaliin. Huolto kuitenkin keskittyi omaan tekemiseen ja luotti siihen, että onnistumisia tulee. Huolto toki tekee kaikkensa, jotta sukset toimisivat mahdollisimman hyvin jokaisessa kisassa.


Suomella oli huoltovahvuutena seitsemän henkilöa ja lisäksi paikalla oli oma suksien hioja Kari "Kapo" Rantalainen, jolla oli matkassa oma hiomakone, joten tässä suhteessa suomalaiset eivät ainakaan antaneet tasoitusta. Alkupäivien tiiviin testauksen ansiosta suksien pohjiin löydettiin toimivat hiontakuviot.


Kilpailupäivien olosuhteet olivat joka päivä täysin erillaiset  ja haasteelliset, joten työt oli aloitettava aamulla varhain. Ensinmäisten kilpailujen jälkeen huolto huomasi, että Oslon ja Holmenkollenin olosuhteet oli hyvin opiskeltu, koska sukset olivat toimineet eritäin hyvin.


Kisojen edetessä tuli lopullinen palkinto, kun Matti Heikkinen voitti maailmanmestaruuden. Hiihtokauden päätyttyä päävalmenta Magnar Dalen oli laskennut, että Matin mestaruushiihdossa suomalaisilla oli noin 40 sekunnin etu suksilla muihin verrattuna.


Kuten aina, arvokilpailuissa on myös niitä huonoja päiviä, jolloin suksien luisto saattaa olla hieman heikompi, mutta Storvall uskoi, että ongelmat olivat enemmänkin suksivalinnoissa kuin voiteluissa tai hionnoissa. Urheilijalle suksen valinta on aina haasteellinen - varsinkin arvokilpailuissa, kun urheilijan omat odotukset ovat erittäin korkealla ja siitä muodostuuu myös hieman lisäjännitystä aamun suksitesteihin.


Storvall oli erittäin tyytyväinen yhteistyöhön suomalaisten voidefirmojen kanssa. Niiltä tuli koko kauden aikana lisäapua, kun ne olivat kehitelleet erittäin toimivia uusia voiteita.


Storvall oli myös itse erittäin jännittynyt kisojen alla, olihan hänellä  ensimmäiset arvokilpailut voitelupäällikkönä ja huoltajana. Huoltoryhmässä oli syksyllä tullut muitakin henkilövaihdoksia, mikä toi lisäjännitystä koko kilpailukauden aikana. Storvall jakoi suuret kiitokset koko ryhmälle hyvin menneestä kaudesta ja varsinkin MM-kisoista.


Kauden aikana oli monia kertoja istuttu palavereissa ja pohdittu huollon onnistumisia sekä mietitty miten edetään taas seuraavassa kilpailussa. Epäonnistumisista istuttiin yhdessä urheilijoiden ja valmentajien kanssa ja koetettiin miettiä epäonnistumisen syytä ja ottaa siitä opikseen.


Suomen maastohiihdon huolto on palannut huipulle, mutta Storvall uskoo, että ilman jatkuvaa testaamista ja huollon kehittämistä huipulla ei pysytä - sieltä putoaa myös erittäin nopeasti, jos asiaan ei satsata. Storvall toivookin resussien lisäämistä tulevaisuudessa huollolle.


Nyt on suksihuollon aika suunnata kesälaitumelle ja palautella talven raskaasta kilpailukaudesta. Storvallin luennolle osallistujat olivat tyytyväisiä kuulemaansa ja näkemiinsä tilastoihin, joita hän oli menneestä kaudesta tehnyt. Osallistujat toivoivat myös jatkossa tälläisiä kattavia selvityksia suksihuollon osalta.