Uutisen päiväys

4.4.2014← Takaisin

Lahti2017: Talviurheilun klassikkokaupunki isännöi uudenlaista tapahtumaa

Lahden MM-kilpailujen tuore pääsihteeri Janne Leskinen isännöi toista Coordination Group kokousta Lahdessa 3.-4. huhtikuuta. Kokouksessa agendalla oli nykytilaneteen päivittäminen kaikkien osapuolien kesken.

MM-kisoja koskevien kysymysten ohella torstain kokouksessa keskusteltiin myös Salpausselän maailmancupista osana valmistautumista vuoden 2017 päätapahtumaan. Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) pääsihteeri Sarah Lewis nosti esille MM-kisaorganisaation jättämän perinnön seuraavien vuosien maailmancupeihin.

”Toivon, että Lahti hyödyntää nyt rakennettavaa organisaatiota jatkossakin ja MM-kilpailujen tuoma osaaminen jää osaksi maailmancupin kehitystä”, Lewis sanoi.

MM-kilpailujen virallisina testikilpailuja ovat seuraavat maailmancupit Lahdessa vuosina 2015 ja 2016. Niiden aikataulu ja ohjelma, muun muassa naisten mäkihypyllä lisättynä, puhuttivat kokouksessa. Myös tietyt kisa-alueella olevat toiminnot vaativat tarkastelua.

”Kävimme FISin huomiot ja kehitysehdotukset läpi tapaamisessa sekä vastuutimme toimintoihin henkilöt, joten työ aluekehitykseen alkaa heti”, Leskinen sanoo.


Nyt rakennetaan tarinaa, tuotetta ja tapahtumaa

Lahden MM-kilpailujen avulla rakennetaan uutta toimintamallia suomalaiseen kilpailu- ja tapahtumajärjestämiseen. Suomalaiset ovat kiiteltyjä kilpailuorganisaatioiden suhteen, tarkkuus ja luotettavuus ovat avainsanoja, joilla järjestäjiä usein kuvataan.

Leskinen, joka on kuukauden vetänyt MM-kisaprojektia, katsoo, että tulevien kisojen tulee vastata pääosin muihin haasteisiin kuin kilpailullisiin.

”Kisat ovat tapahtuma ja sen pitää saada ihmiset liikkeelle. Meidän pitää suunnitella houkutteleva tuote, jotta katsomoon saadaan tavoitellut 40 000 ihmistä jokaisena kisapäivänä. Tämän toteuttamiseen tarvitaan operatiivista henkilöstöä, jolla on kokemusta tapahtumista ja toisaalta myös osaamista kuluttajakäyttäytymisestä.”

Toinen painopiste on tarinassa. Vaikka MM-kilpailut käydään vasta keväällä 2017, on tarina jo alkanut. Ensimmäiset Salpausselän kisat käytiin vuonna 1923.

”Ensi vuonna Salpausselällä järjestetään 90. kisat ja vuoden 2017 MM-kilpailut ovat järjestyksessään seitsemännet. Historia on pitkä ja sen varrelta voidaan kertoa monta menestystarinaa, kisat ovat ”talviurheiluklassikko” jo itsessään”, Leskinen tiivistää.

Kolmas asia, jonka Leskinen nostaa esiin, ovat kilpailujen laaja-alaiset vaikutukset Lahden seudulle ja sen eri elinkeinotoiminnoille, matkailulle ja asumiselle. Tapahtuman on laskettu tuottavan alueelle taloudellista hyötyä arviolta 50 miljoonaa euroa. MM-kilpailujen televisiolähetyksiä seuraa arviolta 500 miljoonaa katsojaa ympäri maailman. Lähetykset muodostavat itsessään taloudellisesti laskettuna erittäin arvokkaan mainoskampanjan Lahdelle.

”Euromääräisesti laskettuna, mitä maailmanlaajuinen mainoskampanja maksaisi, jos se pitäisi ostaa? TV-tuotannon suunnittelu ja hyödyntäminen alueen vahvuudet huomioiden tuottaa äärettömän arvokasta markkinointimateriaalia Lahdelle. Tulos näkyy vasta kisojen jälkeen, mutta se on myös tapahtuman yksi tavoite ja tarkoitus.”