Uutisen päiväys

2.2.2017← Takaisin

Suomelle seitsemän mitalia nuorten PM-kisoista

Nuorten PM-hiihdot kilpailtiin viime viikonloppuna Norjan Orkdalissa, vajaan tunnin matkan päässä Trondheimista. Lumitilanne seudulla on ollut tänä vuonna heikko, mutta kisat saatiin vietyä läpi vain pienillä muutoksilla. 22 henkinen Suomen joukkue esiintyi edukseen ja keräsi yhteensä seitsemän mitalia, mutta ennen kaikkea saimme kartutettua kokemusta kansainvälisistä kisoista.

Maastohiihdolle kolme mitalia

Maastohiihdon joukkueesta vain Josefiina Böök oli vime vuonna mukana PM-kisoissa, eli suurimmalle osalle maajoukkueen kisarutiinit ja tavat olivat vielä uusia. Hiihdon kisat aloitettiin perjantain iltasprintillä. Aika-ajossa Suomen tytöt valtasivat sijat 1. ja 3. Tiia Olkkosen ja Josefiina Böökin toimesta.

Pojista Miska Poikkimäki nappasi kolmannen sijan. Illan hämärryttyä alkoivat erähiihdot. Tiukkojen vaiheiden jälkeen Miska Poikkimäki nappasi PM-pronssia ja Josefiina Böök finaalin viidennen sijan. Miesten kisaa väritti tasatyöntö, joka loppujen lopuksi oli voittava taktiikka.

Lauantain normaalimatkat jouduttiin kisaamaan helpohkolla, nopealla ja lyhyellä radalla, osittain olosuhteista johtuen. Tämä teki kisoista äärimmäisen tiukat. Tyttöjen viiden kilometrin kisassa 30 sekunnin sisällä oli 14 hiihtäjää ja poikien kympillä vastaavasti kymmenen hiihtäjää.

Päivän suomalainen nimi oli jälleen Miska Poikkimäki, jonka vahva loppuveto nosti hänet taistelemaan aivan kirkkaimmasta mitalista, mutta aivan matka ei riittänyt. Eroa voittajaan, Norjan Fredrik Johnsrudiin, jäi vain 0,8 sekuntia. Tyttöjen päivän parhaasta sijoituksesta vastasi Tiia Olkkonen ollen kuudes.

Lauantai-illan banketin ja palkintojenjaon jälkeen oli edessä jännittävät viestit. Tytöt taistelivat loppumetreille asti mitaleista. Hapokkaan 3x3 kilometrin viestin lopputuloksena Suomen tytöt päätyivät sijalle viisi. Joukkueessa hiihtivät Rebecca Ehrnrooth sekä Böök ja Olkkonen.

Poikien kisa pysyi tyttöjen kisan tapaan tiukkana loppumetreille asti. Emil Talsi ja Petteri Koivisto pohjustivat Poikkimäelle mahtavan paikan. Kärkiporukassa oli ankkuriosuudelle lähdettäessä kuusi joukkuetta. Stadionin viimeisissä tiukoissa mutkissa ruvettiin ratkomaan mitaleja. Loppusuoran terävän rypistyksen jälkeen Suomi löytyi mahtavalta kolmannelta sijalta.

Mäkihypyn ja yhdistetyn joukkueilla hyvä mitalisaldo

Mäkihypyn ja yhdistetyn mitalisaldoksi tuli neljä mitalia; mäkihypyssä Julia Tervahartiala otti henkilökohtaisessa mäkikilpailussa hopeaa ja Annamaija Oinaan kanssa joukkuepronssia, Markus Virrantalo oli henkilökohtaisessa kilpailussa kolmas. Yhdistetyn parisprintissä Perttu Reponen ja Otto Niittykoski taistelivat itselleen hopeamitalit. 

Joukkueen ikärakenne oli suhteellisen nuori; kymmenestä osanottajasta kahdeksan saa ikänsä puolesta kilpailla kyseisisissä kilpailuissa vähintään vielä ensi vuonna, jolloin järjestämisvastuu on Suomella.

Olosuhteet mäkihypyssä olivat huollon näkökulmasta haasteelliset, koska vauhtimäen latuna käytettiin lähinnä kesäkäyttöön tarkoitettua posliinilatua. Pieni huoltoryhmämme teki valtavasti töitä ja onnistuivat kiitettävästi tehtävässään.

Hieno osa tällaista tapahtumaa on muiden maiden kanssakilpailijoihin tutustuminen. Englannin ja ruotsin kielen taitoja hiottiin ja yhteiskuvia otettiin. Taisi muutama maajoukkueasukin vaihtaa omistajaa.

Kokonaisuudessaan kilpailut antoivat hyvää kokemusta kaikille urheilijoillemme. Koko Suomen joukkueen toiminta lajiryhmien välillä toimi erinomaisesti. Siitä kuuluu kiitos erityisesti joukkueenjohtaja Jussi Simulalle.