Uutisen päiväys

5.1.2011← Takaisin

Sarasoja paras suomalainen Dobbiacon sprintissä

Riikka Sarasojan 11. tila naisten vapaan tyylin sprinteissä oli suomalaisten paras sijoitus Tour de Skin viidentenä kisapäivänä. Muita suomalaisia ei nähty ensimmäisen kierroksen jälkeen mukana.

 

Naisten voittoon hiihti koko päivän ylivoimaisesti esiintynyt Slovenian Petra Majdic. Majdic joutui koville vasta finaalissa, jossa hän löi loppukirissä maalikamerakuvan perusteella kakkoseksi tulleen Italian Arianna Follisin. Italian Magda Genuin sijoittui kolmanneksi, Ranskan Laure Barthelemy neljänneksi, USA:n Kikkan Randall viidenneksi ja Ruotsin Britta Johansson-Norgren kuudenneksi.


Lähteenmäki on yhteistilanteessa kuudentena 1.37,9 Kowalczykin perässä. Roponen nousi kahdenneksitoista (-2.42,1), Saarinen on 13. (-2.47,4),  Sarasoja nousi sijalle 18. (-3.47,5), Kyllönen 28. (-5.14,1) ja Niskanen 32. (-5.40,8).

Miesten voittajaksi hiihti karsinnan 14., Kanadan Devon Kershaw ennen kiertueen kokonaistilannetta johtavaa Sveitsin Dario Colognaa ja Norjan Petter Northugia. Neljäs oli Ruotsin Marcus Hellner, viides Norjan Simon Östensen ja kuudes Ruotsin Jesper Modin.

Miesten kokonaistilanne viidennen kisapäivän jälkeen:

1. Dario Cologna (SUI) 1.39.53,0
2. Devon Kershaw (CAN) +42,8
3. Marcus Hellner (SWE) +1.14,1
4. Petter Northug (NOR) +1.45,4
5. Aleksander Legkov (RUS) +1.55,3
6. Alex Harvey (CAN) +2.02,7
7. Martin Jaks (CZE) +2.10,7
8. Simen Östensen (NOR) +2.14,6
9. Daniel Rickardsson (SWE) +2.24,1
10. Matti Heikkinen (FIN) +2.26,2
---------------------------------
27. Ville Nousiainen (FIN) +4.22,1Ensimmäinen kierros karsi suomalaisia

Ensimmäinen kierros jäi neljälle suomalaisnaiselle myös viimeiseksi. Riitta-Liisa Roponen, Anne Kyllönen ja Krista Lähteenmäki hiihtivät samassa erässä, josta erän kolmanneksi hiihti Lähteenmäki, Kyllönen oli erän 5. ja Roponen erän 6., näin kaikkien tie jäi ensimmäiselle kierrokselle. Aino-Kaisa Saarinen oli puolestaan omassa erässään 4. jääden sekunnin päähän suorasta jatkopaikasta.
Riikka Sarasoja selviytyi ainoana suomalaisena jatkoon ensimmäiseltä kierrokselta. Sarasojan erä oli kovavauhtisin kaikista eristä ensimmäisellä kierroksella, Slovenian Petra Majdicin voittamassa erässä Sarasoja oli kolmas selviytyen näin aikavertailun perusteella ainoana suomalaisena jatkoon seuraavalle kierrokselle.

Lähteenmäki jäi välieräpaikasta vain yhden sekunnin kymmenyksen päähän, ollen ensimmäinen putoaja jatkosta. Hänen kohtalokseen muodostui jääminen eränsä loppukirikamppailussa kolmanneksi Ruotsin Britta Johansson-Norgrenin ja Slovenian Alena Prochazkovan jälkeen.

Kiertueen johdossa jatkava Puolan Justyna Kowalczykin tie katkesi myös ensimmäiselle kierrokselle, puolalainen hiihti samassa erässä Petra Majdicin ja Riikka Sarasojan kanssa ollen erässä vasta viides.

Miesten ensimmäisellä kierroksella Ville Nousiainen jäi eränsä neljänneksi erän voittaneen Tsekin Martin Jaksin Ruotsin Jesper Modinin ja Kanadan Alex Harveyn jälkeen. Aikavertailun perusteella erän kolmanneksi hiihtänyt Harvey selviytyi jatkoon, Nousiaisen urakka jäi näin myös ensimmäiseen kierrokseen.

Välierässä sauvarikko Sarasojan kohtaloksi

Riikka Sarasoja jäi Italian Arianna Follisin voittamassa välierässä erän viimeiseksi, kohtaloksi Sarasojalle kävi sauvan katkeaminen heti välierän alkupuolella. Vaikka Sarasoja saikin varasauvan kohtuullisen nopeasti itselleen, lopussa ryhmän kiinnihiihtäminen kostautui ja Sarasoja jäi eränsä viimeiseksi. Lopputuloksissa Sarasoja kuitenkin paras suomalainen, ollen sprintin 11.

- Hiihto oli tänään hyvän tuntuista. Eilinen välipäivä palautti hyvin ja lihaksisto oli ihan erilainen kuin Oberstdorfissa. Valitettavasti kolmannessa hiihdossa meni sauva poikki ja kun sain varasauvan niin lähdin pienessä paniikissa hiihtämään liian kovaa ja menin hapoille. Eihän se ikinä ole sama asia hiihtää varasauvalla, se ei pysynyt yhtä hyvin ja pyöri siinä kädessä. Mutta tästä taistelu jatkuu. Hyviä kisoja on jäljellä ja hyvillä mielin jatkan tästä eteenpäin, kommentoi Riikka Sarasoja.


Kaksi suomalaista jäi karsintaan

Karsinnassa suomalaisten parhaat sijoitukset olivat naisissa seitsemänneksi hiihtänyt Krista Lähteenmäki, kymmenenneksi hiihtänyt Riikka Sarasoja  ja miehissä 18. lykkinyt Ville Nousiainen. Aino-Kaisa Saarinen oli karsinnan 15., Riitta-Liisa Roponen 17. ja Anne Kyllönen 24.

Karsintaan suomalaisista jäivät naisissa Kerttu Niskanen ja miehissä Matti Heikkinen. Niskanen jäi karsinnan voittaneesta Petra Majdicista yli 12 sekuntia ollen 35., jääden sekunnin päähän erähiihdoista.

Heikkinen puolestaan oli 41. yli seitsemän sekuntia karsinnan voittaneesta Itävallan
Bernhard Tritscheristä.

Torstaina 6.1. hiihdetään
Cortina-Dobbiacossa Tourin kuudennet osakilpailut. Miesten takaa-ajo on 35 kilometriä ja naisten 15 kilometriä vapaalla hiihtotavalla.

Tuloksia: www.fis-ski.com

Maastohiihdon tiedotus - tiedotus@maastohiihto.fi