Uutisen päiväys

20.1.2012← Takaisin

Nuorilla näytön paikka Kiteen SM-hiihdoissa

  Kiteellä Hutsin Urheilukeskuksessa 4.-5. helmikuuta pidettävissä nuorten SM-kilpailuissa hiihtäjillä on paljon pelissä. Kisoissa katsastetaan viimeisen kerran hiihtäjiä Turkissa pidettäviin Nuorten MM-kilpailuihin.

  Kiteen kisat ovat tärkeät myös tulevia valmennusryhmiä ajatellen. Hutsin vaativissa maastoissa parhaiten pärjäävät ovat vahvoja ehdokkaita uusia nuorten valmennusryhmiä nimettäessä.

  Kiteen Urheilijoiden kisajärjestäjiä luontoäiti ehti syksyn mittaan säikytellä moneen kertaan. Pysyvää lumipeitettä saatiin Keski-Karjalassa odotella vuodenvaihteeseen asti. Nyt lumesta ei ole pulaa, kisamaastoissa sitä on reilun puolen metrin verran.

  Radat saatiin hyvään kuntoon viime viikonloppuna pidettyihin Kiteen kansallisiin mennessä. Latu-urien kunnosta saatu palaute oli kaikin puolin myönteistä. Parhaiten sitä kuvannee yleisessä sarjassa hiihtäneen Tomi-Pekka Riihivuoren kommentti kilpailun jälkeen.

  "Oli kerrassaan mukava hiihtää. Täällä on mahtavat, hiihdettävät baanat ja soveltuvat hyvin molemmille tekniikoille, niin vapaalle kuin perinteisellekin. Radat ovat vaativat ja teettävät koko ajan töitä."

  Samansuuntaista palutetta tuli myös niiltä lukuisilta nuorten sarjojen hiihtäjiltä, jotka olivat katsastamassa tulevia SM-kisalatuja. Yksi jos toinenkin loihe kisan jälkeen lausumahan:
  "Varsin rankka rata. Kyllä täällä eroja syntyy."

  Radan vaativuus selittyy kokonaisnousun määrällä. Viiden kilometrin radalla nousua on 196 metriä, vaikka korkeuseroa on vain 36 metriä ja pisin yhtämittainen nousu 25 metriä. Esimerkiksi Keuruun yleisen sarjan SM-kisoissa kokonaisnousua on kymmenkunta metriä vähemmän.

  Viime viikonlopun kansallisissa testattiin myös tulevien SM-hiihtojen kisakoneistoa. Kokemukset olivat reaaliaikaista tulosseurantaa myöten hyvät. Kaikki alkaa olla kunnossa helmikuun ensimmäisen viikonvaihteen suururakkaan.

  Kilpailijoita tämänkertaisiin SM-hiihtoihin odotetaan 600-700. Ennen tätä vuotta Kiteellä on pidetty vain yhdet nuorten SM-hiihdot. Ne järjestettiin vuonna 1956. Hopeasomman loppukilpailut KiU järjesti vuonna 1987.

  Kiteen nuorten SM-järjestäjien tiedote