11.3.2012← Takaisin

Niskanen ja Lövdahl 20-vuotiaiden mestarit Kotkassa

Vuokatti Ski Team Kainuun Iivo Niskanen ja IF Femmanin Sofie Lövdahl veivät mestaruudet 20-vuotiaiden sarjan pitkissä yhteislähtökilpailuissa Kotkassa.

Niskanen jätti perinteisen 30 kilometrillä hopeamitalisti Sami Lähdemäen 4,3 sekunnin päähän. Viimeisille kilometreille asti voittokamppailussa mukana oli myös pronssin vienyt Markus Järvenpää, joka hävisi mestarille 11,6 sekuntia.
”Yhteislähdöt ovat aina sellaista kyttäilyä, maksimivauhtia ei menty tänään missään kohdassa, mutta vetojuhta sopivasti vaihteli keulassa. Luotin loppukiriini, mutta sitä ei tänään tarvittu, kun Sami kompuroi toiseksi viimeisessä mäessä ja jäi siinä muutaman sekunnin. Sen jälkeen ei kunnon loppukirikamppailua tarvittu”, Niskanen tuumi.
Naisten 20 kilometrilläkin voitto ratkesi vasta viime kilometreillä. Sofie Lövdahl oli pitkään yhdessä hiihtäneestä kärkinelikosta ratkaisevilla hetkillä vahvin, ja jätti Eeva Nurmen 10,4 sekunnin päähän. Pronssin vei Elisa Pitkänen 13,1 sekuntia Lövdahlille jääneenä. Mestari oli yllättynyt voitostaan.
”Kulta oli yllätys, tiesin etukäteen, että mitalia voin kyllä tavoitella. Hiihto kulki alusta asti hyvin. Viimeisellä kierroksella 1,5 kilometriä ennen maalia Eeva oli jo 20 metriä edellä, ja ajattelin silloin, etten voi hiihtää enää. Kuitenkin sitten stadionille laskiessamme sukseni luistivat paremmin kuin Eevalla, ja tasatyönnöllä jaksoin sitten rutistaa”, Lövdahl kertasi.
Vaasalainen oli yllättynyt mestaruudestaan myös siksi, että hän päätti syksyllä panostaa toiseen vahvaan lajiinsa yleisurheiluun.
”Tänä talvena olen hiihtänyt selvästi vähemmän kuin aikaisemmin. Viime viikolla katsoin, että hiihtokilometrejä oli nyt tullut 1000, kun koko viime talvena niitä tuli 2600”, Lövdahl sanoo.
Vahvaa perinteisen hiihtäjää harmitti Kiteen SM-kisojen siirtyminen maaliskuulle, sillä hän olisi onnistuessaan uskonut pystyvänsä kamppailemaan nuorten MM-edustuspaikastakin. Muuttaako mestaruus suunnitelmiasi yleisurheiluun panostamisen suhteen?
”Pitää pohtia valmentajan kanssa, voisinko panostaa vielä hiihtoonkin”, Lövdahl suunnitteli.
Nuorten MM-edustajista Susanna Saapunki oli sairastelujen vuoksi sivussa kilpailusta, Anni Kainulainen puolestaan keskeytti. Naisissa 18-vuotiaiden 15 kilometrillä mestaruuden vei Vehkalahden Veikkojen Oona Kettunen, 17-vuotiaiden Imatran Urheilijoiden Milma Ainasoja. Miehissä 18-vuotiaiden 20 kilometrillä voittoon hiihti Imatran Urheilijoiden Ville Ahonen, 17-vuotiaissa Perniön Urheilijoiden Lauri Vuorinen. Vuorinen nujersi sarjansa hopeamitalisti Joni Mäen vai 0,2 sekunnin erolla.
Nuorten SM-mitaleista hiihdetään vielä ensi viikonloppuna Kemissä, jossa lauantaina on ohjelmassa SM-sprintti ja sunnuntaina KLL:n mestaruuskilpailut.