Uutisen päiväys

26.6.2019← Takaisin

Mononen ja Niskanen kruunattiin Vuokatin kesäkilpailun ruhtinaiksi

Laura Mononen ja Iivo Niskanen ovat voittaneet Vuokatin Aateli Racen ylivoimaiseen tyyliin. Monoselle ruhtinattaren kruunukiinnitys oli toinen, Niskanen on pidellyt käsissään Marsalkan sauvaa nyt viisi kertaa.

Keskiviikkoaamun maastojuoksuun Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen ei saanut haastajaksi ennakkoon kovana juoksina pidettyä Johanna Matintaloa, joka jätti juoksuosuuden väliin. Kovan maastojuoksureitin Mononen juoksi kuitenkin reippaimmin ja tuli maaliin kolmen sekunnin marginaalilla ennen Laura Karkkulaista.

”Ei se juoksu helpolta tuntunut, mutta kyllä yritin, että pari sekuntia saamaan eroa lisää. Juoksureitti on hyvä, on kunnon maastojuoksua, erilaista alustaa ja ylä- ja alamäkeä, teknisesti vaatii myös toisenlaista vaihdetta”, summasi juoksuosuutta Mononen.

Mononen lähti 10 kilometrin rullahiihtoon 32 sekuntia ennen Vantaan Hiihtoseuran Hennariikka Rahkolaa. Takaa-ajajien joukossa olivat vajaan minuutin sisällä myös maajoukkuehiihtäjät Anne Kyllönen ja Kerttu Niskanen.

Mononen hiihti lopulta toiseksi nopeimman osuusajan, vain Matintalo ehti edelle reilun sekunnin turvin. Kokonaiskilpailun voittoon Mononen oli tyytyväinen, vaikka totesi, ettei lopussa enää saanut itseään ahtaalle.

”Varmuuden vuoksi pistin vauhtia alkuun, etteivät heti saa kiinni. Vedin kovaa sen rullaradan, ja rennommin sitten sen pyörätien. Lopussa tuli henkinen lösähdys, en ihan jaksanut painaa ylös asti. Eväät oli syöty ennen nousua”, kertoi hymyilevä Mononen.

Kainuun Hiihtoseuran Anne Kyllönen oli kilpailun toinen ja kolmanneksi ehti Vieremän Koiton Kerttu Niskanen.

”En ollut juoksuun aivan tyytyväinen, mutta tänään tässä kympin kisassa kroppa ja sykkeet alkoi toimimaan”, mietiskeli Kyllönen.


Niskasen voittomarginaali oli lähes kolme minuuttia

Miesten Vuokatin Aateli Race oli odotetusti Iivo Niskasen ylivoimaa. Tiistain prologin jälkeen Niskanen kasvatti eroa haastajiinsa puolen minuutin verran ja lähti 15 kilometrin hiihtoon 53 sekuntia ennen kakkosena matkaan lähtenyttä Jämin Jänteen Markus Vuorelaa. Kolmantena matkaan lähti nuorten maajoukkuemies ja Vuokatti Ski Team Kainuuta edustava Miska Poikkimäki.

Niskanen pohti alkuvauhdin sopivuutta, kun alla oli vielä kova, mutta hyvin kulkenut maastojuoksuosuus. Maastojuoksussa syntyi uusi rataennätys.

”Juoksu oli hyvä, ja oli hyvä lähtee tekemään rentoa omaa hiihtoa. Tasasella kyydillä, ehkä pikkusen liian ahnaasti rullaradalta tuli tultua tänne, oli ehkä parhaat eväät syöty tai päästi itsensä liian helpolla tuohon nousuun”, mietti Niskanen hyvillä miettein viidennen voiton jälkeen.

Niskasen takana käytiin tiukka taistelu toisesta sijasta, kun Miska Poikkimäki ja Perttu Hyvärinen hiihtivät Vuorelan kiinni ennen nousuun lähtöä. Poikkimäki putosi kuitenkin aikaisemmin ja Hyvärisen Vuorela kukisti vaarannousun viimeisellä kolmanneksella.

”Lähdin hiihtämään hyvää 15 kilometrin kisaa. Vaihdeltiin siinä vetovuoroja ja yllätyin hieman, kun se olikin Miska, joka oli takana eikä Perttu. Siinä oli pakko pelata miestä vastaan. Kakkossijaan uskalsin luottaa, kun tasurille lähdettiin, sijoitus oli ehdottomasti paras mahdollinen”, kertoi tyytyväinen Vuorela kilpailun jälkeen.

Poikkimäki oli lopulta kisan neljäs jääden vajaat kuusi sekuntia Hyvärisestä.

Naisten kokonaistulokset http://www.championchip.ee/results/1463

Miesten kokonaistulokset http://www.championchip.ee/results/1464

Laura Monosen ja Anne Kyllösen sekä Iivo Niskasen, Markus Vuorelan ja Perttu Hyvärisen haastattelut facebookissa videoina
Kerttu Niskasen kommentit https://soundcloud.com/hiihtoliitto-1/vuokatin-aateli-race-2019

Seuraa Vuokatin Aateli Racea facebookissa  #vuokatinaatelirace2019
Aateli Racen IG: @vuokatinaatelirace

Vuokatin Aateli Race televisioitiin ja kilpailu on nähtävissä Ylen kanavilla sunnuntaina 30.6. klo 16-17:15.

Kuva: SHL/Jesse Väänänen