19.11.2011← Takaisin

Marit Björgen ylivoimaiseen tapaan maailmancup-avauksen voittoon, Lähteenmäki paras suomalainen

Maastohiihdon maailmacupin avaus naisten osalta Norjan Sjusjöenissä oli Norjan Marit Björgenin näytös. Björgen voitti vapaan hiihtotavan 10 kilometrillä toiseksi sijoittunutta Ruotsin Charlotte Kallaa 27,1 sekunnilla. Kilpailun kolmas oli Norjan Vibeke Skofterud, jääden voittajalle 29,0 sekuntia.

Norjalaisten panos maailmancup-avauksessa oli muutoinkin todella vahva, 10 parhaan joukossa oli kaikkiaan 7 norjalaista, kymmenen joukkoon mahtuivat Ruotsin Kallan lisäksi USA:n Kikkan Randall (9.) ja maailmancupin johtajaliivin Björgenille menettänyt Puolan Justyna Kowalczyk (10.)
Krista Lähteenmäki oli paras suomalaisista (11.), jääden Norjan Björgenille minuutin ja 13 sekuntia.  Riikka Sarasoja-Lilja sijoittui 20:ksi, jääden Lähteenmäelle hiukan reilut 20 sekuntia. Riitta-Liisa Roponen sijoittui 21:ksi, häviten Sarasoja-Liljalle vajaat 4 sekuntia. Muiden suomalaisten sijoitukset: Aino-Kaisa Saarinen (27.) ja Laura Ahervo (38.).

Krista Lähteenmäki paransi vauhtiaan loppua kohden, ensimmäisessä väliaikapaikassa sijoitus oli 19., ollen siinä kohtaa vasta kolmanneksi paras suomalainen. Loppua kohti Kristan vauhti paranikin sen verran, että sijoitus parani kahdeksan sijaa, loppusijoitus 11., harmittavasti vain reilut puoli sekuntia erotti sijoittumisen kymmenen joukkoon.

- Ensimmäinen kympin kisa tälle kaudelle, joten en uskaltanyt lähteä kovaa. Lähdin rauhassa, ja se kannatti, koska jaksoin sitten hyvin loppuun asti. Sijoitus on todella hyvä, sillä tuntemuksiin nähden ajattelin, että se olisi 20. sijan paikkeilla. Eilisen perusteella en tällaista cup-avausta olisi odottanut, joten tyytyväinen tähän avaukseen voi olla

Riikka Sarasoja-Lilja toiseksi parhaana suomalaisena oli kisan jälkeen verryttelylenkillä hyvillä mielin.

-Hyvä fiilis tällä hetkellä, maailmancupin avauskisat olleet aika arvoituksia kunnon suhteen aiemmin. Tänään lähdin kyllä reippaasti liikkeelle, aika reippaasti kyllä loppua kohti iski hapotkin, mutta aivan hyvä hiihto kokonaisuudessaan. Kisaan löytyi myös uudesta kalustosta oikein hyvä suksi, joten siltäkin osin tuntemukset jatkoa ajatellen oikein hyvät.

Aino-Kaisa Saarinen kommentoi omaa hiihtoaa kisan jälkeen tahmeaksi.

- En vaan saanut itsestäni irti: ei hapottanut, ei hengästyttänyt. Hiihto oli tosi tahmeaa alusta loppuun. En osaa sanoa, mistä se johtui - oliko siitä, että jouduin tällä viikolla kuivalla maalla tekemään treenejä vai mistä, en tiedä. Toivottavasti huomenna saisin kroppaa paremmin auki.

Päävalmentaja Magnar Dalen kommentoi lyhyesti kisan jälkeen tuloksia: ” Avauskisat maailmancupissa ovat olleet meille aiemminkin hiukan hankalia, täysin naisten avauskisa ei tuloksellisesti tyydyttänyt. Kristan nousujohteinen hiihto oli hyvä, vaikka ennen kisaa tuntemus kropassa ei niin hyvä hänellä ollut. Lauralla puolestaan on pieni flunssa päällä ja se saattoi hiukan vaikuttaa hänen suoritukseensa. Norjalaiset olivat vahvoja, kuten useasti aiemminkin avauskisassa. Toki muilta mailta on viime kauden jälkeen jäänyt pois muutamia kovia hiihtäjiä, siltikin se että norjalaisia oli 7 kymmenen sakissa on osoitus myös heidän leveästä rintamastaan. Justynan (Kowalczyk) sijoittuminen vasta kymmenenneksi oli myös pieni yllätys, hän oli kuitenkin viikko sitten Oloksella hyvässä vedossa.”