Uutisen päiväys

1.2.2011← Takaisin

Maastohiihto ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen

Maastohiihto on olennainen osa suomalaisten urheilu-ja vapaa-ajan toimintaa, mutta monille myös suosittu lomanviettotapa. Liikunta, rentoutuminen, yhteys luontoon, sekä vapaa-ajanvietto perheen tai ystävien kanssa ovat tärkeitä hiihtomotiiveja.

Lisäksi hiihto on erinomainen tapa parantaa fyysistä ja psyykkistä terveyttä kaikissa ikäryhmissä. Ilmaston lämpenemistä ja ilmastonmuutosta pidetään vakavina ympäristöongelmina, jotka vaikuttavat luonnon virkistyskäyttöön ja talvimatkailuun. Vaikutukset maastohiihdolle tapahtuvat niin suoraan hiihto-olosuhteiden muuttumisena kuin välillisesti hiihtäjien käyttäytymisen ja hiihtokertojen määrän muutoksina. Ilmastomallit osoittavat, että talvilämpötilat ovat nousussa Pohjois-Euroopassa, mikä johtaa talvikauden lyhenemiseen ja lumipeitteen vähenemiseen. Pitkän aikavälin seuraus hiihdolle voi olla, että yhä harvemmat oppivat hiihtotaidot verrattuna edellisiin sukupolviin, etenkin jos hiihtomahdollisuudet lähellä asuinpaikkaa huononevat. Tämä saattaa johtaa hiihtäjien määrän vähenemiseen.

Lähde: Tämä artikkeli perustuu julkaisuun: Landauer, M, Sievänen T  & Neuvonen, M. (2010). Adaptation of Finnish cross-country skiers to climate change. Fennia 187:2. Helsinki. ISSN 0015-0010

Tutkimuksen lyhennelmä on materiaalisalkussamme PDF-muodossa.