Uutisen päiväys

13.10.2010← Takaisin

Maastohiihdon TD-porukka kävi opissa Ruotsissa

FIS-TD-seminaari järjestettiin Sundsvallissa 8. – 10. lokakuuta. Kurssi pidetään joka vuosi jossain Pohjoismaassa ja tällä kertaa vuorossa oli Ruotsi. Osallistujia oli isäntämaan lisäksi Norjasta, Virosta ja Suomesta.

Suomen osallistujat olivat itsekin kurssin kouluttajana toiminut Juha Kolu, Annmari Viljanmaa ja Juha Torvikoski kertaajina sekä Marita Kaipainen ja Pirjo Karjalainen uusina kokelaina.

 

Seminaarin ensimmäisen päivän aiheina olivat FIS:n nettisivuilta löytyvän tiedon hyödyntäminen TD-tehtävissä sekä TD-raportin ja tuomarineuvoston pöytäkirjan sisältöjen käsittely. Seuraavana päivänä kuunneltiin ja opiskeltiin latuprofiileja ja latujen homologointia ja miten näitä käytännössä tehdään. Stadionin mallia eri kilpailumuodoissa käytiin läpi ja maastossa ja stadionalueella katsottiin, miten suunnitelmat saadaan toteutumaan. Sundsvall isännöi tulevana talvena Ruotsin-mestaruuskisoja ja paikkakunnalle oli tehty uusi sprinttilatu. Siitä esitettiin kommentteja ja parannusehdotuksia järjestäjille. Lisäksi suunniteltiin stadionin eri versioita mm. sprinttiviestiin ja pitkien matkojen hiihtoon suksen vaihtoineen.

 

Seminaarissa kuultiin myös massahiihtojen järjestäjien selvitystä siitä, miten tällainen tapahtuma järjestetään ja mitä kaikkea voi tapahtua ja miten yllätyksiin voidaan etukäteen varautua. Samoin katseltiin videoita viime talven erilaisista tapauksista kisoissa – joku oli luistellut väärässä paikassa, joku töninyt ja joku käyttäytynyt epäurheilijamaisesti. Näistä aiheutuneista rangaistuksista ja yleensä rankaisuperiaatteista keskusteltiin kolmantena seminaaripäivänä. Viimeinen yhdessä opiskeltu asia oli FIS-pisteiden laskeminen. Seminaari päättyi kokelaiden osalta kirjalliseen kokeeseen ja kotitehtäviin.

 

Pirjo Karjalainen