Uutisen päiväys

25.10.2016← Takaisin

Lumilajit Liikuttavat -hanke jakaa lumiriemua lapsille - mukana uusia seuroja ympäri Suomen

Suomen Hiihtoliiton ja Suomen Ampumahiihtoliiton Lumilajit Liikuttavat -hankkeen toinen hankevuosi on käynnistynyt. Hanke tarjoaa eri lajien seuroille työkaluja ja tukea monipuoliseen lasten ja perheiden liikuttamiseen lumella sekä kannustaa tiiviiseen yhteistyöhön niin eri lumilajiseurojen kuin paikallisten koulujenkin kanssa.

Hanke koostuu pilottipaikkakunnilla tehtävästä työstä ja kokeiluista, lasten tapahtumista sekä materiaalien uusimisesta. Yhteistyömuotoja ovat erilaiset tapahtumat ja lumilajikoulut sekä opettajien kouluttaminen.

"Hanke jatkuu nyt toista kautta. Tarkoituksena on muodostaa selkeät toimintamallit seurojen ja sidosryhmien yhteistyöhön sekä hyviä toimivia, konseptoituja tuotteita", hankkeen koordinaattori Sini Savolainen avaa.

Hanke toimii yhä laajemmin ympäri maan, sillä alkavana talvena erilaisten tapahtumien järjestäjäpaikkakuntia ovat Vantaa, Helsinki, Pöytyä yhdessä Loimaan ja Paimion kanssa, Hämeenlinna, Jyväskylä, Suonenjoki Iisveden kanssa, Kuopio, Siilinjärvi, Lieksa, Seinäjoki, Ylivieska, Oulu, Taivalkoski ja Kuusamo. Seuroja hankkeessa on mukana kaikkiaan yhteensä 22.

Lasten Lumipäivillä hiki hattuun turvallisesti ja innostavasti

SHL:n, SAHL:n ja lumilajien seurojen järjestämä Lasten Lumipäivät -kiertue käynnistyy neljännen kerran. Kiertueella tarjotaan lapsille mahdollisuus kokeilla hyppäämistä sekä hiihtoa turvallisesti ja innostavasti uusin tavoin. Lisäksi mukana on tarkkuusharjoitteita sisältävä toimintapiste ja vauhdikasta suksicrossia.

Tulevan talven aikana Lasten Lumipäivät -tapahtumia tuotetaan ympäri Suomea tiuhaan tahtiin yli 10 000 lapselle, joista koululaistapahtumat mahdollistavat noin 7 000 lapsen lumiliikuntakoulupäivän ja samalla 350 opettajan oppimispäivän tapahtumapäivän aikana. Viime vuoden kiertuetavoittavuus oli yli 6 000 lasta.

"Seurat tuottavat yhä laadukkaampia tapahtumia ja viestintään panostetaan paremmin. Lumilajit kiinnostavat myös useampia lapsiperheitä harraste- ja liikuntamuotona, kun olosuhteet ovat kunnossa ja seurojen tarjoamat palvelut hyviä", Savolainen pohtii viitaten kasvaviin osallistujamääriin.

Alakoululaisten tapahtumapäivät koostuvat rastipisteistä, joiden kautta lapset tutustuvat lajeihin ja saavat nauttia positiivisista kokemuksista lumiliikunnan parissa kisamakkaroita unohtamatta. Lajien välinen yhteistyö näkyy myös Lumipäivillä, sillä päiväkohtaiset ohjelmat toteutetaan yhdessä paikallisten mäki-, hiihto- ja ampumahiihtoseurojen kanssa.

Lumipäivien järjestäjinä työskentelee hankeseurojen lisäksi myös Espoon, Tampereen, Haapajärven sekä Saarijärven lumilajiseurat. Lisäksi Lasten Lumipäivät järjestetään Ruka Nordicissa, Vierumäellä Suomen Urheiluopistolla, Vuokatin Urheiluopistolla sekä Luostolla ja Äkäslompolossa osin yhteistyössä opiskelijoiden sekä lumilajiseurojen kanssa.

Kiertueen laajan toteuttamisen mahdollistavat kumppanit LIDL Suomi Ky ja Lapland Hotels. Kiertueella on myös yhteisökumppanina Protect Our Winters (POW). 

Hankeseurat järjestävät myös Tuiskun lumilajikouluja

Reipas ja iloinen, aktiivinen ja osallistuva, kokeilunhaluinen ja utelias. Tällainen on Tuiskun Lumilajikoulun hahmo, Tuisku. Lumilajikoulut liikuttivat hankeseuroissa pilottikaudella yhteensä 70 lasta lumiliikunnan parissa Vantaalla, Siilinjärvellä, Taivalkoskella ja Jyväskylässä.

Tulevana talvena Lumilajikouluun pääsee mukaan lähes kaikilla hankeseurojen paikkakunnilla, ja se tulee tavoittamaan yli 500 uutta lasta.

”Seurojen välinen yhteistyö on saatu konkreettisemmin käyntiin. Teimme lasten liikkumisesta entistä hauskempaa. Saimme paljon ideoita", ovat lauseita, joita on kuultu seurojen suusta.

Kansallisesti 5-12-vuotiaille suunnattu koulu koostuu neljästä puolentoista tunnin harjoituskerrasta, maastohiihdon, mäkihypyn, ampumahiihdon ja suksicrossin maailmassa. Jokaisella kerralla taito- ja ikäryhmiin jaettavien lasten kanssa harjoitellaan taitoja yli lajirajojen ja kehitetään turvallisuutta korostaen laadukkuutta, monipuolisuutta, hauskuutta, ja yhdessä tekemistä.

Lumilajit Liikuttavat -hanke on tuottanut laadukasta opetusmateriaalia kouluille

Lumilajit Liikuttavat näkyy myös koulumaailmassa, sillä hanke lähti luomaan opettajien koulutusmateriaalia selkeän tarpeen pohjalta, jotta kouluissa opetettaisiin lumiliikuntatunteja innostavasti.

Kaikkiaan tarkoituksena on jalkauttaa valtakunnallista materiaalia oppilaitoksiin sekä kouluttaa opettajia mahdollisimman paljon hankepaikkakunnilla hankeseurojen kouluttajien toimesta. Valmiita, toimivia työkaluja ovat mm. yli 60 suksitaituruusvideota sekä tuntisuunnitelmaesimerkit.

"Hanke tukee seurojen ja koulujen välisen paikallisen yhteistyön kehittymistä molempia osapuolia palvelevaksi. Opetusmateriaalit on tehty taitopohjaisten opetustavoitteiden mukaan ja lumiliikunta on tulevaisuudessa yhä innostavampaa ja monipuolisempaa kouluissa. Tavoitteenamme on, että koulun liikuntatunnilla tai tapahtumissamme innostunut lapsi ohjautuu vanhempineen paikkakuntiemme lumilajiseuroihin”, kertoo hankekoordinaattori Savolainen.

Lumilajit Liikuttavat -hanke ja sen eri toimenpiteet ovat kasvaneet vuosi vuodelta laajemmiksi. Lumilajien ilosanomaa on levitetty kahden eri liiton toimesta aktiivisesti ja yhteistyö on ollut hedelmällistä. Paikallistoimijoiden luovuus on herännyt ja tulokset ovat jo nähtävissä innostuneissa seuratoimijoissa.

"Yhteistyö niin kahden lajiliiton kuin liittojen alaisten lumilajiseurojen kesken mahdollistaa monipuolisemman tarjonnan ja osaamisen, niin kansallisesti kuin jokaisella paikkakunnallakin. Pitkäaikainen, toimiva yhteistyö tuottaa todella hyvää tulosta”, lopettaa Savolainen.

Jutun kuva Lasten Lumipäiviltä Lieksasta. (Joel Nykter)