Uutisen päiväys

1.2.2013← Takaisin

Laukkanen hiihti viidenneksi Sotshin vapaan sprintissä

  Mari Laukkanen oli parhaana suomalaisena Sotshin vapaan hiihtotavan sprintissä viides. Kaikki naiset selvittivät tiensä karsinnoista erävaiheeseen. Miehissä näyttö jäi Anssi Pentsisen harteille.

  Suomalaisten parhaasta hiihdosta perjantaina vastasi Mari Laukkanen, joka selvitti tiensä vapaan sprintin finaaliin ja sijoittui viidenneksi.
  - Kyllä sain tähän päivään lähteä aika tyhjällä mielellä. Ei ollut oikein mitään odotuksia kisan suhteen, kun edellisestä sprintistä on useampi vuosi aikaa. Tehtiin kuitenkin hyvä valmistava leiri korkealla meidän omia MM-kisoja ajatellen ja se palveli hyvin myös tätä kisaa, ampumahiihtäjä kertoo.
  Kokemuksen puute sprinttikisoista näkyi Laukkasen mukaan eniten voimien käytössä.
  - Toki se on heikkous, kun ei ole kokemusta. On se ihan eri lähteä karsintoihin silloin, kun on rinnassa numero yksi. Osaa jättää finaalia varten energiaa. Tänään riitti viidenteen sijaan, mutta toki olen tähän tyytyväinen. Ja finaaliin lähtiessä jalat tuntuivat ihan tuoreilta, Laukkanen kertoo.

   

  Anne Kyllönen hiihti kokonaiskisan 13:nneksi ja Mona-Liisa Malvalehto 30:nneksi. Suomalaisnaiset lähtivät karsinnasta loistavista asetelmista erävaiheeseen. Laukkanen oli karsintojen nopein, Malvalehto kolmanneksi ja Kyllönen kahdeksanneksi nopein.
  Malvalehto ja Ruotsin Stina Nilsson kolaroivat erässään viimeisessä mutkassa ennen loppusuoraa, samassa erässä hiihtänyt Kyllönen pystyi väistämään, mutta paukut eivät enää loppusuoralla riittäneet.
  - Minulla jäi siinä alussa suksi jonkun alle, kierähdin sitten niin, että oli naama melkein lähtösuuntaan, Kyllönen kertoo erävaiheen hiihdostaan.
  Pyörähdys kuoletti vauhdin ja naisen oli haettava hiihtotahti uudestaan.
  - Rytmihän siinä sekosi ja jouduin hiihtämään porukan kiinni, mutta se söi turhan paljon energiaa, eikä lopussa ollut enää loppukiriin mitään rutistaa. Turhan paljon kirittävää tuli noin lyhyellä matkalla, erän kolmanneksi hiihtänyt Kyllönen toteaa.

  Mona-Liisa Malvalehto oli koko matkan hyvissä asetelmissa ennen törmäystä ja kaatumistaan.
  - Tein väärän valinnan jo edellisellä suoralla. Olisi pitänyt hiihtää oikealla. Olin mutkassa liian ulkona ja yritin puskea siihen aggressiivisesti. Jälkikäteen ajateltuna olisi ollut järkevämpi hiihtää ulompana, mutta nämä tilanteet tulee aika nopeasti, Malvalehto pohti.
  Tuomaristo katsoi kolaroinnin olleen Malvalehdon syytä ja tiputti tämän eränsä viimeiseksi.

  Sotshin miesten kisalatua on luonnehdittu jopa kaikista raskaimmaksi vapaan hiihtotavan laduksi. Ainoana tiensä karsinnoista selvittänyt Anssi Pentsinen oli samaa mieltä.
  - Yksi rankimpia ratoja mitä olen hiihtänyt. Viimeinen nousu on niin pitkä ja raskas, se on se pahin juttu. Siihen, miksi tänään ei kulkenut, en osaa sanoa yksittäistä syytä, mutta tänään ei ollut ollenkaan hyvää tekemistä. Minä olen sen verran raskasrakenteinen ja tämä ilmanala ei sovi minulle. Siinä mielessä tämä oli hyvä reissu, että oppia kertyi olympialaisiin. Tiedän, mitä pitää tehdä ensi kesänä: totutella ilmanlaatuun ja pudottaa painoa, Pentsinen kertoo jäätyään oman eränsä viimeiseksi.
  Pentsinen sijoittui Sotshin vapaan sprintissä 30:nneksi.
  Muista suomalaismiehistä Matias Strandvall oli karsintojen 42:s., Lasse Paakkonen 47:s., Martti Jylhä 50:s. ja Sami Jauhojärvi 62:s.

  Tulokset:
  http://www.fis-ski.com/uk/604/1228.html?cal_suchsector=CC&event_id=31857