Uutisen päiväys

25.2.2012← Takaisin

Koukalille uran ensimmäinen maratoncupin voitto, Shevtshenko naisten ykkönen

  Tshekin Martin Koukal voitti miesten ja Ukrainan Valentina Shevtshenko naisten Finlandia-hiihdon 50 kilometrin kilpailun lauantaina. Miesten kilpailun paras suomalainen oli kuudenneksi sijoittunut mikkeliläinen Antti Lampinen, joka taisteli loppuun asti kärkiporukassa. Naisten kilpailun paras suomalainen oli neljänneksi sijoittunut Liisa Anttila.

  Tshekin Martin Koukal vei uransa ensimmäisen FIS maratoncupin voiton lauantaina, kun hän otti voiton Finlandia-hiihdossa. Koukal ratkaisi 50 kilometrin perinteisen kilpailun vasta loppukirissä, ja oli lopulta pari sekuntia nopeampi kuin Italian Sergio Bonaldi. Ukrainan Valentina Shevtshenko sen sijaan jätti Viron Tatjana Manniman kakkoseksi selvällä 2,5 minuutin erolla.

  Koukal on vahvempi vapaalla, mutta oli perinteiselläkin yksi Finlandian ennakkosuosikeista.

  ”Olen enemmän kuin onnellinen. Ensimmäinen maratoncupin voittoni merkitsee minulle paljon”, vuoden 2003 viidenkympin maailmanmestari Koukal sanoi.

  ”Tulin viime viikonlopun jälkeen Otepäästä suoraan tänne ja olen saanut keskittyä kilpailuun viikon täällä hyvin. Hiihdin ilman pitoja. Jossain 40 kilometrin kohdalla olleissa nousuissa oli kyllä todella tuskaista, mutta tiesin, että ryhmässä pitää pysyä. Tiesin, että ratkaisut jäävät loppuun”, Koukal sanoi iloisena huoltojoukkojaan kiitellen.
  Miesten kilpailun paras suomalainen oli kuudenneksi sijoittunut mikkeliläinen Antti Lampinen, joka taisteli loppuun asti kärkiporukassa. Naisten kilpailun paras suomalainen oli neljänneksi sijoittunut Liisa Anttila.

  Shevtshenko panostaa tällä kaudella FIS maratoncupeihin. Hänellä toimi lauantaina kaikki.
  ”Pidän myös mäkisestä maastosta, latu oli oikein hyvä ja hyvin tehty. Tiesin koko ajan tilanteen muihin nähden ja hiihdin sen mukaan”, ukrainalainen sanoo.

  Lampisella kaikki toimi

  Lampinen oli hieman yllättynyt sijoituksestaan ja siitä, että hän oli itselleenkin hieman yllättäen paras suomalainen. Hän on kuitenkin ollut hyvässä kunnossa pitkän matkan hiihdoissa.

  ”Pieni yllätys oli, että pysyin näin hyvin kärkiporukassa loppuun asti. Joku kymppi ennen maalia kärki oli jo melkein minuutin päässä, siinä oli vähän kiriminen. Hyvä näin. Aamulla vähän tuo lumisade mietitytti, että mitenköhän voitelu onnistuu. Oli pikkuisen liisteriäkin siellä pohjassa, ja ajattelin, että jos se alkaa jäätyä. Oli kyllä loistava suksi ihan loppuun asti, sekin puoli toimi tänään”, Lampinen sanoi.

  Hänen taktiikkansa oli pysyä kärkiryhmässä mahdollisemman pitkään, välttää vetohommia ja iskeä lopussa jos paukkuja riittää.

  ”Taktisesti meni kyllä hyvin tänään. Lopussa ajattelin vaan, että isken niin paljon kuin lähtee. Muilla siinä kuusikossa ei ollut pitoja kuin itsellä, niin ei loppusuoran tasatyöntöön sitten samalla lailla löytynyt kierroksia kuin muilla. Mutta hyvä näinkin”, seuraavaksi SM-kisojen 50 kilometrille tiukimmin tähtäävä Lampinen sanoi. 
  Muista suomalaisista kymmenen joukkoon ylsi Kari Varis, joka oli juuri kymmenes.

  ”Täytyy kyllä sanoa, että tänään oli pitkän kisan päivä. Kilometrin kohdalla tuntui, että 49 vielä jäljellä, että näinköhän tästä maaliin koskaan selviää. Mutta ei kai se matka tapa vaan vauhti, sen verran piti sitten löysätä, että maaliin pääsin.  Aika koville otti”, Anttila sanoi.

  Anttilan valmistautuminen ei sujunut aivan parhaalla mahdollisella tavalla.

  ”Viikko sitten Jämillä hiihtelin 42 kilometriä aika keposasti, ja oli kyllä odotukset aika korkealla, että tänään lähden voitosta taistelemaan. Jouduin kuitenkin virustaistelussa periksi antamaan ja joku pöpö on viikolla muutaman päivän jyllännyt ja terä on kyllä kateissa. Eilen illalla vielä mietin, lähdenkö ollenkaan, mutta halusin kuitenkin kokeilla. Ihan siedettävä tulos taustaan nähden, mutta vähän harmittamaan jäi”, Anttila sanoi.

  Tulokset: http://finlandiaresults.etaika.fi/portals/2/P50.html