Uutisen päiväys

15.6.2010← Takaisin

Koostetta FIS-kevätkokouksesta

  FIS Council kokoontui Turkin Antalyassa pidetyssä kevätkokouksessa kesäkuun alussa ja vahvisti mäkihypyn ja yhdistetyn komiteoiden tekemät esitykset.

   
  Nordic Opening ja Kuopion maailmancup käynnistävät mäkihypyn kauden kolmella kilpailulla– Salpausselänkisat järjestetään 11.-13.3.2011
  Kalenteria koskevissa päätöksissä vahvistui, että Suomessa tullaan järjestämään ensi kaudella mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancupin avaus Nordic Opening Kuusamon Rukalla 26.-28.11.2010 ja heti sen perään hypätään Kuopiossa mäkihypyn maailmancupin osakilpailu keskiviikkona 1.12.2010. Lahden Salpausselän kisat käydään Oslon MM-kilpailujen jälkeen 11.-13.3.2011. Salpausselän kisat ovat samalla yhdistetyn maailmancupin finaalikilpailu.
  Continental Cupin kilpailuja Suomessa järjestetään kahtena viikonloppuna: 7.-8.12.2010 kilpaillaan Rovaniemellä naisten että miesten mäkihypyn Continental Cup ja 5.-6.3.2011 järjestetään Kuopiossa mäkihypyn ja yhdistetyn Continental Cup-kilpailut.
   
  Mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancupin kalenterit päivitettynä myös kilpailutoiminta-osiossa. Tarkemmat kalenteritiedot www.fis-ski.com sivuilla.
   
  Naisten mäkihypyn maailmancup käyntiin kaudesta 2011-12
  FIS Council vahvisti myös esityksen, jonka mukaan naisten mäkihypyn maailmancup käynnistetään talvikaudesta 2011-12. Kilpailujen määrä ja paikkakunnat ovat vielä avoimet. Tällä edistetään samalla naisten mäkihypyn lisäämistä Olympialaisten kilpailuohjelmaan Sotšissa.
   
  Mäkisuksen pituus lyhenee
  Suksisääntö muuttui kun BMI-rajaa nostettiin 20,0 => 20,5 - näin aerodynaamisia etuja pyritään vähentämään ja käytännössä nykypainossaan hyppääjän suksen mitta lyhenee 4-6 cm. Raskasrakenteisemmat hyppääjät, jotka ovat BMI rajan yli, mitta lyhenee 2-3 cm(n. 1%) nykyisestä suksen pituudesta.
   
  Ohessa BMI/suksimittataulukko, siteiden kiinnitystaulukko, Youth Cupin suksimitta- ja siteiden kiinnitystaulukko
   
  Tuuli- ja lavakerroin mäkihypyn maailmancupin sääntöihin
  Kesä Grand Prix 2009 ja mäkihypyn maailmancup 2009-10 aikana kokeilussa ollut tuuli- ja lavakerroinkokeilu lisättiin varsinaisiin maailmancupin sääntöihin tarkennusten jälkeen. Sääntö tulee käyttöön maailmancupien myötä myös MM-kilpailuissa ja myöhemmin myös näin jatkuessa Olympialaisissa. Kilpailukierroksen aikana tehtävään lähtölavan muutokseen lisättiin sääntöihin vaatimukseksi juryn yksimielinen päätös asiasta.
   
  Lentomäkien suurentaminen mahdollista
  Hyppyrinnokan ja kaarten alimman pisteen korkeusero on ollut lentomäkien rakentamissäännöissä maksimissaan 130 metriä. Nyt tehty päätös mahdollistaa eron suurentamisen 135 metriin, mikä mahdollistaa jopa 250 metrin hypyt suotuisissa oloissa. Lentomäkipaikkakunnista Planica(SLO), Kulm(AUT), Oberstdorf(GER) ja Vikersund(NOR) ovat tehneet uudistussuunnitelmat mäkien nykyaikaistamiseksi.
   
  Suomalaismäkituomarit ja tekniset asiantuntijat edustettuina ensi talven arvokisoissa
  2011 Oslon MM-kilpailujen mäkihypyn teknisenä asiantuntijana(TD) toimii Eero Kuusinen ja mäkituomaristoon on puolestaan nimetty Mika Jukkara. Yhdistetyn kilpailujen TD-assistenttina Oslossa toimii Jyri Pelkonen.
  2011 Otepään nuorten MM-kilpailujen tekniseksi asiantuntijaksi nimettiin Pekka Hyvärinen, mittamiesten päälliköksi Eero Kuusinen ja mäkituomaristoon Tom Nyman.
   
  Tulevia arvokisoja
  Antalyassa valittiin myös 2014 lentomäen MM-kilpailujen isäntä sekä 2015 pohjoismaisten lajien MM-kisaisäntä. Harrachoville myönnettiin lentomäen kilpailujen järjestäminen ja tiukan äänestyksen jälkeen 2015 MM-kilpailujen isännyyden vei Falun ennen niukasti toiseksi jäänyttä Lahtea.

  2011 Pohjoismaisten lajien MM-kilpailut Oslo NOR
  2012 Lentomäen MM-kilpailut Vikersund NOR
  2013 Pohjoismaisten lajien MM-kilpailut Val di Fiemme ITA
  2014 Olympialaiset talvikisat Sotsi RUS
  2014 Lentomäen MM-kilpailut Harrachov CZE
  2015 Pohjoismaisten lajien MM-kilpailut Falun SWE