Uutisen päiväys

4.2.2012← Takaisin

Kershaw ja Björgen voittoihin Rybinskissä – Roponen kuudenneksi

Maastohiihdon Maailmancup jatkui tänään Venäjällä Rybinskissä yhteislähtökisoilla vapaalla hiihtotavalla. Miesten 15 km kisan voittajaksi hiihti Kanadan Devon Kershaw, kakkoseksi Venäjän Ilia Tshernousov ja kolmanneksi Saksan Tobias Angerer. Suomalaisedustajia ei päivän miesten kisassa ollut mukana. Naisten 10 km kisan voittajaksi hiihti Norjan Marit Björgen, joka kukisti Ruotsin Charlotte Kallan loppukirikamppailussa. Kolmanneksi tänään Norjan Marthe Kristoffersen. Suomalaisittain päivän parhaasta suorituksesta vastasi Riitta-Liisa Roponen kuudennella tilallaan.

Poisjäännit sävyttivät miesten kisaa

Päivän kisaa sävyttivät lukuisat poissaolot, suomalaismiesten lisäksi Rybinskistä puuttuivat mm. Ruotsalaismiehet sekä maailmancupin kärkikaksikko Sveitsin Dario Cologna ja Norjan Petter Northug. Päivän kisaan starttasikin vain 60 miestä.
Itse kisassa ratkaisut tehtiin, kuten niin usein yhteislähtökisoissa vasta viimeisillä kilometreillä. Kärkiviisikko irtautuikin pääjoukosta vasta viimeisen kierroksen viimeisessä nousussa. Loppusuoralle ensimmäisenä tuli Venäjän Tshernousov, Kershaw kakkosena. Kanadalainen kiristi kisan voittoon viimeisillä kymmenillä metreillä jättäen Tshernousovin kakkoseksi.

Roponen kuudenneksi naisten kisassa


Naisten kisa lähti odotetusti liikkeelle, vauhtia pidettiin heti ensimmäisestä kierroksesta alkaen. Alkukierroksilla vauhdinpidosta vastasivat Puolan Justyna Kowalczyk ja Norjan Therese Johaug. Ensimmäisen kierroksen jälkeen kärkijoukoksi muodostui noin kymmenen hiihtäjän ryhmä, jossa suomalaisista Riitta-Liisa Roponen ainoana mukana. Aino-Kaisa Saarinen, Krista Lähteenmäki ja Riikka Sarasoja-Lilja hiihtivät seuraavassa ryhmässä sijoilla 10-20.

Ratkaisuja kisassa alettiin petaamaan kolmannen kierroksen loppuvaiheessa viimeisessä nousussa, jossa Ruotsin Charlotte Kalla siirtyi kärkeen saaden Björgenin kantaansa. Kärkikaksikkoa seurasi norjalaiskaksikko Johaug-Kristoffersen. Roponen hiihti kolmannessa parissa hiukan väsähtäneen Kowalczykin kanssa. Viimeinen 2,5 kierros mentiin näissä asetelmissa, Roposta ja Kowalczykin kantaan tuli USA:n Jessica Diggins. Lopullinen ratkaisu palkintopallisijoituksista käytiin loppusuoralla, jossa Björgen kukisti selvästi Kallan, Kristoffersen puolestaan oli niukasti Johaugia parempi. Voitollaan päivän kisassa Björgen siirtyi takaisin maailmancupin johtoon, ohi tänään seitsemänneksi jääneen Kowalczykin. USA:n Jessica Diggins jatkoi hyviä hiihtojaan maailmancupissa, ohittaen viimeisessä nousussa Roposen ja tullen maaliin viidentenä, Roponen päivän parhaana suomalaisena päivän kisassa hienosti kuudes.

Aino-Kaisa Saarinen, Krista Lähteenmäki ja Riikka Sarasoja-Lilja hiihtivät myös maailmancup-pisteille: Saarinen tänään 14:s, Lähteenmäki 20:s ja Sarasoja-Lilja 29:s.

Päivän paras suomalainen, Riitta-Liisa Roponen kommentoi tyytyväisenä päivän kilpailua:
- Tosi hyvin meni tänään, myös taktisesti hiihto meni nappiin. Muutamia pisteitä tuli myös kirimaalista, siinä ei kannattanut yrittää höökiä ihan kärkeen vaan hiihtää taktisesti järkevästi. Melkoinen tuuli oli tänään tähän pakkaseen, aika jäätävä keli oli kyllä hiihtää. Ensimmäiset kierrokset meni tosi hyvin, viimeisellä kierroksella alkoi vähän paikat jäätymään. Jäin kärkitytöistä kolmannella kierroksella ennen stadionia viimeisessä nousussa kun Kalla siirtyi kärkeen ja kasvatti vähän vauhtia, siinä ei pystynyt enää vauhtiin vastaamaan. Suksi toimi tänään tosi hyvin ja huomenna kun saadaan suksi pelaamaan skiathloniin yhtä hyvin niin mukava on lähteä yhtä mielimatkoistani hiihtämään. Huomiseksi on luvattu myös vähän leudompaa keliä, joten lähdetään huomenna taistelemaan hyvistä sijoituksista.

Aino-Kaisa Saarinen valitteli kisan jälkeen silmien ja sormien jäätymistä:
- Tänään oli sellainen keskiverto luistelukisa, kolmannella kierroksella tuntui että on tosi hankalaa, loppua kohti alkoi taas tuntumaan paremmalle vaikka sijoituksia ei viimeisellä kierroksella oikein saanutkaan parannettua. Silmät ja sormet on nyt aivan jäässä, muutoin pakkanen ei isosti haitannut. Huomenna taistellaan taas ja hyvää hiihtoa lähdetään hakemaan. Toivotaan että niin huollolle kuin itsellekin osuu huomenna hyvä päivä niin taas taistellaan hyvistä sijoituksista.

VENÄJÄ, RYBINSK – Lopputulokset:

Miehet, 15 km yhteislähtö (v):

1. Devon Kershaw CAN 36.47,5
2. Ilia Tshernousov RUS + 0,9
3. Tobias Angerer GER + 1,6
4. Aleksander Legkov RUS + 3,2
5. Alex Harvey CAN + 5,5
6. Petr Sedov RUS + 7,8
7. Konstantin Glavatskikh RUS + 8,6
8. Thomas Moriggl ITA + 8,8
9. Valerio Checchi ITA + 9,0
10. Sergei Turishev RUS + 11,5

Naiset, 10 km yhteislähtö sprintti (v):
1. Marit Björgen         NOR  26.43,9
2. Charlotte Kalla       SWE +    4,1
3. Marthe Kristoffersen  NOR +   19,4
4. Therese Johaug        NOR +   19,5
5. Jessica Diggins       USA +   26,3
6. Riitta-Liisa Roponen      +   34,6
7. Justyna Kowalczyk     POL +   38,9
8. Astrid Jacobsen       NOR +   40,8
9. Heidi Weng            NOR +   41,1
10. Vibeke Skofterud      NOR +   41,2
---------------------------------------------
14. Aino-Kaisa Saarinen       +   46,0
20. Krista Lähteenmäki        + 1.24,9  
29. Riikka Sarasoja-Lilja     + 2.10,6


Tilanne maailmancupissa 25/37 kilpailun jälkeen:

Naiset:
1. Marit Björgen         NOR 1 598
2. Justyna Kowalczyk     POL 1 575
3. Therese Johaug        NOR 1 115
4. Kikkan Randall        USA   964
5. Charlotte Kalla       SWE   885
6. Krista Lähteenmäki          765
------------------------------------------
8. Aino-Kaisa Saarinen         731
14. Riitta-Liisa Roponen        406
16. Riikka Sarasoja-Lilja       335
19. Anne Kyllönen               314
25. Kerttu Niskanen             254
37. Mona-Lisa Malvalehto   134
39. Laura Ahervo                131

Miehet:

1. Dario Cologna      SUI 1 474
2. Petter Northug     NOR 1 181
3. Marcus Hellner     SWE   843
4. Devon Kershaw      CAN   814
5. Aleksander Legkov  RUS   758
------------------------------------------
25. Matti Heikkinen          207
41. Sami Jauhojärvi          134
51. Matias Strandvall        114
53. Anssi Pentsinen          106
68. Ville Nousiainen          56
70. Lari Lehtonen             52
75. Martti Jylhä              47


Tuloksia: www.fis-ski.com

Lisätietoja:
Suomen Maastohiihto ry
Magnar Dalen
maastohiihdon A-maajoukkueen päävalmentaja
puh: +358 45 113 3006

Maastohiihdon tiedotus – tiedotus@maastohiihto.fi