Uutisen päiväys

23.1.2011← Takaisin

Kamil Stoch voitti ja villitsi kotiyleisönsä

Puolan Zakopanessa nähtiin yllätyksellinen tuloslista, kun voittajaksi hyppäsi kotiyleisönsä edessä Kamil Stoch. Toinen oli Norjan Tom Hilde ja kolmas Saksan Michael Uhrmann. Matti Hautamäki oli parhaana suomalaisena 15:s.

Zakopanessa hypättiin mäkihypyn maailmancupia jo kolmantena päivänä peräkkäin. Tänään oli vuorossa Harrachovissa joulukuussa peruttu kilpailu. Sakeassa lumisateessa HS 134-mäen kesytti kotiyleisönsä ja itsensäkin yllättäen Kamil Stoch ennen Norjan Tom Hildeä ja Saksan Michael Uhrmannia. Stochin hypyt kantoivat 123 ja 128 metriä. Hilde jäi puolalaisesta 4,5 pisteen päähän 123 ja 127 metrin leiskauksillaan. Uhrmannin hypyille kertyi mittaa 120 ja 131,5 metriä. Voitto oli Stochille ensimmäinen maailmancupissa.

Dramatiikkaakaan ei kilpailusta puuttunut, vaan lumisateen pöpperöiseksi muokkaamassa alamäessä kaatuivat kotiyleisön suosikki Adam Malysz sekä Ranskan Emmanuel Chedal.

Suomalaiskuusikosta toiselle kierrokselle pääsivät Matti Hautamäki, Anssi Koivuranta ja Olli Muotka. Paras suomalainen oli myös tänään Hautamäki, joka oli avauskierroksen jälkeen vasta 29:ntenä hypättyään 111,5 metriä. Toisen kierroksen hyvä 121-metrinen nosti Hautamäen 15:nneksi. Muotka oli ensimmäisen kierroksen 118-metrisellään parhaana suomalaisena 13:s, mutta toisen kierroksen 108,5-metrinen toi takapakkia tulos listalla. Muotka oli lopulta 23:s. Myös Koivuranta putosi toisella kierroksella, kun hyppy kantoi vain 111,5 metriin. Avauskierroksella 115,5 metriä hypännyt kuusamolainen oli lopulta 22:s.

Muut mukana olleet suomalaiset eivät päässeet toiselle kierrokselle. Kalle Keituri (112,5 metriä) oli 35:s, Janne Ahonen (104) 47:s ja Sami Niemi (100) 48:s.

”Kova keli. Oli viittä vaille, että saatiinko kisa hypättyä, mutta kuitenkin saatiin ja yllätyksiä tuli suuntaan jos toiseenkin”, totesi päävalmentaja Pekka Niemelä, joka ei ole menettänyt uskoaan joukkueeseensa.

”Mäkihyppy on spesiaalia ulkoilmaurheilua ja näitä päiviä tulee välillä, huippusuoritukseen vaaditaan hyvän suorituskyvyn lisäksi tukevat olosuhteet. Tänään olosuhteet valitettavasti eivät olleet tukemassa. Hyvällä sykkeellä toisella kierroksella hypänneet pojat yrittivät tehdä parhaansa. Heidän vuoronsa eivät vain sattuneet optimiaikaan.”

”Hyvää on se, että Matti palasi viikonloppuna top-kymppiin 8. ja oli kolmella kierroksella neljän parhaan joukossa. Anssi oli joka kerta pisteillä ja tänään myös Muotka. Anssi oli neljäs tänään karsinnassa ja tekee vahvaa tulemista. Joukkueen alkukausi oli huikea ja sitten oli muutamana viikonloppuna vastoinkäymisiä. Tänä viikonloppuna tuli signaaleja paremmasta huomisesta”, veti Niemelä yhteen viikonlopun valopilkut.

Maailmancupin kokonaispisteiden kärkimiehenä jatkaa tämänkin viikonlopun jälkeen Itävallan Thomas Morgenstern. Hautamäki on parhaana suomalaisena kuudentena.

Mäkihypyn maailmancup jatkuu ensi viikonloppuna Saksan Willingenissä, jossa hypätään 29.-30.1.2011 FIS Team Tourin ensimmäiset kilpailut. Lauantaina on vuorossa joukkuekilpailu ja sunnuntaina henkilökohtainen kilpailu. Suomen joukkue julkistetaan kokonaisuudessaan vasta huomenna, mutta Janne Happosen paluu on varma uutinen.

”Kuopiosta on kuulunut hyviä uutisia. Janne Happosen magneettikuva oli puhdas ja lääkäri on tutkinut polven, joka on ok. Janne on hypännyt hyvin ja on pystynyt tekemään pitkiinkin hyppyihin hienoja telemark-alastuloja. Hyvältä tuntuu, kun saadaan hänet sairastuvalta mukaan vahvistamaan joukkuetta varsinkin, kun vastoinkäymisiä loukkaantumisten muodossa on ollut paljon”, iloitsi Niemelä.


Tuloskooste:
FIS Mäkihypyn maailmancup
23.1.2011 Zakopane, Puola HS 134

1. Kamil Stoch POL 254,0
2. Tom Hilde NOR 249,5
3. Michael Uhrmann GER 246,8

15. Matti Hautamäki FIN 212,5
22. Anssi Koivuranta FIN 203,7         
23. Olli Muotka FIN 203,0              
35. Kalle Keituri FIN 91,3
47. Janne Ahonen FIN 75,6
48. Sami Niemi FIN 64,8

Tulokset ja kalenteritiedot: http://www.fis-ski.com