15.2.2010← Takaisin

Jason Lamy Chappuisille yhdistetyn olympiakultaa – Anssi Koivuranta 8.

Ranskan Jason Lamy Chappuis voitti Vancouverin yhdistetyn normaalimäen gundersen-kilpailun. Suomen paras oli kahdeksanneksi sijoittunut Anssi Koivuranta.

Yhdistetyn ensimmäinen kilpailupäivä käynnistyi hienosti Whistler Olympic Parkin HS 106-mäessä kun Janne Ryynänen venytti mäkiosuuden voittoon 105 metrin hypyllään. Lähimmäksi Ryynästä mäkiosuudella venytti 101,5 metriä hypännyt Todd Lodwick(USA). Lodwickin ja Ryynäsen ero ladulle lähtiessä oli 34 sekuntia. Suomalaista toiseksi parhaissa asemissa ladulle pääsi Anssi Koivuranta. Koivuranta hyppäsi 99,5 metriä ollen mäkiosuuden kahdeksas, ja lähti ladulle 54 sekuntia Ryynäsen jälkeen. Jaakko Tallus oli mäkiosuuden 13. ja Hannu Manninen 22., eroa kärkeen Talluksella 1.04 ja Mannisella 1.18.
    Janne Ryynänen starttasi ladulle hyvällä vauhdilla, mutta kovien takaa-ajajien työtä helpotti Ryynäsen epäonninen kaatuminen noin 2 kilometrin kohdalla olevassa laskussa ennen hiihtostadionia. Takaa-ajajien ryhmä Koivuranta mukanaan ohitti Ryynäsen toisen 2,5 kilometrin kierroksen alkunousussa. Anssi Koivuranta taisteli kärkiryhmässä viimeiseen nousuun saakka.
    Yhdistetyn normaalimäen gundersen kilpailun olympiakultaa jännittävän loppusuorataistelun jälkeen voitti maailmancupia johtava Ranskan Jason Lamy Chappuis. Chappuis lähti ladulle neljäntenä 46 sekunttia Ryynäsen jälkeen kärsittyään mäessä loppuryhmää haastaneista takavirtauksista. Chappuis ylitti maaliviivan 0,4 sekuntia ennen hopeaa kilpailusta saavuttanutta USA:n Johnny Spillannea. Pronssimitalin vei Italian Alessandro Pittin. Koivuranta hiihti maaliin kahdeksantena 29,8 sekuntia Chappuisin jälkeen. Hannu Manninen nousi hiihto-osuudella kilpailun kolmanneksitoista. Janne Ryynäsen loppusijoitus oli 26. ja Jaakko Talluksen 38.
    Päävalmentaja Kimmo Savolainen oli kilpailun jälkeen tyytyväinen joukkueen mäkiosuuden sujumiseen, mutta harmissaan hiihto-osuuden käänteistä.
    - Mäkiosuus meni ihan ok meiltä tänään, siihen voi olla tyytyväinen. Anssi hiihti tänään hienon hiihdon, ei vaan ihan riittänyt tänään kirkkaimpiin sijoituksiin. Saadaan tuota hyppäämistä vähän hiottua, niin kyllä sieltä vielä parempi sijoituskin irtoaa, totesi Savolainen.
    - Ryynäsen hiihto meni sitten siihen kaatumiseen, harmitteli Savolainen Ryynäsen kaatumista kilpailun johtopaikalla.
    Yhdistetyn olympialaisten kilpailuohjelmassa seuraavaksi on suurmäessä hypättävä joukkuekilpailu tiistaina 23. helmikuuta.
    - Tämä oli kova kisa, joka varmasti avaa nyt paikkoja sitten siihen suurmäessä hypättävään joukkuekilpailuun. Sieltä lähdetään hakemaan mitalia, sanoi Savolainen päättäväisenä.
    Olympiakultaa voittaneen Jason Lamy Chappuisin taktiikka sai reilut kehut Suomen joukkueen päävalmentajalta.
    - Jason hiihti kyllä taas taktisesti ihan mahtavan kisan, ei voi muuta sanoa, Savolainen totesi.