Uutisen päiväys

23.1.2011← Takaisin

Jason Lamy Chappuis voittoon Chaux-Neuvessa

  Jason Lamy Chappuis varmisti kilpailun voiton jo mäkiosuudella: Felix Gottwald ja Mikko Kokslien eivät tavoittaneet ranskalaista ladulla. Janne Ryynäsen hiihto ei ollut eilisessä terässään ja Ryynänen oli parhaana sinivalkoisena vasta sijalla 21.

  Yhdistetyn mäkiosuus Ranskan Chaux-Neuvessa päättyi odotetusti, kun Jason Lamy Chappuis nappasi kauden seitsemännen mäkiosuuden voiton. Ranskalaisen hypylle kertyi mittaa HS 118-mäessä 115,5 metriä ja hän pääsi ladulle 37 sekunnin etumatkan turvin ennen toisena startannutta Norjan Haavard Klemetseniä. Janne Ryynäsen hyppy ei ollut yhtä loistelias kuin eilen, mutta 110,5 metrin siivu riitti kuitenkin mäkiosuuden kahdeksanteen sijaan ja rovaniemeläinen lähti hiihto-osuudelle minuutin ja 10 sekuntia ranskalaisen jälkeen. 

  Erot hiihto-osuudelle lähdettäessä olivat kärjen osalta selkeästi suuremmat kuin eilen ja Chappuis sai hiihdellä kärjessä rauhassa. Klemetsenin ja mäkiosuuden kolmosen Yhdysvaltain Tod Lodwickin seuratessa turvallisen hajuraon päässä. Kaksikon saavutti suurempi joukko Felix Gottwaldin ja Mikko Kokslienin johdolla. Letkan vauhti ei kuitenkaan riittänyt, vaan Chappuis lasketteli maaliin tuuletellen Ranskan lipun kanssa. Gottwald oli toinen 7,4 ja Kokslien kolmas 7,6 sekuntia kärkeä perässä. 

  Janne Ryynäsen hiihtokunto ei ollut tänään eilisessä terässään. Hän putosi nopeasti Gottwaldin ja Kokslienin vetämästä letkasta ja oli lopulta 21:s jääden kärjestä 1.16. 

  ”Mäessä perustekemistä. Vauhdeissa jäätiin ratkaisevasti. Kun pari kilometriä jäädään keulalla, on vaikeaa taistella”, sanoi Ryynänen. 

  ”Hiihtämään lähdin kuitenkin ihan kohtuusijalla. Puolentoista viikon sairastelut rokottivat tänään. Hyvällä hiihdolla olisi taisteltu kivoista sijoista. Tärkeää oli kuitenkin saada kisastartit tänä viikonloppuna”, summasi Ryynänen tuntemuksensa hiihto-osuudesta. 

  Päävalmentaja Kimmo Savolaisen mukaan mäkipuolella riittääkin tekemistä kaluston kanssa. 

  ”Jäätiin vauhdeissa paljon. Suksien pohjakuviointeja pitää hioa ja kalusto saada kuntoon. Jannen hyppy oli tänään teknisesti hyvä, mutta ero jäi vauhtien puolesta turhan isoksi”, pohti Savolainen. 

  Suomalaisista kilpailuun osallistuivat Ryynäsen lisäksi myös Eetu Vähäsöyrinki ja Jim Härtull. Vähäsöyringin hypylle kertyi mittaa 98 metriä ja hän pääsi hiihto-osuudelle sijalta 38. Härtull hyppäsi 96,5 metriä ja lähti ladulle 46:ntena. Maalissa Vähäsöyrinki oli 47:s ja Härtull 48:s. 

  Chappuis’lla oli mahdollisuus ratkaista maailmancupin kokonaisvoitto jo tänään, mutta lopullinen ratkaisu siirtyi, koska kakkosena kokonaispisteissä oleva Kokslien oli tänään kolmas. Eroa miesten välillä on nyt 170 pistettä. Ryynänen on parhaana suomalaisena kokonaispisteissä 17:ntenä. 

  Yhdistetyn maailmancupia kilpaillaan seuraavan kerran vasta Oslon MM-hiihtojen jälkeen Salpausselällä. Lahdessa kisataan kauden viimeiset maailmancupit 11.-12.3.2011. 

  ”Nyt on hyvä lähteä kotiin treenaamaan. Muuten joukkue harjoittelee kotona, mutta viikkoa ennen Osloa menemme leirille Lillehammeriin kahdeksan muun maajoukkueen kanssa. Siellä treenataan pienessä ja isossa mäessä ja saadaan vielä startit viimeistelykisoissa”, kertoi Savolainen joukkueen seuraavien viikkojen ohjelmasta. 

  ”Ihan hyvällä fiiliksellä treenaamaan. Hiihto-osuudella tuli mieleen, että tämän jälkeen on hyvä motivaatio tehdä hommia. Kollenilla ei kestä jäädä näin paljoa kärjestä, lähempänä pitää olla”, mietti Ryynänen ennen harjoittelutaukoa.

   

   

  Tuloskooste:

  FIS Yhdistetyn maailmancup

  23.1.2011 Chaux-Neuve FRA, HS 118/ 10,0 km

  1. Jason Lamy Chappuis FRA 22.00,3

  2. Felix Gottwald AUT + 7,2

  3. Mikko Kokslien NOR + 7,4

  21. Janne Ryynänen FIN + 1.16,2

  47. Eetu Vähäsöyrinki FIN + 3.41,7

  48. Jim Härtull FIN + 3.42,0

   

  Tulokset ja kalenteritiedot: www.fis-ski.com