Uutisen päiväys

10.3.2011← Takaisin

Janne Happosen polvesta korjattiin kierukka-ja ristisidevamma

  Mäkihyppääjä Janne Happoselle eilen keskiviikkona 9.3.2011 suoritetussa tähystysleikkauksessa löytyi oletetun kierukkavaurion lisäksi ristisidevamma, joka korjattiin.

   

  Suomen mäkijoukkueen päävalmentaja Pekka Niemelä on puhunut Happosen tilanteesta ortopedi Urho Väätäisen kanssa.
  - Viime viikolla otettujen magneettikuvien perusteella näkyi kierukkavamma, mutta ei selvästi ristisidevammaa, epäily asialle oli kuitenkin olemassa. Nyt tähystysleikkauksessa kierukkavaurion korjaamisen yhteydessä varmistettiin koko polven kokonaiskunto ja samassa yhteydessä löytyi ristisidevamma, joka korjattiin heti, kertoi Niemelä Happosen vammasta.
  Korjausoperaatio sujui hyvin ja Happonen on nyt kotona. Muun polven tilanne oli hyvä, sivusiteet vahvat ja siisti polvi. Toipumisajan suhteen lääkärin arvio on seuraava: n. reilun 2kk:n kuluttua siirtyminen lajinomaiseen fyysiseen harjoitteluun ja hyppääminen näillä näkymin aloitetaan kesällä, loppukesästä. Tässä mielessä Happosen ensi talvi ei vaarannu, jatkaa Niemelä.

  Ortopedi on kuvaillut Niemelälle vammautumisen aiheutumista seuraavasti:
  - Hyvin todennäköinen vamman syntymisajankohta on Vikersundin 240 metrin hyppy, jossa Happonen piteli lyhyen aikaa polveaan alastulon jälkeen. Vamman syntymekanismi on seuraava: Vammautuminen syntyy vain n. 0.1 sekunnin aikana, polveen on kovan paineen kohdistuessa syntynyt pientä vääntöä ja tässä kohdassa eturistiside on napsahtanut poikki, kysymyksessä on täysin uusi vamma. Ylipitkissä hypyissä (HS piste 225m, mitta 240m) on aina riskinsä mutta huonosta tuurista asiassa on pitkälti kysymys.

  Niemelä on puhunut myös Happosen kanssa leikkauksen jälkeen.
  - Puhuin myös Janne Happosen kanssa ja Janne on asiassa ihan levollinen, kipuja ei varsinaisesti ole ja leikkaus meni hyvin. Lääkärin kommentit ovat lupaavat, kyllä siitä hyppypolvi saatiin tehtyä.

  Pekka Niemelä toteaa Happosen potenttiaalin näkyneen tänä talvena ja on luottavaisena Happosen kuntoutumisesta tuleviin arvokisahaasteisiin.
  Näimme tänä talvena Janne Happosen potentiaalin ja mahdollisuudet mäkihyppääjänä. Heti kun hän oli terve, hän nousi huipulle. Henkinen ja fyysinen kipukynnys miehellä näyttäisi olevan poikkeuksellinen. Jannessa ei nytkään ole mitään luovuttamisen merkkejä. Uskonkin vakaasti, että matkan varrella opittu pitkäjänteisyys palkitsee, edessä on Lentomäen MM-kisat Vikersundissa 2012, Val Di Fiemmen MM 2013 ja sitten talviolympialaiset Sotšissa 2014. Mennään rauhassa step by step, toteaa Niemelä lopuksi.